Klarna-gründer Sebastian Siemiatkowski i samtale med Tim Bradshaw, Digitial Media Correspondent i Financial Times på en konferanse i 2012. Foto: Leweb12.

Stjernegründer: "Opsjoner for startups er så svensk og demokratisk som det kan bli"

Publisert Sist oppdatert

Opsjonsprogrammer for toppledelse er noe som kan få mange mennesker til å se rødt, men gründerne av Skype og Klarna mener det handler om å dele med arbeiderne, og i bunn og grunn er en ganske sosialistisk idé.

Noen synes det er en styggelse som bare er til for å gjøre rike sjefer enda rikere, mens andre sliter sitt hår i frustrasjon over ikke å kunne tilby nøkkelpersoner gode nok løsninger for å beholde dem.

Debatten rundt dette har rast i både Sverige og Norge, men en litt uvanlig vri på debatten kom da den svenske avisen Dagens Industri møtte tre av de absolutt tyngste navnene i startup-Sverige; Niklas Zennström, gründer av Skype og leder av ventureselskapet Atomico, Sebastian Siemiatkowski, gründer av betalingsløsningen Klarna og Alan Mamedi, gründer av telefonboksappen Truecaller med 250 millioner brukere verden.

"Sosialistisk idé"

Der sier Zennström: «Om eierne og gründerne vil dele med seg av eierskapet er det jo ganske så rimelig å legge til rette for det. Dessverre er det en konkurranseulempe for Sverige slik det fungerer i dag»

Mens Siemiatkowski forklarer: «Strategisk kan det nok være lurt å fokusere mindre på å flytte hovedkontor og mer på å fortelle at dette er en sosialistisk ide. Jeg tror ikke vi får regjeringspartiet (Socialdemokraterna med statsminister Stefan Löfvén red. anm.) med på dette før de skjønner at det er sjansen for dem endelig å få innføre lønnstakerfond»

Handler om å dele

«Opsjoner er så demokratisk og svensk som det kan bli. Om det blir beskrevet som noen stakkars mennesker som ikke får ut sine millioner, vil det aldri fungere.»

Incentivordninger en idé for venstresiden altså. Noe for Støre og Lysbakken å tenke på?