EnergyNest

Svenskene dominerer i klimagründerkonkurranse: Men dette norske selskapet peker seg ut

EnergyNest løser energilagringsproblemer.

Prisen Climate Solver har som mål å løfte frem oppstartsselskaper som har stort potensial til å kutte klimautslippene. Prisutdeler er miljøorganisasjonen WWF, som oppfordrer politikere og beslutningstagere til å gjøre det lettere for selskapene å nå ut internasjonalt.

Som vanlig i nordiske gründerkonkurranser er det svenskene som gjør mest ut av seg, men et norsk selskap nådde opp blant prisvinnerne, melder WWF i en pressemelding. Og de som kjenner sektoren vil neppe bli så overrasket over hvem det er.

Løser klimafloke

EnergyNest har den siste tiden vært i vinden i forbindelse med signering av avtaler med kinesiske selskaper. Gründerne har blant annet inngått en avtale med Auroean Energy Holding Ltd. er et ungt kinesisk selskap som utvikler kraftprosjekter og investerer i nøkkelteknologier rettet mot det sterkt voksende kinesiske energimarkedet. I april gikk de til topps i en annen miljøtech-konkurranse, Nordic Cleantech Open, organisert av Cleantech Scandinavia.

EnergyNest leverer modulær og skalerbar energilagring, som på kan bidra til å flytte energi fra timer med mye sol og vind til timer med mindre sol og vind, slik at det blir plass til mer fornybar energi i kraftsystemet. Ifølge WWFs beregnninger kan denne oppfinnelsen med 20 prosent markedsandel redusere CO2-utslippene med 39 millioner tonn årlig.

–EnergyNest står i fronten av energiutfordringene vi står ovenfor, der strukturelle hindringer må overvinnes for øke fornybarandelen i kraftsystemene, mener Ludvig Bellehumeur, sjef for forretningsutvikling i EnergyNest, i en pressemelding fra WWF.

Klimavask

Prisutdelingen fant sted på Cleantech Forum Europe i Helsinki denne uka. Blant de andre vinnerne var blant annet en vaskemaskin som gjør vaskemiddel og varmtvann overflødig og alger som gjør solenergi mer effektiv.WWFs beregninger for de seks oppstartsselskapene fra Sverige, Norge og Finland viser at de globalt har potensial til å redusere CO2-utslipp med mer enn 300 millioner tonn hvert år fram til 2027 – mer enn hele Nordens samlede årlige utslipp.

Her er de andre nordiske selskapene som ble kåret til ”Climate Solver 2017”:

Swedish Algae Factory (Sverige) – Material utvunnet fra alger som øker effektiviteten på solceller med mer enn 4 prosent, gjennom deres naturlige evne til å absorbere lys. Ifølge WWFs beregninger kan denne oppfinnelsen med 30 prosent markedsandel redusere CO2-utslippene med 21 millioner tonn årlig.

Greater Than (Sverige) – Bilforsikring som baserer seg på kjøremønster i sanntid, kjørte km og sikkerhetsprofil på kjøringen. Sjåføren får dermed et økonomisk insentiv til å kjøre mindre og mer forsiktig, som vil føre til tryggere trafikk, bedre klima og helse gjennom mindre luftforurensning. Ifølge WWFs beregninger kan denne innovasjonen med 30 prosent markedsandel redusere CO2-utslippene med 103 millioner tonn årlig.

Formconsult (Sverige) – Retter betong på byggeplasser på en mindre energikrevende og mer kostnadseffektiv måte slik at overflaten blir jevnere enn ved tradisjonelle metoder. Ifølge WWFs beregninger kan denne innovasjonen med 20 prosent markedsandel redusere CO2-utslippene med 86 millioner tonn årlig.

Scandinavian Water Technology (Sverige) – En vaskemaskin med et filtersystem som vasker klærne uten behov for varmtvann og vaskemiddel. Ifølge WWFs beregninger kan denne innovasjonen med 10 prosent markedsandel redusere CO2-utslippene med 21 millioner tonn årlig.

Sympower (Finland) – Løsning for etterspørselsfleksibilitet i kraftsektoren der kraftforbrukere ved hjelp av smart teknologi kan flytte forbruk for å øke fleksibiliteten og robustheten i kraftsystemet. Ifølge WWFs beregninger kan denne innovasjonen med 20 prosent markedsandel redusere CO2-utslippene med 42 millioner tonn årlig.

Om Climate Solver:

Climate Solver vil bidra til å stimulere til en omstilling til 100 % fornybar energi med nullutslipp av klimagasser og tilgang til energi for alle.  Siden starten har Climate Solver i samarbeid med partnere bidratt til å løfte frem et hundratalls oppstarsselskaper verden over. Les mer på www.climatesolver.org

 

Per-Ivar Nikolaisen

Per-Ivar Nikolaisen

Redaktør og gründer i Shifter

Ledige stillinger

Annonsørinnhold

Utviklet av Martin Grønneberg