Fredrik Syversen i IKT-Norge.

Statsbudsjettet: «Regjeringen gjør litt fasadearbeid, men styrker ikke en grunnmur for norske gründere og vekstselskaper. Det er synd for Norge.»

Innlegg av Fredrik Syversen, direktør for næringsutvikling i IKT-Norge

 –  Ingen satsing på hverken gründere eller investorer, skriver Fredrik Syversen i IKT-Norge om statsbudsjettet som kom i forrige uke.

Jeg synes regjeringen gjør det enkelt for seg selv – to viktige saker blir berørt men man endrer de ikke. Utsatt formueskatt virker som en løsning for storeiere i familieeide selskaper på vestlandet og ikke et instrument for å beholde eierskap i Norge.  En midlertidig ordning er også svakt – og er kanskje mer valgkamp for neste år enn reell gründerpolitikk .  Økning av skattefri fordel av opsjoner er litt den samme løsningen- man gjør noe men ikke noe som vil gi merkbar effekt. Man dobler rabatten men hvis man ser på provenyeffekten – 20 mill – så ser man hvor lite effekten er. Her har Næringsdepartementet kjempet mot finans og deltapt mer enn delvunnet. Jeg håper at dette ikke blir en sovepute for større endringer, men det virker sånn dessverre.

Sats på gründere før investorer

For to uker siden kom beskjeden om at en av våre mest kjente norske start-ups, Kahoot!, har sikret seg en investering på tilsammen 85 norske millioner kroner. Med over 30 millioner månedlige brukere er læringsplattformen en merkevaresuksess. Massiv applaus, inkludert fra meg selv, ja jeg er stolt, som nordmann, og som ansatt i en forening der Kahoot! er medlem. Men det vi feirer tilsvarer når Framekspedisjonen la fra Rådhuskaia for å erobre Nordpolen (eller Sydpolen som ble det egentlige målet).

Hvem var de de viktigste for suksessen til herrene Scott og Amundsen i racet mot Sydpolen? Scott hadde bedre  finansiering og større tilgang på ressurser enn Amundsen. Amundsen derimot hadde en helt ekstrem evne til å planlegge for alle detaljer og alle eventualiteter. Vi vet alle hvordan det gikk –  Amundsen hjem i triumf –  Scott i total tragedie.  I Norge ser det ut som det viktigste er finansieringen –  det er feil –  vi må sørge for at vi fremmer entreprenørskap, risikovilje og evnen til å vokse internasjonalt før vi gir skatterabatter til investorene. Skattendringerne må først gi bedre vilkår for gründerne og ansatte i i vekstselskaper før vi gjør det rimeligere å være investor. Det betyr endringer i formueskatten og opsjonsskatten – dessverre flåser bare regjeringen med dette i årets budsjett, det er synd at man ikke ser viktigheten av dette nå i disse tider.

Norges nye polfarere

Jeg tror vi alle er enige om at hverken Scott eller Amundsen hadde kommet tll Sydpolen uten finansiering. Men jeg tror vi alle også er enige om at den viktigste faktoren både for tragedie og triumf lå hos ekspedjsonslederne. Begge hadde statlige midler ombord før de reiste, begge hadde også betydelige private velstående finansiører, og selskaper som ga dem utstyr og tjenester.

Det er  den viktigste grunnen til at vi har investorer også idag. De skal være med å finansiere ferden, og også få sin del når ekspedisjonen er vellykket. Men i Norge har vi fått en snål debatt –  der det synes som at det viktigste vi mangler i Norge er finansiører, og at det i størst mulig grad må legges rammevilkår for økt tilgang på kapital. Jeg tror ikke det – vi mangler polfarerne, vi må ha flere som våre gamle helter; Nansen, Amundsen og aller mest flere som Monica Christensen og Liv Arnesen. De som satte alt på spill for å nå sine mål. De som tok risiko vi andre bare drømmer om eller har mareritt om.

Vi må ruste våre gründere for polferder

Det er disse, våre gründere,  som trenger bedre rammevikår, det være seg en kultur blant landets rikinger om å bidra til å ruste ut ekspedisjonene til den neste Kahoot! eller Unacast. Vi trenger opsjonsregler som gir selskapene råd til å bemanne ekspedisjonene med et godt mannskap, og vi trenger formuebeskatning som gjør at skippern ikke må selge skuta for å kjøpe mer drivstoff.

Ship o-hoi !

 

Følg Shifter på Facebook og Twitter, for flere saker fra oss. Hør også vår Podcast om Statsbudsjettet. Med Torstein Tvedt Solberg (AP) og Daniel Ras-Vidal i Foreningen for innovasjonsselskaper, Abelia:

http://podtail.com/podcast/shifter/hvor-grunder-vennlig-er-statsbudsjettet-torst/

 

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta nyheter, reportasjer og innsikt rett i innboksen.

Annonsørinnhold

Utviklet av Martin Grønneberg