Venstre: Joanna Gaudyn og Siri Myhre fra Le Wagon Norway. Høyre: Bilde fra en av Le Wagon sine workshops. Foto: Benedicte Tandsæther-Andersen // Le Wagon

Internasjonal kode-suksess til Oslo: -- Det er helt tydelig et behov der ute

Publisert Sist oppdatert

Den internasjonale kodekurs-suksessen Le Wagon vil inspirere alle samfunnslag til å lære seg koding: -- Vi tror intensive bootcamper kan bidra til mer mangfold, sier Siri Myhre, co-founder for Le Wagon Norway. 

Le Wagon, den franske kode-startupen som de siste tre årene har blitt kåret til "verdens beste kode-bootcamp", kommer nå til Oslo. Kodeselskapet er nå i 30 byer på verdensbasis. Over 4000 alumni har kommet ut av kurset, som retter seg mot nybegynnere.

-- Etter at jeg tok kurset, følte jeg at jeg kunne lære meg hva som helst. Det ga en skikkelig godfølelse, forteller Siri Myhre, som i tillegg til å være Le Wagon Norway sin co-founder, også er selskapets Corporate Partnerships Manager. 

Norge mangler i dag flere tusen utviklere, og verre skal det bli. Noen mener også at vi alle bør lære oss å kode, for å henge med i utviklingen når de yngre generasjonene kommer inn på jobbmarkedet.

Uten forhåndskunnskap

Hos Le Wagon er ikke fokuset at man skal lære seg ulike kodespråk eller mange teknologier, men at man skal kunne bygge digitale produkter. Den første bootcampen starter i Oslo i juni, men allerede arrangerer de gratis workshops som gir en introduksjon til det man kan lære på bootcampen. Særlig kvinner skal ha hatt sansen for disse workshopene, og på det meste har hele 60 prosent av deltakerne vært jenter, mange uten kode-kunnskap på forhånd.

Joanna Gaudyn og Siri Myhre i Le Wagon. Foto: Benedicte Tandsæther-Andersen

-- Vi ønsker å bruke ord som gjør at folk som ikke kan så mye om koding blir mer komfortable med å delta, så vi gjør det ekstra tydelig at man ikke trenger noen tidligere erfaring, forteller Joanna Gaudyn, co-founder og Country Manager for Le Wagon. 

Vil trene utviklere raskere

Gaudyn, opprinnelig utdannet litteraturkritiker i Polen, deltok på Le Wagon sin bootcamp i Lisboa i 2017. Etter å ha brukt utviklerkompetansen både som lærer hos Le Wagon og som utvikler på generell basis, har hun nå valgt å gå inn som co-founder for den norske grenen av selskapet. Hun tror raskere opptrening av utviklere er én av metodene man kan bruke for å minske gapet mellom tilbud og etterspørsel.

-- Det viktigste er at man er motivert og nysgjerrig. I tradisjonell IT-utdannelse er det fortsatt en stor overvekt av menn, noe man ser resultatet av i tech-bransjen. Vi tror intensive bootcamper kan bidra til mer mangfold, ved at personer med annen fagbakgrunn kan lære seg programmering uten å måtte ta en ny bachelor- eller masterutdannelse, sier Myhre.

Programmerere fra alle samfunnslag

At Le Wagon bevisst henvender seg til nybegynnere, gjør at folk fra flere samfunnslag tar sjansen på å delta på en bootcamp eller workshop.

-- Det er helt tydelig et behov der ute. Etter at man er ferdig med å studere, finnes det egentlig ikke noen tilbud hvis du har lyst til å tilegne deg denne typen kunnskap og teknisk kompetanse, sier Myhre. 

Hun mener "tradisjonelle" utviklerteam, der alle har de samme erfaringene og bakgrunn, i liten grad kan utvikle ting for samfunnsgrupper de ikke er en del av selv.

-- La oss ta som et eksempel en utvikler som tidligere har jobbet innen retail, og som har lidd seg gjennom kassasystemene. Om du har jobbet i en butikk -- og vet hvor forferdelig det var - tenker du på alle tingene som burde vært bedre når du skal designe et nytt kassasystem, sier Gaudyn.

Le Wagon har ifølge Gaudyn bidratt til gründingen av omkring 100 aktive startups så langt. Noen av disse har allerede blitt kjøpt opp -- blant annet av Apple.