Telia.

Ukens Norden: Stat vil stoppe statsselskap som lar kundene surfe gratis på Facebook

Publisert Sist oppdatert

Delvis statseide Telia vegrer seg for å gjøre som det statlige teletilsynet sier.

I Ukens Norden tar vi en kikk over landegrensene, for å se hva som har foregått i nabolandene i uka som har gått.

Vil stoppe gratis-surfing

I vår innførte Telia Sverige gratis surfing for sine kunder – men det var begrenset til de sosiale mediene Facebook, Messenger, Instagram, Whatsapp, Twitter og Kik. Tilbudet ble koblet opp mot en kampanje mot nettmobbing, der den som ville ta det i bruk måtte forplikte seg ikke å mobbe noen på nett.

Det tok ikke lang tid før teleoperatøren ble utsatt for kraftig kritikk. Dette var et direkte angrep på nettnøytraliteten skrev blant annet 27 svenske mediesjefer i en felles debattartikkel.

Nå har Post- och Telestyrelsen, PTS, kommet frem til at deler av Telias tilbud er et brudd på en ny EU-forordning som kom rett etter at Telia lanserte sin kampanje i vår. Denne forordningen skulle bidra til å styrke nettnøytraliteten.

”PTS har vurdert att den trafikkhåndtering som Telia bruker i sine tilbud om 'Fri surf på sociala medier' og 'Fri surf lyssna' bryter mot den EU-forordning som sier at leverandører av internettilkoblingsstjenester skal behandle all trafikk likt på internett.”, skriver myndigheten i sin beslutning.

Beslutningen er imidlertid mer hullete en hva den først kan virke. PTS har i sin gransking konsentrert seg om den delen av tilbudet som har gjort det mulig å fortsette å surfe gratis på nevnte sosiale medier også etter at den inkluderte datapakken er brukt opp.

Dette er ikke likebehandling, og vi vil be Telia om å opphøre med det, sier Emma Närvä, sjef for enheten for elektroniske kommunikasjonstjenester på PTS til Breakit.

PTS har derimot ikke gjort noen vurdering av det faktum at Telia har det samme tilbudet også før datapakken er brukt opp, og at selskapet dermed helt fint kan fortsette å tilby gratis surf som ikke spiser av de inkluderte gigabytene så lenge andre siter eller tjenester kan brukes.

Telia har nå frem til 4. Januar på å svare PTS. Men det spørs om Telia vil prøve å rette seg etter PTS’ beslutning i det hele tatt.

- Vi vil fortsette med vårt tilbud i samme utstrekning, sa Jonas Hasselberg, sjef for Telias konsumentforretninger til Breakit etter atbeslutningen ble kjent.

Det kan virke som det store slaget om nettnøytraliteten har begynt i Sverige. Så spørs det hvilke konsekvenser det får for den samme diskusjonen i Norge.

Se på Helsinki

Den finske hovedstaden skårer bra på hvordan byen skal presenteres på nett. Helsinkis website er nemlig kåret til verdens nest best beste etter Seoul i Sør-Korea i undersøkelsen ”Digital governance in municipalities worldwide”. Det er sjuende gang Rutgers University i New Jersey presenterer undersøkelsen.

Nettstedene ble målt på fem områder; Personvern og sikkerhet, brukervennlighet, innhold, tjenester og sosialt engasjement og 104 forskjellige måleverdier.

Helsinkis website er blitt renovert i løpet av 2015 og 2016, blant annet for å fungere bedre på mobile enheter, skriver nettstedet goodnewsfinland.com. Åpenbart var det arbeidet vellykket.

Casher inn på børsnotering

Det svenske streamingselskapet Edgeware var vurdert til 871 millioner svenske kroner da det ble notert på Stockholmsbørsen fredag morgen. Dermed ble de tre gründerne Joachim Roos, Lukas Holm og Kalle Henriksson en god del rikere. All tre solgte aksjer for omtrent fem millioner svenske kroner hver. Men fremfor alt cashet venturekapitalselskapene Creandum og Amadeus inn på børsnoteringen.

Amadeus tjener 152,5 millioner SEK på noteringen, mens Creandum drar inn rett under 100 millioner SEK.

Edgeware selger infrastruktur som gjør det mulig for internettoperatører å levere strømmet video til sine kunder via et desentralisert nettverk. Adminstrerende direktør Joachim Roos forklarte for Breakit i forkant av noteringen at selskapet går på børsen for å kunne fortsette å vokse, og at dette gir dem mulighet til å kunne bygge virksomheten videre.

Akjsen ble tegnet for 29 kroner og ble handlet for 29,40 mot slutten av første handledag.

 

Du har nettopp lest en sak på nettavisen Shifter

Shifter er Norges nettavis for startups og innovasjon. Følg oss på FacebookogTwitter. Og meld deg på nyhetsbrevet vårt.

Last også ned vår siste podcast med Lars Johan Bjørkevoll. For noen år siden reiste mannen som nå er en av topplederne i gründereventyret Xeneta, rundt i Europa i en folkevognbuss. I Paris besøkte han aldri Eiffeltårnet, og i Roma var han aldri innom Colosseum. I stedet møtte han mennesker – mange mennesker. Kommunikasjon var avgjørende, og det er det nå også. I denne podcasten forteller han om hvordan Xeneta har klart å få innpass i en konservativ shippingbransje.

Han forteller også om hvordan han har sett gründere gå på veggen, og at han selv bruker meditasjon for å få balanse i hverdagen. Om hvorfor alle kanskje ikke bør bli gründere. Om dårlig ledelse blant gründere. Om hvordan han på en menneskelig måte kvitter seg med ansatte som ikke fungerer. Om hvorfor han liker å hjelpe andre gründere. Om hvorfor business ikke er så annerledes enn kunstfoto. Om forskjellen på tyskere og amerikanere i business. Om hvordan det var å forsøke å starte gründerbedrifter på hjemstedet Skotterud før «knarken» kom. Om at han ikke tror roboter vil tørke ham bak når han blir en gammel mann. Samt mye mer.

Hør på episoden her, eller enda bedre, last den ned i Itunes/podcaster eller hvis du har Android-telefon, kan vi anbefale appen podkicker.