Uber legger ned tjenesten i Sverige

Transporttjenesten Uber legger ned billig-tjenesten Uberpop om en uke. Etter gjentatte dommer i rettsapparatet gir de opp.

Den amerikanske transporttjenesten Uber, som også er tilgjengelig i Norge, tvinges nå til å legge ned sin billig-tjeneste Uberpop i Sverige, melder den svenske avisen Dagens Nyheter .

Uber går rett i strupen på taxinæringen gjennom å tilby vesentlig lavere priser.

Sjåførene er privatpersoner uten taxiløyve og har ved 30 tilfeller blitt dømt i Sverige for å drive ulovlig taxivirksomhet. Sjåførene på sin side har hevdet at de har drevet med samkjøring, ikke taxivirksomhet.

-Vi trenger et nytt regelverk som rommer samkjøring, sier Ubers sverigesjef Alok Alström til Dagens Nyheter, og han bekrefter samtidig at de kommer til å legge ned tjenesten 18. mai. Han presiserer også at det det ikke dreier seg om dommer mot Uber som selskap, men mot privatsjåfører.

Som kjent skjer det samme nå i Sverige. Yrkestransportlovens paragraf 4 sier følgende:

«Den som mot vederlag vil drive nasjonal eller internasjonal persontransport med motorvogn, må ha løyve. Det same gjeld den som utfører persontransport mot vederlag på liknande måte som drosje når tilbud om transport vert retta til ålmenta på offentlig plass.»

Rett før jul, 2015, ble en Uberpop-sjåfør frifunnet i Oslo tingrett, kunne Osloby melde. Der politiet mente dette dreide seg om pirattaxi-virksomhet, var retten uenig, og mente at fordi formidlingen skjedde gjennom en app, at det ikke var å anse som å tilby «transport til allmennheten på offentlig sted».

Dommen ble imidlertid opphevet av Lagmannsretten nå våres.

Ifølge Osloby mente Lagmannsretten at Uber-sjåføren rammes av den generelle bestemmelsen i yrkestransportloven, paragraf 4. Lagmannsretten påpekte at tiltalte sjåfør hadde registrert seg, inngått avtale og opprettet enkeltmannsforetak for å drive persontrafikk med betaling gjennom Uber. Retten trodde derfor ikke at dette var et engangstilfelle.

– Vi er veldig fornøyd med lagmannsrettens konklusjon, vi ser på dette som en seier for medlemmene våre som driver innenfor lovverket, sa Kristin Male, direktør i Norges Taxiforbund til Osloby.

 

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta nyheter, reportasjer og innsikt rett i innboksen.

Lucas Weldeghebriel

Lucas Weldeghebriel

Journalist og gründer i Shifter

Annonsørinnhold

Utviklet av Martin Grønneberg