Ukens Norden: Svenske gründere ber om for lite og nøyer seg med 1 krone i lønn

Publisert Sist oppdatert

Fransk venturekapitalselskap er overrasket over svensk beskjedenhet når de vil investere i et selskap. Hva skal de da tenke om en svensk gründer som er fornøyd med 1 krone i årslønn?

I Ukens Norden tar vi en kikk over landegrensene, for å se hva som har foregått i nabolandene i uka som har gått.

Fornøyd med 1 krone i lønn

Den svenske spillutvikleren Paradox har hatt en eventyrlig suksess med de egenutviklede spillene Cities: Skylines, Stellaris og Hearts of Iron. I fjor omsatte selskapet for 624,5 millioner kroner og fikk et resultat på 294,3 millioner. Det har ført til at selskapet i dag har en børsverdi på nesten seks milliarder kroner.

Sjefen og gründeren av selskapet, Fredrik Wester, fikk en lønn på 1,2 millioner kroner i 2016. Det var litt mye syntes han. For i informasjonen som selskapet har utlevert til aksjeeierne i forkant av den kommende generalforsamlingen har Breakit funnet ut at Fredrik Wester gjør en Steve Jobs og skal i fremtiden bare få utbetalt én krone i lønn per år. Da Breakit spør Wester om saken, svarer han bare:

– Det er styrets forslag. Jeg eier jo fortsatt en tredjedel av selskapet, så når det går bra, går det bra for meg. Utover det har jeg ikke flere kommentarer.

Med litt kjapp hoderegning utfra den aktuelle børsverdien, kan man raskt konstatere at Wester ikke er en fattig mann.

Uansett, Westers valg er litt uvanlig i skandinavisk sammenheng og hans ”lønnssenking” kommer den samme uken som Sverige for n-te gang er rammet av en høylytt debatt om lederlønninger, gjør det bare morsommere. For det er utvilsomt litt forskjell på en gründer-sjef som er fornøyd med én krone i lønn, og en svensk Telia-sjef som har så høy årslønn at 14 dagers spart ferie betyr omtrent en million svenske kroner ekstra utbetalt.

Har milliardbeløp – søker investeringsobjekter

Det Paris-baserte venturekapitalselskapet Daphni opplever ikke at den nordiske tech-scenen er overetablert eller overhypet. Daphni har drøyt 1,5 milliarder kroner i et relativt nystartet fond og siden januar i år har Melinda Elmborg vært investeringsselskapets kvinne i Norden.

– Det er mange som har teorier om at det skulle være overopphetet her, men jeg synes det finnes rom for oss også, sier Elmborg til Breakit.

Hun sier til avisen at hele Norden er av interesse, men at Stockholmsområdet har mange spennende selskaper og at hun derfor har brukt mest tid der. Hun har allerede funnet ut at det finnes tydelige forskjeller mellom svenske og franske gründere.

– Svensker ber ofte om mindre penger. Om vi i Frankrike sier at vi går inn med 300.000 euro, er det ikke noe problem, her synes gründerne ofte det er litt mye, forteller Elmborg.

Ellers er beskrivelsen av selskapene hun er på jakt etter, nokså stereotyp.

– Vi vil se at selskapet har et produkt eller en tjeneste med betalende kunder som går å skalere opp på andre markeder. Ambisjonene skal være globale, da kan vi være en god partner.

Dusj-startup tar inn 150 mill.

At ferskvann vil bli en stadig mer ettertraktet ressurs på kloden, er nok de fleste enige om. Kan man da finne en løsning som faktisk gjør noe for å bidra til å løse en slik utfordring, sitter man på et marked med kjempepotensial.

Gründeren Mehrdad Mahdjoubi startet i 2012 selskapet Orbital Systems, med mål om å redusere sløsingen med ferskvann. Etter å ha hatt dusjprototyper utplassert flere steder i verden skal selskapet nå være klare for kommersielt lansere sin spesialutviklede dusj som skal redusere vannforbruket med opptil 90 prosent.

Her er det bare å krysse i rute etter rute på sjekklisten til investorene.

Megatrend – sjekk, globalt marked – sjekk, miljøvennlig – sjekk, ”redde verden” – sjekk, kjempepotensial – sjekk, prototypetesting – sjekk, produkt klart for lansering – sjekk.

