Politikk 

– Formuesskatt er avlivning, sier Gyda Oddekalv. Nå blir hun tech-gründer for å fornye demokratiet. 

Datteren til miljøforkjemper Kurt Oddekalv tok til seg pappas råd først etter at han brått gikk bort. 

Studerer juss: Gyda Oddekalv utenfor juridisk fakultet på Dragefjellet i Bergen. Hun studerer juss for å lære mest mulig om dagens system - som hun ønsker å endre.
Publisert Sist oppdatert

Kortversjonen

  • Gyda Oddekalv, datter av miljøforkjemper Kurt Oddekalv, har startet et prosjekt for å fornye demokratiet ved hjelp av teknologi. 
  • Hun utvikler en plattform for direkte demokrati som lar folk komme med forslag og stemme over politiske saker. 
  • Oddekalv er nå leder for Generasjonspartiet og ønsker å bruke plattformen til å forme partiets politikk og gjøre politiske prosesser mer inkluderende og transparente.

(Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av Shifters journalister.)

– Pappa mente alltid at jeg måtte finne meg ett prosjekt og ha fokus på det, men det hørte jeg ikke på, sier Gyda Oddekalv. 

Hun har ti år bak seg i helsevesenet i ulike stillinger ved både sykehjem og sykehus, har spilt basketball aktivt, levd som en rockestjerne - hennes første låt koret Gabrielle på.  Etter ett år på sykepleien, hoppet hun av for å ta fag for å komme inn på medisin. 

– Jeg har aldri vært redd for å justere seilene, forklarer hun. 

Faren Kurt var en av Norges mest kjente miljøvernere og ledet Norges Miljøvernforbund. Han omkom i en drukningsulykke i januar 2021. 

Far og datter: Gyda Oddekalv møtte sin far Kurt Oddekalv først da hun var ti år. – Jeg så mye var likt. Måten vi snakket på og hvordan vi gestikulerte, forteller hun.

Fant sitt store prosjekt 

– Etter pappa døde begynte jeg å reflektere over det han hadde sagt. Det var veldig inspirerende at han bare gjorde det han følte var rett - og var seg selv fullt ut og ikke brydde seg om hva andre mente om ham, sier Oddekalv. 

Nå har hun (også) funnet sitt store prosjekt - og tar sats. 

 – Vi lager teknologi for direkte demokrati. Jeg har tenkt at jeg skulle inn i politikken, men kanskje ikke før jeg var 60. Nå skjer det litt før, sier Oddekalv. 

Målet til Oddekalv er å refomere politikken, i takt med tilgang på ny teknologi og endringer i samfunnet. 

Hun utvikler en demokrati-tech-plattform som skal gjøre det lettere for alle å komme med innspill og forslag til forbedringer av samfunnet. 

– Slik kan folket direkte være med å lage politikken og få bedre på kontroll på politikerne som også må bruke plattformen - i stedet for heisen og de lukkede korridorer, sier Oddekalv. 

Fra startup til politikk 

Vil endre systemer: Gyda Oddekalv har ti års erfaring fra helsevesenet. Hun ønsker å endre det som ikke fungerer.

Hun ønsker å skape politikk slik som man utvikler produkter i en startup, gjennom å snakke direkte med brukerne/innbyggerne og utvikle løsninger innbyggerne har behov for. 

Detaljene kan hun ikke si noe mer om nå, fordi en patentsøknad er i prosess. 

– Vi må få til bedre kunnskapsdeling enn i dag. Jeg ønsker en plattform der alle kan dele sine ideer, og der alle er inkludert. Systemene vi har i dag er en refleksjon av tenkingen på tiden det ble laget. Det sa Einstein også, med en litt annen formulering. Politikken henger etter resten av samfunnet, sier Oddekalv. 

Skatt og turnus 

Hun har tidligere prøvd å starte opp en bruktbutikk på nett sammen med sin mor og sine søsken, men møtte på byråkratiske hindre - Brukthandelloven krevde at varene måtte oppbevares i to uker. 

– Vi prøvde å søke om dispensasjon, men kom ingen vei, sier Oddekalv. 

Shifter skrev nylig om at gründere jubler over at denne loven nå skal endres.  

Oddekalv trekker frem byråkrati som bremser næringsliv eller innspill rundt turnus i helsetjenesten - som eksempler på hva som kan spilles inn av forslag i demokrati-tech-plattformen, og deretter stemmes over. 

Selv har hun sterke meninger om begge. 

– Jeg kjenner ikke en eneste i helsevesenet som ikke blir syk av å jobbe med helse. Det er et ekstremt arbeidspress. Og angående næringsliv - formuesskatten er avlivning. Det er helt absurd, sier Oddekalv. 

