Are Trasdahl mottok prisen "Founder of the year" under Nordic Startup Awards. Foto: Nordic Startup Awards

Tapad-tapet: Var denne gründeren for dyr for Telenor?

Dag Robert Jerijervi, Kampanje

Telenor skylder på svakere utvikling i reklamemarkedet i USA.

Bare ett år etter kjøpet av reklameselskapet Tapad til Are Traasdahl kommer en smell. Fredag morgen skriver Telenor i sin resultatrapport at telekonsernet skriver ned verdien på Tapad med én milliard kroner.

For et år siden ble kjent at Telenor kjøper selskapet til en pris på over tre milliarder kroner.

Torsdag formiddag går aksjen til Telenor ned med over tre prosent og selskapet har i dag en markedsverdi på snaue 200 milliarder kroner.

Les også: Telenor tar milliardtap på Tapad-investering

– Har sett en oppmykning

Brekke gjentar på pressekonferansen i anledning telekonsernets kvartalspresentasjon bakgrunnen for nedskrivningen av verdien på Tapad med én milliard kroner. Konsernsjef Sigve Brekke og finansdirektør Jørgen C. Arentz Rostrup skylder på dårligere forventninger til utviklingen på det amerikanske reklamemarkedet.

– Vi baserer evalueringen vår av Tapad på den nåværende inntektsstrømmen og en viktig del av den inntektsstrømmen er reklamemarkedet i USA. Her har vi har sett en oppmykning der og vi har også gjort en vurdering av hvordan dette markedet vil utvikle seg og vokse. Men vi mener fortsatt at dette er et bra marked å være i, sier Rostrup.

Det til tross for at de store teknologiselskapene og Tapads konkurrenter som Facebook og Google kan slå i bordet med svært gode annonsetall. Onsdag kveld skrev Kampanje Tech at omsetningen til Facebook endte på 8,8 milliarder dollar, opp fra 5,6 milliarder dollar i fjerde kvartal 2015. Dermed slo Facebook børsanalytikernes forventninger, som trodde på en omsetning på 8,5 milliarder dollar. Omsetningsveksten var på mer enn 50 prosent.

Les også: – Facebook imponerer og overleverer overalt

Brekke sier videre at hovedgrunnen for kjøpet av Tapad, som er en annonseplattform som baserer seg på en teknologi som skal identifisere mennesker på kryss og tvers av alle dingsene de bruker, og på den måten sende dem hypermålrettet reklame, uavhengig av om de sitter med mobilen eller laptopen, er teknologien.

– Hovedgrunnen til at vi kjøpte Tapad var den avanserte teknologien som vi ønsker å benytte oss av i forbindelse med digitaliseringen av vår virksomhet. Det har ikke vært en stor del av evalueringen, og vært syn på dette oppkjøpet har ikke endret seg, sier finansdirektøren.

– Kjøpet var dyrt

Analytiker Henriette Trondsen i Arctic Securities, som følger både Telenor og Schibsted og dermed har god innsikt reklamemarkedene, sier at prisen Telenor i utgangspunktet betalte var høy.

– Kjøpet av Tapad var dyrt, hvis du ser på andre lignende salg innenfor de mobile reklameindustrien. Men vi håper nedskrivningen vil føre til mer investeringsdisiplin og ikke flere non-core oppkjøp som Tapad.

– Var det for dyrt?

– Ja, Vi mener prisen var for høy basert på andre, lignende salg i industrien. I tillegg kunne de fått kjøpt tjenesten billigere uten å måtte kjøpe selskapet, mener Trondsen.

 

Saken ble først publisert i Kampanje.com. et nettsted for nyheter, informasjon og fagstoff for medier- og kommunikasjonsbransjen.

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta nyheter, reportasjer og innsikt rett i innboksen.

Ledige stillinger

Annonsørinnhold

Utviklet av Martin Grønneberg