Andreas Nilsen i Flow Coworking. Foto: Privat

16 spørsmål med «folkets favoritt» Andreas Nilsen: «Vi er ikke kjappe nok til å hente de gode hodene»

Publisert

Nord-Norges største utfordring er å tiltrekke seg de beste gründere, mener lederen i Flow Coworking i Tromsø, også vinner av «Peoples Choice» under årets Norwegian Startup Award.

Hva jobber du med akkurat nå?
Vi utvider nå for tredje gang her på FLOW og har totalt 2100 kvadratmeter med Coworking.

Hvis du kunne gått tilbake i tid og gitt deg selv ett tips – hva ville det vært?
Reis mye og langt før du får unger. Jeg angrer på at jeg ikke gjorde mer av dette, både for å få nye impulser, erfaring og nettverk. Jeg skulle gjerne ha opplevd og sett mer av verden. Jeg skulle også ønske at jeg var mer på utveksling i utdanningsløpet. Dessuten burde jeg startet med programmering, mens jeg fortsatt hadde tid til å lære meg det. Jeg har altfor mange ideer der de fleste krever noen form for programmeringskompetanse, og det kan jeg jo ikke gjøre selv, så er alltid avhengig av noen andre. Man er bra sikret i dagens og fremtidens verden hvis man kan kode litt, og fremover blir man nok nærmest avhengig av å kunne det.

På hvilke områder er du henholdsvis optimistisk og pessimistisk på vegne av Norge?
Jeg synes det har skjedd ekstremt mye positivt for å hjelpe gründere, samt at det er blitt mye mer fokus på entreprenørskap. Det er flere som vil investere i gründere nå, i stedet for å bare investere i eiendom og fisk, slik som investorene her i nord tradisjonelt har gjort. Det er enklere og tryggere å bli gründere i dag enn det var tidligere, og jeg tror det vil skje mye spennende fremover. Det at vi i Norge har et verb som heter ”å nave”, ser jeg ikke på som så positivt. Vi har det kanskje litt for bra, selv om det er positivt å ha det bra. Vi henter mer og mer kompetanse fra utlandet, og jeg tror vi må henge med i timen for å ikke falle helt ut. ”Naving”, at det er et verb… det er et feil spor for Norge.

Hva er den største utfordringen for tech-investorer og –gründere i Nord-Norge?
Generelt handler det om å tiltrekke seg de beste gründere og programmerere, og der har vi sovet litt i timen. Vi har et fantastisk informatikkstudium her i nord, men veldig ofte hentes disse studentene sørover innen de er ferdig med utdannelsen. Vi er ikke kjappe nok til å hente de gode hodene, og det taper vi på. Når det gjelder matchmaking mellom tech-grundere og tech-investorer har vi mye å gå på. Det er mange positive initiativ nå for tiden, men det å matche og finne de beste gründerne og investorene som vil satse på tech vil jeg si er en av de største utfordringene.

Hvis du kunne vært en annen person eller hatt en annen rolle – hva/hvem ville det vært?
Det er et artig og vanskelig spørsmål. På det faglige planet skulle jeg gjerne vært Rolf Assev i StartupLab. Jeg synes de får til så utrolig mye artig der, og vi lar oss inspirere av det. På det personlige planet skulle jeg gjerne vært musiker: Tenk å stå på en scene og oppleve at noen synger dine låter sammen med deg, og at folk kan sangene du har laget. Dét håper jeg at jeg får oppleve en gang.

Hvordan ser mobilskjermen din ut?
Den ser ikke ut, he-he! Den er ikke knust, men jeg elsker å teste ut ting, og det er utrolig mange apper på mobilen min. Jeg jobber med mange gründere, så jeg har en interesse for å sjekke hva som fungerer og ikke fungerer. Gamification synes jeg er ekstremt artig og spennende. Så det er godt og blandet på mobilskjermen, med både nyheter og apper som skal hjelpe meg å forstå mer av det som skjer.

Har du et produktivitetstips?
Jeg er en person som er ekstremt lett å distrahere, så jeg glemmer ofte hva jeg jobbet med om noen kommer og spør om noe. Jeg prøver derfor å lage en gjøremålsplan når jeg er på jobb. Det er fint å kunne krysse ut noe når du er ferdig med det. Dermed kan jeg se hva jeg har gjort, og gå tilbake og se på det jeg burde gjort, eller var begynt på når jeg ble forstyrret. Jeg er begynt å bli bedre kjent med Google Assistant, som jeg håper at skal redde hverdagen min fremover. Sånn i tilfelle jeg mister listene også.

