F.V: WeClean-gründerne Kim Haagensen og Emil Sebastian Pete (Foto: Johannes Jakobsen).

Vaskegründerens røde klut: -- Rigide regelverk kan gå ut over de svakeste i samfunnet

Publisert Sist oppdatert

— Vi forsøker å bygge en bærekraftig bedrift der våre renholdsarbeidere tjener det de skal og får muligheten til å bidra gjennom å arbeide og skatte. Likevel klarer ikke politikere å løsrive seg fra tanken om at det vi driver med er en form for utnyttelse, sier Kim Haagensen i weClean. 

For litt over tre år siden leste gründer Kim Haagensen en artikkel som dokumenterte hvor utbredt svart arbeid er i Norge. Som sjåfør for Über så han muligheten for å lage en tilsvarende tjeneste for renholdsarbeid.

— Jeg så magien i hvordan en tjeneste som Über koblet mennesker sammen på nye og bedre måter, men jeg så også hvordan politikerne ikke ante hvordan de skulle reagere. Det er ikke mangel på folk som ønsker å bidra til det norske samfunnet, men som ikke får muligheten i dagens arbeidsliv. Übersjåførene er nå i denne gruppen ettersom de ikke lenger kan tjene til livets opphold som sjåfører, sier Haagensen.

Haagensen mener at nye systemer må på plass slik at nye og innovative løsninger ikke bare blir møtt med skepsis.

— Vi så tidlig at Übermodellen ikke var veien å gå for oss. Vi forsøker å bygge en bærekraftig bedrift der våre renholdsarbeidere er ansatt, tjener det de skal og får muligheten til å bidra gjennom å arbeide og skatte. Likevel klarer ikke politikere å løsrive seg fra tanken om at det vi driver med er en form for utnyttelse. Vi har gjentatte ganger blitt dratt inn i delingsøkonomidebatten, på tross av at vi er et tradisjonelt renholdsfirma Det er helt bak mål. Rigide regelverk og mangel på forståelse gjør at de svakeste står igjen som tapere, sier han.

— Fordommer mot arbeidere i Norge

Han bestemte seg derfor for at renholdsskonseptet weCleans konkurransefortrinn ikke skulle være rask vekst eller de laveste prisene. Han ønsket å bygge en tjeneste der organisk vekst, riktig lønnede renholdsarbeidere og god service skulle være elementene som skilte dem ut på markedet.

— Hos oss skal alle utføre vaskejobber, også vi i administrasjonen. Ingen skal være for kul til å vaske. Det er slik vi vet om vi har fått med oss de mest dedikerte folkene, forteller Haagensen.

Medgründer Emil Sebastian Pete forteller at de ofte blir møtt med en rekke fordommer når de er ute og vasker. På salgstur i Montebello i forrige uke ble han spurt om det ikke var under hans verdighet å drive med renhold.

— Jeg svarte at det er det absolutt ikke. Vi tror på det vi driver med, og jeg mener at man selv må ha forsøkt å utføre den jobben selskapet tilbyr. Det skaper integritet og samhold i organisasjonen, og det skal vi heller være stolte av, sier han.

Ferdige med investormiljøet

Pete mener det en viss risiko å få inn investorer for å vokse en bedrift raskt.

— Vi har tatt lærdom fra andre aktørere i markedet som har kjøpt seg kunder, men bygget en modell som ikke er bærekraftig. Når man kjøper kunder, ved hjelp av kampanjer og reduserte priser, treffer man gjerne kunder som er ute etter en god deal, og ikke kundene som er villige til å betale for tjenesten på sikt. Da risikerer man også at de som skal utføre arbeidet ikke sitter igjen med noen som helst stolthet til det de driver med, mener han.

I 2016 fikk weClean 1,3 millioner i investeringer gjennom Angel Challenge. Haagensen forteller at de nå har mistet troen på å vokse en bedrift raskt gjennom investeringer.

— Det er for mange selskaper som får inn investorer og satser på rask vekst. For oss handler det om at kundene skal betale full pris hele veien slik at renholdsarbeiderne får ut riktig lønn. Om økonomien går dårlig skal kjerneteamet ta regningen. Investorer har sjeldent forståelse for dette, noe som gjør at det er vanskelig å hente penger fra tradisjonelle investorer. Målet vårt er så klart å skalere, men ikke for raskt, og aldri på bekostning av menneskene i organisasjonen. Investorer som verdsetter disse verdiene er hjertelig velkomne til å bli med oss på reisen, sier han. 

— Som arbeidsgiver og idealist befinner weClean seg i en gråsone der dere på den ene siden fremmer arbeiderrettigheter, samtidig som noen av dere er nødt til å jobbe flere år uten å ta ut lønn. Hvordan stiller du deg til arbeidernes dag?

— Jeg bruker å si at jeg er marxist, men trolig ikke i ordets rette forstand. Jeg er veldig inspirert av visjonæren Marx som beskrev hvordan man kunne skape småsamfunn som dyrket kunst og spirituell utfoldelse. Jeg er imidlertid ikke enig med de som hevder at de politiske tekstene han skrev på midten av 1800-tallet er direkte relevante for oss i dag, svarer Haagensen.