Per Kristian Orset samarbeider med flere sykehjem i Bergen om en VR-løsning for pasienter med demens. Foto: Vilde Mebust Erichsen

VR for demente: Han bruker TV-erfaringen til å vekke hukommelsen

Publisert Sist oppdatert

– Jeg kan ikke forhindre sykdommen, men i beste fall forsinke prosessen, sier gründer Per Kristian Orset. 

Om han bare kunne tatt henne med hjem igjen. Pekt på barndomshjemmet, vist søskenflokken på fire.

– Du føler deg helt hjelpesløs, sier Per Kristian Orset - om situasjonen rundt sin egen mor.

For dagen kom. Plutselig husket hun ikke lenger hvem hun var.

– Moren min, hun som alltid hadde vært en støttespiller, ble plutselig den som trengte støtte. Til slutt lekte hun med dukker, forteller Orset.

– Det er en tragisk sykdom å være vitne til, det er som om livet går baklengs.

Hun bodde på et sykehjem, han flere mil unna. Og det var da tankene først begynte å spinne.

– 360 graders video i VR-briller er et unik medium sammenlignet med TV-en i denne sammenheng, sier Orset - og forklarer hvorfor:

– Alt av forstyrrende elementer blir borte, du har hundre prosent fokus på det du ser. Det er et godt utgangspunkt for de som sliter med hukommelsen, sier gründeren - med lang fartstid i mediebransjen, blant annet foran kameraet på TV 2.

«Min identitet»

Nå samarbeider han med åtte sykehjem i Bergen kommune - som mottar og tester videoklipp på pasienter med demens.

Formidler Berit Eggen Solstad og gründer Per Kristian Orset før opptak på Gamle Bergen Museum. Foto: Vilde Mebust Erichsen

– Det kan for eksempel være natur eller dyr - noe som kan skape ro, men også videoklipp som kan gi glimt av et daglig liv. Mange blir fortvila når de ikke lenger klarer daglige gjøremål, sier Orset.

En tredje kategori kaller han «min identitet».

– Har du tidligere vært bonde, kan vi vise videoklipp med dyr og grønne enger. Tilsvarende hvis du har jobbet på fabrikk eller som sykepleier. Poenget med dette er at du blir minnet om ting i ditt eget liv, som igjen kan frigjøre andre minner, forteller Orset.

–  Vi kan også filme og redigere individuelle klipp på bestilling fra familien, for eksempel fra steder hvor sykehjemsbeboeren tidligere i livet bodde og var glad i.

Men i første omgang skal han produsere opp en mengde videoklipp til en database. Den kan ulike sykehjem kan abonnere på - og for eksempel vise en video av formidler Berit Eggen Solstad, fra et kjøkken i Gamle Bergen Museum.

Allmennkunnskap i ny drakt

Formidler Berit Eggen Solstad under opptak på Gamle Bergen Museum. Foto: Vilde Mebust Erichsen

«Klart!»

Orset står i spisestuen med full oversikt fra mobilen. Eggen Solstad baner vei forbi det lille kameraet med en 360 graders vinkel.

«Når vannet blir varmt, kan vi koke opp litt kaffe.»

– Istedenfor å lage en kjedelig veiledning om hvordan du for eksempel lager mat og koker kaffe, gjør vi opptak i dette miljøet for å gi videoen mer underholdningsverdi, forteller Orset - som også er i tett dialog med byens kompetansesenter for demens.

– Å hente frem minner på denne måten, er allmennkunnskap i faget geriatri og demens, men jeg forsøker å dra kunnskapen inn i et nytt medium med en unik isolasjonsevne, sier han.

Les også: «DJ»-startup med egen app for demente: Bergen-sykehus skriver ut «musikkterapi istedenfor valium»