Skuffelse i bokbransjen over at momsen på ebøker består

Publisert Sist oppdatert
NTB-Trine Andersen

Bokbransjen er svært skuffet over at regjeringen heller ikke neste år vil fjerne momsen på ebøker. Regjeringen svarer at de jobber med saken.

Forfatterforeningens leder Heidi Marie Kriznik sier til foreningens nettside at regjeringen viser en manglende forståelse og en merkelig tilbakeholdenhet og inkonsekvens når de nå i statsbudsjettet fremdeles holder på moms på ebøker.

Et gjengangerkrav fra bokbransjen de siste årene har vært at momsen på ebøker må skrotes. I dag har ebøkene 25 prosent moms, mens papirbøkene har momsfritak.

Etterlyser svar

Forleggerforeningen har vært blant pådriverne for å få fjernet merverdiavgiften på ebøker. Dagens moms på 25 prosent gjør norske ebøker lite konkurransedyktige i et stadig mer internasjonalt marked, skriver foreningen på sin nettside.

– Nå etterlyser jeg svar fra kulturministeren – hvordan kan hun forklare hvordan dette passer inn i regjeringens digitale strategi og det som har kommet fram i partienes programerklæringer, sier administrerende direktør Kristenn Einarsson i Forleggerforeningen til NTB.

Statssekretær Bård Folke Fredriksen (H) i Kulturdepartementet skriver i en epost til NTB at selv om regjeringen ikke legger fram forslag om nullmoms på ebøker nå, er det noe departementet vil jobbe videre med:

– Dette er noe både Høyre og Frp er enige i at bør gjennomføres, og det vil vi jobbe for at vi får til i den perioden vi nå starter på, skriver Fredriksen.

Også Venstre og Arbeiderpartiet har gått inn for at momsen bør fjernes fra ebøkene.

– En kulturpolitisk skandale

Fredriksen peker på at regjeringen har gjort tiltak for å styrke ebøkenes stilling i bokmarkedet:

– Tilgangen til ebøker er styrket ved at ebøker nå er inkludert i Kulturrådets innkjøpsordninger, at det er lagt fram en modell for utlån av ebøker i folkebibliotekene og at det er gitt åpning for en bokavtale som legger bedre til rette for omsetning av ebøker, skriver han.

I fjor utgjorde ebøker litt over 4 prosent av salget av skjønnlitteratur og sakprosa her i landet, viser bransjestatistikken.

(©NTB)