Ukens Norden: Skal du tjene gode penger på den svenske børsen, er det tech som gjelder

Svenske teknologiselskaper gir penger i kassa til investorene.

I Ukens Norden tar vi en titt over grensen, og ser hva som har rørt seg de siste dagene.

Tech til værs

Siden januar 2014 har 16 teknologiselskaper etablert seg på Stockholms-børsen. Disse har hatt en ganske eventyrlig utvikling. Den gjennomsnittlige avkastingen, inkludert eventuelt utbytte, er på 46 prosent. Til sammenligning har indeksen OMXSGI, som omfatter alle aksjer på Stockholms-børsens hovedliste, hatt en avkastning på seks prosent, skriver Breakit.

Ifølge Adam Kostyál, europeisk noteringssjef på Nasdaq, som eier Stockholms-børsen, er stadig flere av selskapene som velger å etablere seg på børsen teknologi- og entreprenørdrevne selskaper.

Jeg sier ikke at børsen er rett for alle selskaper, men jeg tror at børsen er et godt komplement til andre alternativer i det finansielle økosystemet, som Kostyál til Breakit.

11 av de 16 noteringene har så langt gått i pluss. Aller best er spillteknologiselskapet Evolution Gaming der børskursen har økt med 216 prosent. I bunn på listen er det også spillrelatert. Gaming Corps ligger på -83 prosent.

Kostyál tror også det vil bli en aktiv slutt på året, med mange techselskaper som vil gå på børs.

Mange av disse teknologiselskapene har en veksttakt som andre sektorer ikke har. Det har vist seg at børsen har vært villig til å betale for den veksten.

Spotify bytter styreleder

Det går ikke en uke uten at det skjer noe rundt den svenske musikkgiganten Spotify, og det meste er relatert til den forventede børsnoteringen i løpet av neste år.

Torsdag ble det kjent at medgründer Martin Lorentzon overleverer styrelederrollen i morselskapet i Luxemburg til Spotifys administrerende direktør og ansikt utad, Daniel Ek.

Breakit refererer til en kilde med godt innsyn i Spotify som sier at det ikke finnes noen konflikt bak endringen. I stedet skal det handle om en tilpasning til den forestående noteringen på en amerikansk børs, og at det der skal være uvanlig å ha to forskjellige personer i rollene som administrerende direktør og styreleder.

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta nyheter, reportasjer og innsikt rett i innboksen.

Jørgen Skjelsbæk

Jørgen Skjelsbæk

Journalist

Annonsørinnhold

Utviklet av Martin Grønneberg