Skuespillerne Ulrikke Falch (f.v.) Josefine Pettersen, Carl Martin Eggesbø, Ina Svenningdal, og Iman Meskini fra SKAM møtte i fjor hertuginne Kate og prins William på Hartvig Nissen videregående skole i Oslo - og snakket da om psykisk helse og om hvordan det er å være ung i Norge. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Skam-inspirert nettportal skal hjelpe ungdom mot negativ sosial kontroll

NTB

NTB

Publisert 6. februar 2019

En ny nettportal oppkalt etter Ibsens Nora og Noora fra nettserien «Skam», skal hjelpe ungdom som er utsatt for negativ sosial kontroll.

Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner lanserte onsdag den nye nettportalen, som er et av flere verktøy i kampen mot negativ sosial kontroll.

– Alle barn og unge har rett til å leve frie og selvstendige liv. Med portalen skal flere lære om negativ sosial kontroll, få vite mer om rettigheter man har og hvem man kan kontakte for å få hjelp, sier Sanner.

Negativ sosial kontroll er definert som ulike former for kontroll, press, trusler og tvang som utøves for å sikre at enkeltpersoner lever i tråd med familiens eller gruppens normer.

På «Nora» kan ungdom se historier om hvordan det er å leve med negativ sosial kontroll, få informasjon om hvilke rettigheter de har og hvem man bør snakke med hvis de trenger hjelp.

Navnet på nettportalen er inspirert av Ibsens Nora fra dramastykke «Et dukkehjem», som bryter ut av ekteskapet – en skandaløs handling da stykket hadde premiere i 1879, samt karakteren Noora fra NRKs populære nettserie «Skam», som har blitt sammenlignet med Ibsens Nora. Navnet betyr dessuten lys på arabisk.

Nettportalen er en del av regjeringens handlingsplan mot negativ sosial kontroll, som totalt inneholder 28 tiltak.

Bransje: 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på det viktigste som skjer innen startups, innovasjon og teknologi. Motta nyheter, reportasjer, innsikt og eksklusivt materiale rett i innboksen.