I forbindelse med at selskapet lanserte sitt nye dusjsystem ”Oas”, meldte selskapet også at man sikret seg 150 millioner kroner i en nyemissjon. Listen på investorer inneholder en rekke kjente svenske namn, som Skype-gründer Niklas Zennström, som gjør en privat investering i Orbital, H&M-sjefen Karl Johan Persson, familien af Jochnick som står bak kosmetikkmerket Oriflame og Stena Ventures. Det skal tillegges at Orbital tidligere har hentet inn rundt 100 millioner kroner.

–Pengene skal brukes til lanseringen av det første kommersielle produktet, sier Mahdjoubi til Breakit.

Han forteller at Orbital først og fremst retter seg mot dusjanlegg i kommersielle bygninger, men at han ser en økende interesse fra kapitalsterke privatkunder i land som USA og Singapore.

– At vi har klart å halvere prisen fra den gamle versjonen, vil gjøre det mer interessant for den typen kunder, sier han.

Men vi snakker fortsatt en pris på 25.000-30.000 kroner for dusjsystem og installasjon, så det er fortsatt ikke et massemarkedsprodukt vi snakker om, men Mahdjoubi tror ting vil endre seg raskt bare i løpet av en femårsperiode.

– Innen de nærmeste årene tror jeg dette vil bli praksis i mellomstore byer. Ikke nødvendigvis i Europa, men ser man på Asia er vi allerede med diskusjonene om ”smart city”-løsninger.

Ergerlig men forståelig – danske reaksjoner på Ubers sorti

Som Ukens Norden fortalte forrige uke, har taxiselskapet Uber besluttet å forlate Danmark. Dette har selvfølgelig ført til reaksjoner i det danske startup-miljøet – men det er stort sett ganske så beherskede reaksjoner. Den danske siten techsavvy.media har samlet kommentarer fra danske gründere.

Martin C. Hansen, administrerende direktør og medgründer av transportselskapet Mover, synes Ubers uttog er ergerlig, men forståelig.

– Med 300.000 kunder i København er det jo åpenbart at folk likte Uber. Selv om det er ergerlig at Uber stenger, skjønner jeg godt myndighetene. Går man inn og ”disrupter” en bransje, skal man gjøre det på en ansvarlig måte. I Danmark har vi noen regler rundt skatt og den danske modellen som er tydelige. Når man ikke er villig å samarbeide med myndighetene om slike forhold, synes jeg man gjør feil, sier han.

Hansens selskap, Mover, har utviklet en plattform som matcher sjåfører med personer som få transportert gods – og er blitt kalt et Uber for transport i dansk presse. Hansen selv er veldig klar over hvilken innvirkning Uber har hatt for hans egen virksomhet.

– Mover er et konkret eksempel på Ubers innovasjon – og var det ikke for dem, hadde vi ikke eksistert i dag.

Mattias Møl Dalsgaard, CEO for samkjøringsplattformen Gomore har et lignende syn på Uber:

– Uber leverer en god løsning og det er ergerlig at innovasjon på taxiområdet settes tilbake, men jeg må også innrømme at Ubers meget aggressive adferd har vært med på å sette innovasjon i et dårlig lys, sier Dalsgaard.

Et litt annet perspektiv på Ubers påvirkning kommer fra Mikkel Dragmose-Hansen som jobber med deleøkonomi i Vejle kommune. Han mener at Uber har hjulpet taxinæringen.

– Ser man på det fra et faglig ståsted, har Uber på noen få år fått taxinæringen til å fornye seg mer enn hva den selv har gjort det siste tiåret. I virkeligheten er det jo ikke Uber som er fiende nummer én – det er det førerløse bilene.


20. april går vi «live» med konferansen The Shift– stedet å være denne våren for alle som bygger fremtidens selskaper. Det ble utsolgt raskt, så vi har flyttet arrangementet til Edderkoppen Scene for å få bedre plass. Så bare å forte seg å kjøpe før det blir utsolgt igjen:

The Shift 2017

Foruten en lang rekke ledende norske gründere, kommer gründeren av Indiegogo, Kronprinsen, den her omtalte Telia-sjefen, investorer fra Creandum, Northzone, Point Nine Capital, Bauer Venture Partners, EQT Ventures og mange, mange flere. Growth hacking, salg, funding, rekruttering og teknologi – og det du måtte trenge av triks og tips fra noen av de beste hodene.

Følg oss på Facebook og Twitter. Og meld deg på nyhetsbrevet vårt