Som en representant for Nord-Norge, hva ville du valgt å investere disse 10 millionene i?
Hadde du lagt på en null eller to der, så ville jeg sagt utbygging av infrastruktur i og til Nord-Norge. Tenk om vi hadde laget en større flystripe her oppe, så kunne folk dratt direkte hit fra Asia, i stedet for å fly over oss til Oslo for så å snu og komme tilbake. Og tenk hvis vi hadde hatt en jernbane som gikk lenger nord, det hadde åpnet mange dører for spesielt innen eksport, import og turisme samt at vi hadde vært mer attraktiv for en rekke selskaper som synes det er for dyrt å frakte ting hit. Men gitt at jeg måtte begrenset meg til 10 millioner kroner, ville jeg brukt litt penger på mange gründere. Jeg skulle gjerne bidratt med litt økonomisk støtte til gründere i startfasen hvor de ikke trenger så mye for å kunne teste ut ting, lage prototyper og lignende. Om jeg kunne bidratt med litt kompetanse i tillegg, tror jeg at det kunne blitt utrettet mye bra.

Hva er din dårligste egenskap?
Hadde du spurt samboeren min, så ville hun sagt at jeg er rotete. Men jeg synes den dårligste egenskapen min er at jeg er med på alt som er artig, he-he, fordi at jeg er dårlig på å si nei.

…og hva er din beste?
Det henger jo litt sammen med forrige spørsmål… Men jeg er veldig positiv -- og med på alt som er artig! Ønske om å være med å bidra bunner i positivitet.

Hva ville du bli da du var liten? Og hvorfor ble du det/ikke?
Jeg hadde faktisk en drøm om å bli sjef. Jeg har alltid likt å ha en rolle i gruppen der man jobber sammen mot et mål, så jeg ville bidra til å inspirere og lede en gruppe. Etter hvert skjønte jeg at jeg ville bli leder, og ikke sjef. Sjefer er ofte litt ”ovenfra og ned” i min verden, mens en leder trekker sammen med de andre. Jeg vil være med å dra folk i en retning, enten det er i prosjekter eller annet.

Hvis du kunne spist middag med hvem du ville, død eller levende – hvem ville du invitert? Hvorfor?
Jeg har ikke klart å svare på det – det er så mange jeg gjerne ville spist middag med, men jeg burde kanskje svart bestemor. Nå er hun død, men jeg merker jo at jo eldre jeg blir, jo mer interessert blir jeg i historie, slekt og lignende. Det er mange ting jeg gjerne skulle spurt henne om og vist mer interesse for. Og til dessert skulle jeg gitt mye for å få en av hennes hjemmelagde smultringer. Fra et bedriftsperspektiv, ville jeg kanskje spist middag med Elon Musk. Han gjør ekstremt mye artig og spennende. Så det å kunne fått en bit av det og gjerne få være litt flue på veggen der, hadde vært utrolig artig.

Hva er din største tabbe?
Jeg har gjort ganske mange tabber, men den siste var nok å ikke forsikre det nye lageret vi hadde klærne fra Moose on the Loose på, da det var et tyveri der. Tyveriet skjedde for cirka et år siden, og vi fikk tilbake noen av klærne, men en del av det var brukt og noe skittent/ødelagt -- så det ble en dyr erfaring for oss.

Hva er du mest stolt over å ha fått til?
Jobbmessig vil jeg si det vi har fått til med FLOW: Vi har bygget stein på stein. Da vi startet opp var vi åtte personer, mens nå er vi 100. Vi har satt gründerskap på agendaen her i Tromsø -- og vi er på ingen måte ferdige, men vi har klart veldig mye med veldig lite ressurser til rådighet. Hvis du spør privat, så må jeg jo si at jeg er mest stolt av å ha kapret samboeren min, og fått to nydelige prinsesser.

Kan du si noe du selv tror på, men som mange vil være uenige med deg i?
Ja …  Jeg mener personlig at noe må gjøres med skolesystemet vi har i dag. Man bør få velge bort fag, velge mer av fag som interesserer og man må få spesialisere seg tidligere. Fokusere mer på det du er flink til. Det er lett å falle utenfor i dag. For meg som B-menneske har det å stå opp vært en kamp hele livet, men løsningen på lang sikt blir nok at det må være mindre og mindre fysisk skole, og mer og mer online-basert skole. Da kan man for eksempel ta et fag i Norge, et fag i England, to i USA og så videre. Jeg tror vi har holdt på med det systemet vi har nå litt for lenge, og det er egnet til å skape skoletapere. Vi bør se på om vi virkelig vil fortsette i dette sporet. Og, så burde alle ha obligatorisk faget innovasjon/entreprenørskap, og gjerne med Ungt Entreprenørskap.

Hva er ditt beste tips til norske gründere?
Prat med så mange som mulig, så fort som mulig. En kan få ekstremt mye og god informasjon ved å tidlig prate med potensielle kunder og brukere. Finn ut hva folk vil betale for, hva trenger de, hva bruker de i dag, hva kunne de tenke seg å betale for din tjeneste osv -- man kan spare mye på utvikling ved å inkludere andre tidlig, da vil man lage det et best mulig produkt tidligst mulig. Alt for mange gode ideer havner i en skuff, men om du vurderer å starte er det bare å “Moose på” (som på Nord-Norsk betyr å gutse/satse, referanse fra Moose on the Loose). Vi har det veldig trygt her i Norge, og så det er ganske trygt å mislykkes.