Erling Maartmann-Moe: Det er lite "impact-innovasjon" og mye buzz rundt ting som varer i to år.
Erling Maartmann-Moe har vært en sentral figur som forretningsmann, investor og ved utviklingen av internett i Norge. Nå er han partner i Alliance Venture, som er et av de ledende norske ventureselskapene som fokuserer på teknologi. Selskapet forvalter om lag 850 millioner kroner. Shifter tok en prat med mannen de fleste i tech-startups bør vite litt mer om.
1. Hva holder du på med akkurat nå?
− Akkurat på kommet hjem fra safari i Kenya og har 1000 uleste mail. Jeg skal på An Interesting Day på mandag og jeg har et internt seminar jeg holder på å forberede.
2. Hvis du ikke hadde gjort det, hva hadde du gjort da?
− Jeg har jobbet med entreprenørskap i 30 år, så jeg vet ikke. Jeg er hobbyfotograf, og kanskje gjort det til jobb, men det er farlig å gjøre hobby til jobb. Aner ikke. Det har jeg ikke tenkt på. Jeg har ikke noe kunstnerisk talent, så det blir nok ikke fotograf.
3. Hvilken politiker har du et spørsmål til, og hva er spørsmålet?
− Det er mange store spørsmål i verden. Akkurat nå kunne jeg stilt et spørsmål til næringsminister Monica Mæland om hvorfor vi ikke får til skatteincentiver for tidligfaseinvesteringer.
3. Hva er det beste med norsk startupscene?
− Jeg synes det har vært en veldig kulturendring de siste årene, spesielt knyttet til miljøer som dukker opp, som Startuplab og Mesh. Det er veldig «vibrant» om dagen. Og veldig mange kompetente folk vurderer det å starte en bedrift som en reell mulighet. Det er veldig bra.
4. Hva er det verste?
− Jeg synes det er litt svakt. Jeg savner mer unikhet. Savner folk som kan noe ingen andre kan. Det er veldig mye en app her og en funksjon der. Det kunne vært litt mer AI (kunstig intelligens) og mer utvikling av fundamentale teknologier. Jeg savner rett og slett noen som er jævlig gode på sitt felt. Det er lite impact-innovasjon og mye buzz rundt ting som varer i to år.
5. Beskriv følelsen av å være gründer?
− Har aldri vært den som tok initiativet til å starte en bedrift, men har vært en del av gründerteam. Sysdeco, der var jeg ansatt nummer fem i 1983. Jeg var med i Oslonett fra 1993 til 1996, og New Media Science fra 1996 og utover. I Alliance Venture, hvor jeg er nå, var jeg en del av «founding team». Det utfordrende, er at man alltid har knappe ressurser. Det er nesten definisjonen på gründerskap å ha få ressurser. Men det er spennende å realisere ting man tror på og det knyttes veldig sterke fellesskap.
6. Hva er du mest stolt av å ha gjennomført noen sinne?
− De første årene i New Media Science, hvor vi vokste fra 16 til 55 personer i en ganske intens periode mens jeg ledet. Vi var ledende på et helt nytt felt og spilte en sentral rolle i alt som har med internett å gjør i Norge.
7. Hva er din største tabbe?
− Jeg investerte personlige penger i et selskap jeg tapte på. Jeg kjøpte aksjer, mens andre satt på preferanseaksjer. Jeg visste ikke hva det var. Det betyr at de med preferanseaksjene fikk pengene først ved et salg. Jeg var ikke dreven nok, men for å drive med investeringer bør man vite hvordan det er å tape egne penger.
8. Hvem er ditt forbilde?
− Jeg vet ikke om jeg har noe forbilde. Jeg bodde i USA et år og møtte mange spennende mennesker. Vinod Khosla kanskje, han har en «Obamaverdighet» over seg. En voksen indisk mann som har gjort mye bra. Han var blant annet med å etablere Sun Microsystems. Vi har også en investor som heter Pitch Johnson. Han har vært investor i alle våre tre fond og er en mentor for oss. Har vært med på mange store ting og var en pioner i å sette opp hele bransjen.
9. Hva er ditt hemmelige produktivitetstips?
− Lese mye.
10. Hva inspirerer deg?
− Blir inspirert av folk som har middelalderske kvaliteter. De som har en bredde og dybde i det de gjør. God på fag, men også et bredt perspektiv på livet, som kan dreie seg om alt fra å like å gå i fjellet til å diskutere politikk og filosofi. Folk som ikke er smale.
11. Beste businessbok du har lest
− Det er kanskje et litt utradisjonelt valg: The Soul of a New Machine av Tracy Kidder. Den har jeg alltid hatt et sterkt forhold til fordi den handler om et team som skal bygge en helt ny teknologi, en «main frame computer», og alt som kan gå feil, går feil. Den beskriver tidspress og mangel på ressurser. Det er den beste boka jeg vet som handler om å utvikle ny teknologi. Den boken jeg har brukt mest i jobbsammenheng er Clayton Christensens bok «Innovator's Dilemma».
12. Beste album?
− Tom Waits, Rain Dogs.
13. Hvilken podcast hører du på?
− Jeg hører litt på Stanford Technologies Venture Programs’ podcast. Det er en veldig bra podcast med entreprenører og investorer i USA.
14. Noe du ikke klarer deg uten?
− iPhonen min.
15. Gratulerer. Du vant en milliard kroner. Hva gjør du med resten av livet ditt?
− Jeg tror ikke jeg ville levd så annerledes. Synes jeg har et spennende liv og en spennende jobb. Jeg reiser og fotograferer, har gode kolleger. Jeg har ikke dyre drømmer og fantaserer ikke om dyre yachter. Jeg hadde kanskje gått opp en klasse på rødvin. Også ville jeg begynne å fly business class. Det begynner å bli jævlig trangt der bak.