Ble partileder 

For å teste ut den nye plattformen, går hun via dagens partisystem. 

Fra 2022 har Oddekalv vært leder i Generasjonspartiet. Partiet ble startet av Karstein Birkeland og Frank Bruland og har stilt lister ved siste valg i flere fylker og kommuner.  

Generasjonspartiet: Gyda Oddekalv er i styret sammen med Frank Bruland, Karstein Birkeland og Beate Løken. I tillegg sitter Børge Kannelønning i styret, men han var ikke tilstede da bildet ble tatt.

– Jeg lurte på om jeg skulle starte mitt eget parti, men fant Generasjonspartiet og de var interessert i et samarbeid - og for halvannet år siden ble jeg valgt som leder der, sier Oddekalv. 

Partiet skal bruke plattformen til å utforme sin politikk. 

Oddekalv starter et aksjeselskap for å utvikle teknologien. 

– Slik at det er mulig å hente nok kapital og slik at teknologien forblir upolitisk. Partiet vil teste ut teknologien og være organisert helt annerledes enn tradisjonelle partier, forklarer hun. 

– I stedet for bløtkake-struktur der det er langt fra bunn til topp, så er dette teambasert og organisk. Dette gir flat struktur og alle kan arbeide med det som engasjerer dem. 

Samler inn signaturer: Gyda Oddekalv på signatursanking på Torgallmenningen - for å kunne starte politisk parti.

Søker samarbeidspartnere

Plattformen er under utvikling og Oddekalv er på jakt etter både utviklingskompetanse og kapital. 

– Jeg har det ikke travelt. Jeg tar meg god tid for å finne de rette menneskene, sier Oddekalv. 

– Hvordan skal dere tjene penger på dette? Og er det noen konkurrenter? 

– Jeg arbeider med forretningsmodellen der jeg innhenter kunnskap fra mentorer og andre gründere. Jeg kjenner ikke til noen som tilbyr det samme. 

Det er til nå laget en prototype. Neste steg er å lage en pilot (en MPV - minimum viable product) som skal testes for bruk i partiet Generasjonspartiet. 

Etter å ha testet det og forbedret det i samarbeid med eget parti - er målet at det kan brukes av flere innen politikk, og også i næringslivet og innen akademia -både i inn - og utland. 

Spurte folket: Statsviter Dag Andersen har spurt hva folket forventer av sine ledere. Svarene bruker Gyda Oddekalv i sitt ferske parti.

Bruker strømpriser som eksempel 

– Jeg håper det vil være interesse for å bruke det. Jeg lager ikke dette for meg selv, men for at alle skal få mer innflytelse over sin egen hverdag og systemene vi styres av. Gjennom en slik plattform kan vi også få ut mer av potensialet til den enkelte. 

Hun trekker utfordringer rundt strømpriser som en sak som kunne vært løst på en annen måte ved bruk av demokrati-tech-plattformen. 

– Vi ser at politikerne ikke har vært på bølgelengde med næringslivet og folkets vilje i strømsaken. Her kunne plattformen skapt rettferdighet og harmoni - gjennom at folket kunne ha stemt frem det beste forslaget, eksempelvis strøm til kostpris for innbyggerne og salg av overskudd til utlandet. 

Generasjonspartiet

  • Ledes av Gyda Oddekalv. 
  • Partiet stilte lister ved stortingsvalget 2021 i Hordaland og Akershus. I kommunevalget 2023 stilte paritet i Bergen. 
  • Nå jobber partiet med å samle inn 5000 signaturer - som er et krav for å kunne bli registrert som et nasjonalt parti. 
  • Partiets fundament tar utgangspunkt i en partiuavhengig samfunnsstudie utarbeidet av statsviter Dag Andersen "100 års-målene". Funnene i studien viser at dette er hva folk ønsker av sine ledere de neste 100 årene: 
  • Visjonær og samlende ledelse, kretsløpøkonomi, fornybar teknologi og økning av livsglede i landet gjennom mer tid til det som betyr noe, for eksempel familie og fellesskap. 
  • Partiet baserer seg ikke på en spesiell ideologi, men universielle verdier som frihet, enhet, utvikling og bærende prinsipper som transparens, å ta vare på naturen og ha en balanse i alt man gjør. 
  • Innenfor rammene av minste felles multiplum mener partiet at folket bør kunne bestemme og utvikle samfunnet i takt med tiden uten å begrenses av byråkrati og maktkamp. 
  • Partiet vil ikke bare måle vekst i kapital, men også måle vekst i kvalitet og lykke. Oddekalv viser til Bhutan: 
    – Der måler de bruttonasjonal lykke med stor suksess. Det er er viktig å måle også andre ting enn kapital - fordi man beveger det man måler. 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.