Bjørnar Skog og Martin Rød (t.v)opplevede vekst, men investorpengene lot lenge vente på seg.

- Vi har levert god vekst måned etter måned, men hvor er investorene?

Publisert Sist oppdatert

Hva gjør du som startup når selskapet og inntektene vokser jevnt og trutt, men investorpengene for å sette ordentlig fart uteblir?

Selskapet Eventum, som tilbyr privatpersoner og bedrifter å booke event- og selskapslokaler gjennom sin nettside, har opplevd vekst de siste to årene, men tidligfaseinvestorene uteblir.

-De proffe ventureselskapene er interessert først når vi er blitt internasjonale. Men vi har levert god vekst måned etter måned. Hvor er engleinvestorene i Norge, spør Martin Rød og Bjørnar Skog i Eventum til Shifter.

Sean Percival i 500 Startups Nordics sa nylig i Shifter at Norge mangler investorkompetanse og kapital i tidligfaseinvesteringer.

− Den største utfordringen i Norge er at det er for lite kapital til tidligfaseinvesteringer. Det er kun to til tre fond som investerer. Det burde vært minst ti. Og de er redde for å feile. De fleste oppstartsselskaper feiler. 9 av 10 feiler, faktisk. Derfor bør man satse på flest mulige selskaper. Ikke satse alt på et kort, sa han til Shifter.

Ifølge Eventums egne tall, vokser antall forespørsler og kunder måned for måned og år for år. Og for hver krone de bruker på markedsføring, får de nå 1,5 krone tilbake. Omsetningen i 2014 var på om lag 1,1 millioner, inkludert en støtte fra Innovasjon Norge. I 2015 på samme nivå, men uten støtte. Og i 2016 forventer de en femdobling.

-Hva skal til for å få investorpenger, spør Martin Rød, som er salgs- og kommunikasjonsansvarlig i Eventum? Hele tiden blir lista lagt høyere, sier han.

Selskapet har hentet 4,5 millioner kroner så langt, inkludert støtte fra Innovasjon Norge.

-Venturekapitalselskaper er  proffe og vet hva de holder på med, men engleinvestorene er få og forsøker ofte å prise selskapet basert på inntekter i stedet for potensial og plattform, noe som ikke fungerer for en tech-startup, forteller Skog.

-Kan det rett og slett være at forretningsmodellen deres ikke er god nok?

- Vi har både en en finsk og en amerikansk konkurrent som nettopp har endret strategi og satser på en lignende modell som vår, så det tyder på at vi er på rett vei. I tillegg opplever vi vekst hele tiden, og det er det som driver oss videre og som gjør det gøy å dra på jobb, sier Bjørnar Skog.

-Hva er løsningen på engleproblemet?

- Det er viktig å fortsette oppmerksomheten rundt gründerbedrifter og engleinvestorer kan nok lære mye av å se til hvordan dette fungerer i USA. Det har skjedd mye de siste to årene. Blant annet Angel Challenge, som lærer opp engelinvestorer, forteller Skog.

Det hjelper at oljeprisen går ned

Investor Thomas Berglund, som står bak Angel challenge, er langt på vei enig med Eventum.

- Sammenlignet med nesten alle andre land, ligger Norge langt bak når det gjelder tidligfaseinvesteringer. Det har vært ekstremt gunstig i mange år å investere i eiendom. Det er mye vanskeligere og større risiko å investere i en startup. Det har heller ikke vært på agendaen på samme måte, men det hjelper at oljeprisen går ned. I en krisesituasjon er man mye mer mottagelig for forandringer, sier Berglund.

Daniel Ras-Vidal, leder Foreningen for innovasjonsselskaper i Abelia. Han er enig i at det har sett mørkt ut de siste årene, men han ser likevel tegn til at ting vil bli bedre.

- Det har vært prekær mangel på tidligfasekapital i Norge etter finanskrisen, med få profesjonelle investorer og lave investeringsvolumer. Dette er godt dokumentert av Eurostat og The Nordic Web. Takket være den nye pre-såkornordningen og en sterkere gründerkultur med mange spennende nye vekstselskaper, er bildet i ferd med å snu og vi venter at investeringene i tidlig fase vil øke i løpet av 2016, noe som er godt nytt for en norsk økonomi i omstilling, sier Ras-Vidal.

Han poengterer at I 2016 vil 100 millioner offentlige pre-såkornmidler matches av private investorer i tidlig fase.

-Hvis forholdet mellom offentlig og privat i pilotordningen er stabilt, vil det innebære et totalt investeringsvolum på 260 millioner kroner i tidlig fase. I tillegg viser statistikk fra The Nordic Web at investeringene innen teknologi vokser raskest i Norden i Norge, men fra det desidert laveste nivået.

300 prosents vekst fra mai 2015 til mai 2016

Onsdag kunne The Nordic Web melde at de hadde registrert en 300 prosents vekst i antall investeringer i tech-selskaper i Norge.

Følger vi denne gode utviklingen, betyr det videre at vi vil få en 143 prosents vekst i antall tech-investeringer fra i fjor, og en svimlende 711 prosents vekst fra 2014.

Til tross for sterk vekst i antall investeringer, opplever vi ikke like sterk fremgang i sum investert.

I 2015 ble det (frem til 20. mai) investert for 37,64 millioner dollar. I år har det økt til 56,59 millioner dollar, innenfor samme periode. Dette er også en god vekst. Det tyder på at beløpene er mindre og at det er mer kapital investert i tidligfase.

Følg oss på Facebook og Twitter, så får du nyhetene rett inn i feeden.