Strømmetjensten Tidal. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Tidal går til Høyesterett for å få stanset Økokrim

Publisert Sist oppdatert

Høyesterett skal avgjøre om musikktjenesten Tidal, hvor Økokrim etterforsker angivelig datamanipulasjon, kan nekte å dele interne serverdata med politiet.

Både Oslo tingrett og Borgarting lagmannsrett har kommet til at Økokrim skal ha innsyn i dataene. Nå har Tidal brakt saken inn for Høyesterett, som torsdag besluttet at den skal behandles i sin helhet og at det skal holdes muntlige forhandlinger.

Økokrim bekrefter overfor Dagens Næringsliv at det i desember ble gjennomført en ransakelse av Tidal i forbindelse med beskyldninger mot strømmeselskapet om datamanipulasjon. Nå forsøker Tidal å bruke Folkeretten for å slippe å dele data på en server.

– Tidal fremsatte argumentet at man ved å ransake serveren var i strid med folkeretten og krenket en annen stat. Tingretten og lagmannsretten ga påtalemyndigheten medhold i at sånn er det ikke, sier statsadvokat Henrik Horn i Økokrim.

Fredrik Berg i Fend advokatfirma representerer Tidal Music.

– Saken dreier seg om hvorvidt påtalemyndigheten kan ta direkte beslag i datamateriale som er lagret i utlandet. Dette reiser generelle lovtolkningsspørsmål som er praktiske og uavklarte. Adgangen til å innhente datamateriale som befinner seg i utlandet, bør avklares prinsipielt av domstolene, ikke av Økokrim, skriver Berg i en epost til DN.

Avisen skrev i mai at minst 320 millioner falske avspillinger av Beyoncé- og Kanye West-låter var blitt lagt til Tidals lyttertall. Resultatet var ifølge avisen at de to superstjernene og deres plateselskaper fikk for høye utbetalinger, på bekostning av alle andre artister på Tidal.

Selskapet understreker i en epost til NTB at det avviser anklagene som framkommer i artikkelen.

Økokrim bekrefter overfor NTB at Tidal verken er mistenkt eller siktet i saken. Etterforskningen er igangsatt for å avdekke om det har skjedd noe straffbart og i så fall hvem som er ansvarlig for de straffbare handlingene.