Ole Jørgen Næss fra Spark NTNU og Christopher Krohn, programansvarlig for AppLab, planlegger det nye akseleratorprogrammet. Foto: Christopher Krohn.

Spillet "Fun Run" med 45 millioner brukere kom ut fra AppLab-programmet. Nå er det klart for en ny runde, men det blir veldig tøft, lover lederen.

Publisert Sist oppdatert

AppLab er et intensivt akseleratorprogram som skal hjelpe NTNU-studenter- og ansatte å utvikle apper og Saas-produkter (software-abonnement). Denne runden blir annerledes fra tidligere år.

–I år blir det et ganske stort skifte. Vi vil fokusere på å være en akselerator, hvor vi hjelper til med å utvikle konsepter basert på markedsbehov, få de syretestet og klare til utvikling. Vi kommer til å stille store krav. Det er mange som ikke er klar over hvor mye konkurranse det er når man driver en startup, og det er noe vi ønsker å simulere under programmet, sier Christopher Krohn, programansvarlig for AppLab til Shifter.

Programmet endrer innhold fra tidligere år, men beholder lengden. Det er utviklet slik at studenter skal kunne studere ved siden av, men det blir tøft, lover Krohn.

–Vi ønsker å bygge nye team, men vil eliminere halvparten underveis. Det vil være hardt å få være med til slutten, sier Krohn.

To faser

I første fase, er det fokus på sosialisering, bli kjent, bygge nettverk og kultur. Fase nummer to er selve akseleratoren. Da vil det utformes 8-10 team som har tre måneder på seg til å utvikle en løsning. Midtveis i fase nummer to vil halvparten av teamene falle fra.

–Det kan føles veldig trygt å sitte i en inkubator, og det er den farligste følelsen du kan få. Vi vil legge til rette for at alle skal ha konkurransefølelsen som man bør ha i et reelt marked, sier Krohn.

Du kan komme alene

Tidligere måtte du ha en idé og et team før du meldte deg på. I år aksepteres også individuelle søknader.

AppLab er et program som er satt sammen av NTNU Technology Transfer, Zedge Europe og det lokale næringslivet i Trøndelag. Deltagerne får tilgang på mentorer fra både Zedge og annen bransjekompetanse.

Konkurranse og samarbeid på en gang

Krohn ønsker at teamene både skal samarbeide og dele kunnskap, men også konkurrere. For til slutt står det bare igjen én vinner.

–Er ikke det litt vanskelig å få til?

–Jo, det ligger kanskje litt i naturen til folk å ikke samarbeide i en konkurransesituasjon, og det er en stor utfordring å få det til. Men vi vil hente det beste fra inkubatorene, hvor man ofte hjelper hverandre opp og frem. Vi ønsker å få til at de føler et ansvar for hverandres suksess. Vi vil pushe at det er viktig å dele, og at de som deler vil gjøre det bra på grunn av ryktet man får når man deler. Hvis et team har fått fremgang som følge av noe du har gjort, så vil det også bedre totalresultatet av programmet og vi får flere konsepter ut, som er noe vi ønsker å få til, sier Krohn.

–Ønsker dere å få til litt for mange ting på en gang?

–Det er godt mulig. Vi ser litt annerledes på det. Dette er et helt nytt program, men vi har tatt vare på suksessfaktorer fra tidligere år, samt mentorene fra næringslivet. Vi gir tett oppfølging og prøver mange store og radikale endringer som vi håper vi får et godt resultat ut av. Dette er et testprosjekt for å se om vi klarer å simulere en akselerator i et skolemiljø, sier Krohn.

Tidligere suksesser som "Fun Run"

–Har det kommet suksesser ut av tidligere AppLabs?

–Ja, tjenesten mattilbud, som har 300.000-400.000 brukere i Norge. Fun Run med 45 millioner spillere over hele verden, og Grabster som vant i fjor og begynner å nærme seg lansering. Gobi var med i programmet i forfjor, og er nå i Silicon Valley, sier Krohn.

–Hva ønsker dere skal være resultatet av programmet?

–Mitt største ønske er at vi ser at teamene har en så sterk kultur på tvers at de hjelper hverandre frem og at vi ser flere konsepter som blir utviklet videre etter programmet. Tidligere har mange falt fra etter programmet. Dette er en kickstarter, hvor det handler om å få de første brukerne inn og å nå en kritisk masse, sir Krohn.

Søknadsfrist på programmet er 11. oktober. 4. oktober er det introduksjonsseminar til AppLab, hvor man får vite litt mer om programmet.  Finalen er i april 2017.

NYHET PODCAST

Huddlestock-gründer Murshid Ali fra Stavanger  forteller om bakgrunnen for Huddlestock, og hvordan han selv startet på sin egen gründerreise som blant annet har resultert i et konsulentselskap, en kapsel som skal hjelpe babyer fra å dø av nedkjøling dersom de faller over bord, kontorfellesskapet Mess&Order i Stavanger og tabben som medførte at daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre måtte svare for han på Stortinget.

Huddlestock lager en digital investeringsplattform som vil utfordre fondsforvaltere. De sitter ved anerkjente Level 39 i London og har nylig hentet 12 millioner kroner i en seedrunde.

Last ned episoden på iTunes eller der du vanligvis hører på podcasts.