Island. Foto: Johannes Martin, Flickr

Ukens Norden: Gründersagaen på Island fortsetter. Slår nye rekorder

Islendingenes startupeventyr fortsetter, finske investorer joiner amerikanske investorer, og svenskene vil ikke ha kjønnskvotering.

I Ukens Norden tar vi en kikk over landegrensene, for å se hva som har foregått i nabolandene i uka som har gått.

Islandsk rekord

Shifter har tidligere omtalt hvordan Island rigger seg til å bli Nordens «Startup Nation». På sagaøya kan de se tilbake på rekordmange investeringer i 2016. 19 til sammen, opp to sammenlignet med året før, skriver nettstedet northstack.is som følger den islandske startup-scenen.

Totalt ble det investert drøyt 450 millioner kroner i de 19 selskapene. Mest penger fikk det islandsk/nederlandske fintech-selskapet Five degrees, som fikk inn rundt 90 millioner kroner i begynnelsen av desember. Pengene skal selskapet bruke til produktutvikling og internasjonal ekspansjon av sin bank plattform, Matrix.

Sammenlignet med 2015 var den totale summen kraftig ned. Takket være tre gigantrunder endte 2015 med 195 millioner dollar til islandske selskaper.
Northstack sammenligner også de islandske investeringene med øvrige Norden, og konstaterer at Island følger den generelle utviklingen i regionen ganske så tett.

Finsk-amerikansk kapitalsamarbeid

Det finske venturekapitalselskapet Butterfly Ventures innleder et samarbeid med amerikanske Capital A Ventures. Målet er å få til et fond på cirka 220 millioner kroner som skal investere i nordiske tech-selskaper i tidlig fase innen områder som kunstig intelligens, virtuell virkelighet og tingenes internett, skriver Di Digital.

Selskapene har så langt klart å samle inn omtrent halvparten av beløpet, og venter nå på ytterligere investeringer, ifølge en pressemelding.

Sverige dropper kvoteringslov

I fjor høst presenterte Sveriges næringsminister Mikael Damberg (S) et forslag om at børsnoterte selskaper må ha minst 40 prosent kvinner i styrene innen 2019, ellers ventet straffegebyr. Forslaget var omtrent identisk med den norske loven på samme område.

Men det ble med forslaget. Tidligere denne uken ble det kjent at et flertall i riksdagens kommunal- og forvaltningskomite, var imot innføringen av en slik lov. De fire partiene i borgerlige «Alliansen» og Sverigedemokraterna sørget for det. Näringsminister Damberg var lite fornøyd og sier i en kommentar til Tidningarna Telegrambyrå (TT):

– Det går altfor langsomt med likestillingen i styrene, men etter dette vil ikke regjeringen gå videre med en proposisjon, ettersom de parlamentariske forutsetningene mangler.

Regjeringspartiene Socialdemkraterna og Miljöpartiet, samt støttepartiet Vänsterpartiet, sto sammen om forslaget.


Shifter er Norges nettavis for startups og innovasjon. Følg oss på Facebook og Twitter. Og meld deg på nyhetsbrevet vårt.

Hør også vår seneste podcast med Marius Aabel i No Isolation. Han sluttet i oljebransjen for å lage roboter som hjelper langtidssyke barn. forteller om det glade 80-tall, med programmering på papir og etterhvert på Commodore 64. I podcasten får vi høre om lærdommene fra tidligere prosjekter innen videostrømming og nettdating. Om hvorfor No Isolation har lyktes godt så langt – om strategien, jobbingen, rekrutteringen, de smarte avtalene, investorene og det gode arbeidsmiljøet. Han forteller også om selskapets nye satsing på eldre. Og hvis noen skulle lure på hvorfor han fortsatt er single eller hvor lenge han skal leve, får dere selvfølgelig vite det også.

Hør hele podcasten med Aabel på Shifter. Last ned podcasten i iTunes / Podcaster på iphonen eller bruk din foretrukne podcast-klient på Android. Søk på «Shifter».

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta nyheter, reportasjer og innsikt rett i innboksen.

Jørgen Skjelsbæk

Jørgen Skjelsbæk

Journalist

Ledige stillinger

Annonsørinnhold

Utviklet av Martin Grønneberg