Kvinnelige og mannlige gründere behandles forskjellig av svenske investorer. Foto: Rawpixel.com /Unsplash

Svensk forskningsrapport om investorers holdninger: Menn ble beskrevet som «aggressive og lovende», kvinner beskrevet som «entusiastiske, men svake».

Vi er ikke så objektive som vi liker å tro. En svensk forskningsrapport beskriver svenske investors ulike holdninger til menn og kvinner. 

Tre forskere ved Luleå Tekniske Universitet skulle observere hvordan svenske investorer fattet beslutninger rundt investeringer, skriver den svenske nettavisen BreakitEtter obeservasjonene så de en tydelig trend i at kvinnelige gründere ble behandlet annerledes.

Derfor bestemte de seg for å gå enda dypere ned i materien, og hentet frem rådata fra 2009 til 2010, hvor det ble foretatt 36 timer med intervjuer transkribert på 210 sider.

Analysen av dataen har nå blitt til en rapport som har blitt publisert i det vitenskapelige tidsskriftet «Entrepreneurship Theory and Practice.» 

Tallene som presenteres er oppsiktsvekkende.

De kvinnelige gründerne fikk i snitt 25 prosent av sin etterspurte kapital, mens mennene fikk over halvparten. I tillegg fikk over halvparten av kvinnene tilgang til null kapital, mot 38 prosent hos mennene.

 Jeaneth Johansson og forskerkollegene Malin Malmström og Joakim Wincent ved Luleå Tekniske Univeristet har analysert 125 kapitalsøknader, hvor menn sto bak 79 prosent av disse.

Forskerne analyserte hvordan beslutningstagerne, to kvinner og fem menn, refererte til dem som søkte kapital og kunne dermed se hvordan de ble beskrevet ulikt.

Menn ble beskrevet som «aggressive og lovende», mens kvinner ble kalt «entusiastiske, men svake»

–Man tror man er objektiv, men det er man ikke, sier hun til Breakit.

Johansson understreker at det er viktig å være seg bevisst og stille spørsmål ved strukturene for å få til en forandring.

–At man også har tydelige sjekklister, mentale sjekklister, hvor man vet hva man skal bedømme, slik at man ikke går inn i det subjektive, sier hun.

Lucas Weldeghebriel

Lucas Weldeghebriel

Journalist og gründer i Shifter

Ledige stillinger

Annonsørinnhold

Utviklet av Martin Grønneberg