Uber og København

Ukens Norden: Skype dumper Sverige og "Uber and out" i Danmark. Men mat skal de få.

Publisert Sist oppdatert

Uber gir opp sin satsing i København, mens Skype kutter kontorene i Stockholm. Men en finsk matapp er nå på plass begge steder.

I Ukens Norden tar vi en kikk over landegrensene, for å se hva som har foregått i nabolandene i uka som har gått.

Uber-exiten

Den 18. april kjører Uber sin siste tur i Danmark. Taxitjenesten velger å trekke seg helt ut av landet, som følge av den nye taxiloven som krever taksameter i bilene, tiltaler mot flere Uber-sjåfører og en kommende rettssak mot selskapet, skriver danske Børsen.

- Det skal sies at det ikke nødvendigvis er et farvel til Danmark. Det er en melding til politikere og andre at vi må ta konsekvensene av den lovgivningen som nå ligger på bordet. Vi kan ikke leve med den, og det kan heller ikke sjåfører og passasjerer i København, derfor lukker vi nå virksomheten, sa talsmann Kristian Agerbo på en pressekonferanse tidligere i uken.

Beslutningen om å lukke taxivirksomheten påvirker derimot ikke fremtiden for Ubers utviklingssenter i Aarhus der det per i dag jobber 40 ingeniører.

- Vi vet at teknologien som utvikles i Danmark, ikke kan brukes i Danmark, men det er vårt håp at man skal kunne gjøre det i fremtiden, sa Agerbo.

Danmark blir neppe blir det siste landet Uber trekker seg fra. Med trøbbelet sjefen Travis Kalanick har skapt den siste tiden, vil det nok bli nødvendig å kutte kostnader og da er det å trekke seg fra perifere markeder et logisk første skritt.

Skype-exiten

Enda en internasjonal gigant avslutter sin virksomhet i Skandinavia. At Microsoft melder at selskapet legger ned Skypes Stockholm-kontor, er imidlertid nok litt mer følsomt for alle involverte enn Ubers exit fra Danmark.

Det var jo i Sverige Skypes ferd mot techverdens stjerneshimmel startet, da Niklas Zennström og Janus Friis grunnla selskapet i 2003. I 2011 kjøpte Microsoft selskapet for 46 milliarder kroner, den gangen det største oppkjøpet noen sinne for Microsoft.

Samtlige 120 ansatte på Skypes avdeling i Stockholm risikerer å miste jobben etter at Microsoft har varslet dem om oppsigelse.

”Forslaget er i tråd med selskapets langsiktige mål om å minske antallet geografisk spredte kontorer, for å skape bedre samarbeidsmuligheter og forbedre utviklingsvirksomheten, samt øke hastigheten i innovasjons- og kvalitetsarbeidet," skriver Skype i en skriftlig uttalelse til DI Digital.

Nå virker det jo ikke som om det aktuelle kontoret kan ha vært en kjempebelastning. I det brutte regnskapsåret som sluttet i juni 2016 omsatte Skype Sweden for 265 millioner SEK og fikk en gevinst på 31 millioner SEK. Om ikke annet viser det at etter seks år er det ikke mange som husker eller bryr seg om forpliktelser om arbeidsplasser og annet.

Wolt-inntoget

Den finske mat-appen Wolt utvider sitt nordiske imperium. I fjor ble Stockholm og Tallinn lagt til på listen, og nå er turen kommet til København.

- Vi er blitt inspirert av Københavns ikoniske tilgang til matopplevelser og nye modige konsepter, sier Jessie Scheepers, som er ansvarlig for lanseringen av Wolt i Danmark, til techsavvy.media.

I en by med en trestjerners, en tostjerners og hele 13 enstjernes restauranter finnes det selvfølgelig mer enn nok å la seg inspirere av.  Men i en overflod av valgmuligheter er det vanskelig å bestemme seg og Wolt sier de vil hjelpe brukerne med å filtrere all støyen og ikke bare spise på det beste stedene, men også de beste rettene på hvert sted.

For å komme dit skal de inngå partnerskap med byens beste steder, bruke dataene som etter hvert blir generert av kundene til å finne trender og så kunne foreslå populære retter eller sidebestillinger til din hovedrett.

- Vi fokuserer på oppdagelsen av mat på tallerkennivå, fortsetter Scheepers i noe som må være årets lanseringsfloskel.

Og det spørs hva Wolt og Scheepers mener med byens beste steder. Samarbeidspartnerne så langt heter Barburrito, Yoburger og Bollyfood og ikke Geranium.

Men Wolt forretningside synes å være interessant hos mange investorer. I alt har selskapet hentet inn 15 millioner euro. Blant de som har gått inn med penger, er Skype-gründer Niklas Zennström, Supercells Illka Paananen og Risto Siilasmaa, styreleder og tidligere konsernsjef i Nokia.

 


20. april går vi «live» med konferansen The Shift– stedet å være denne våren for alle som bygger fremtidens selskaper. Vi er for øyeblikket utsolgt, men det er imidlertid mulig å sette seg på venteliste:

The Shift 2017

Foruten en lang rekke ledende norske gründere kommer gründeren av Indiegogo, Kronprinsen, investorer fra Creandum, Northzone, Point Nine Capital, Bauer Venture Partners, EQT Ventures og mange, mange flere. Growth hacking, salg, funding, rekruttering og teknologi – og det du måtte trenge av triks og tips fra noen av de beste hodene.

Følg oss på Facebook og Twitter. Og meld deg på nyhetsbrevet vårt

Hør også vår seneste podcast med Simon Souyris Strumse i Filmgrail.

Slik gikk han fra at han ikke visste hva en gründer var, til å selge leilighet og båt og satse alt, til nå å drive en lovende startup. Om selskapets nye satsing. Om hvorfor han helst skulle sett at folk er litt mindre opptatt av søkeord som mord, sex og blod, samt hvorfor færre bør investere i eiendom. Han forteller også om hvordan Filmgrail nå skal rulles videre ut i markedet, og hvorfor kino har en framtid. Dessuten om hans forhold til badstu, og hvorfor han gjerne tar med både bursdagsgjester og sin neste investor inn i varmen. Og mye annet.