Anne Worsøe i Bakken & Bæck. Foto: Kimm Saatvedt
Anne Worsøe i Bakken & Bæck. Foto: Kimm Saatvedt

Anne H. Worsøe: Jeg har et spørsmål til Siv Jensen

Publisert Sist oppdatert

Anne H. Worsøe er en liten legende i norsk startupmiljø. Som Innovasjon Norges sjef i Silicon Valley, grunnla hun Nordic Innovation House. Hun var den første sjefen for Norsk Venturekapitalforening. Hun har før det vært gründer, er nå investor og styremedlem ved siden av jobben som "portefølje-sjef" i Bakken og Bæck. Shifter tok en kort prat med henne.

1. "Brexit", hva tenker du om det?

Jeg synes det er forferdelig trist. Helt uventet. Trodde det aldri kunne skje. Jeg opplever det som et skritt i feil retning. Mot mer lukking, proteksjonisme og innvandringsfiendtlighet. Det utfordrer også de gode klimainitiativene som er i god fart.

2. Hvilken politiker har du et spørsmål til, og hva er spørsmålet?

Jeg har et spørsmål til finansminister Siv Jensen: Hva skal til for at vi kan få en mer gründervennlig opsjonsbeskatning?

3. Hva er det beste med norsk startupscene?

Den er blitt veldig mangfoldig. Den er aktiv. Og det er utrolig mye man ikke ser eller hører om, hvor det skjer vanvittig mye spennende. Gelato Group er et godt eksempel. De gikk helt under jorden. De ble ikke ordentlig lagt merke til på den norske scenen før de allerede hadde fått så mye oppmerksomhet fra internasjonale investorer at prisen hadde blitt for høy for norske investorer.

4. Hva er det verste?

Det verste er (nå må jeg formulere dette diplomatisk), at den til tider domineres av folk som ikke jobber i startups. Den kan tiltrekke en del «wantrepeneurs», som det kalles. Som egentlig bare er levebrødsforetak, men som synes det ser gøy ut å være en del av startupscenen. Det tror jeg ikke bidrar til å få mer kapital inn i industrien, akkurat.

5. Beskriv følelsen av å være gründer med tre ord?

Himmel og helvete.

6. Hva er du mest stolt av å ha gjennomført noen sinne?

Jeg er er ganske stolt av å ha fått de nordiske landene til å samarbeide om Nordic Innovation House i Silicon Valley, og fått finansiering til et nordisk initiativ i stedet for at de fem landene gjorde egne initiativ.

7. Hvem er ditt forbilde?

Jeg tror kanskje det må være Richard Branson fordi han har en veldig positiv kraft, han tenker alt er mulig. Han tenker helhetlig rundt det å skape noe bra, noe som er større enn deg selv, og at man skal ha det gøy mens man gjør det.

8. Hva er ditt hemmelige produktivitetstips?

Utnytte alle lukene. Mens jeg venter på heisen, mens jeg venter på bussen. Twitter passer meg perfekt. 140 tegn. Jeg skummer gjennom alt på 90 sekunder mens jeg går til heisen.

9. Hva inspirerer deg?

Modige folk. Mange gründere. Blir inspirert av Sam Altman (Y Combinator), som har gått hardt ut mot Trump. Det å ikke være redd for å si i fra, ha integritet og stå for noe, inspirerer meg.

10. Beste businessbok du har lest

«Mission in a bottle». Boken om «Honest Tea», som ble kjøpt opp av Coca Cola.  Jake Knapp sin bok Sprint, er en annen bok, og som vi bruker mye her på Bakken og Bæck. Den handler om hvordan løse problemer med intensive 5-dagers workshops, Google Venture bruker blant annet den metoden.

11. Beste skjønnlitterære bok

Kristin Lavransdatter. Den går ikke av moten. Fikk den av pappa da jeg var 16. Den favner et helt kvinneliv fra barndom til død, med så mange situasjoner man kjenner seg igjen i gjennom livet. Jeg har lest den om og om igjen.

12. Hvilken podcast hører du på?

Andreessen Horowitz (a16z), den synes jeg er helt enestående bra.

13. Hva er den smarteste tingen du har kjøpt det siste året?

Vi har kjøpt bikuber på jobben. Det var Tobias sin idé. Vi har dem på taket. Det er hysterisk gøy og veldig samlende for teamet. Nå er jeg en av de mange ivrige birøkterne på Oslo-kontoret vårt.

14. Noe du ikke klarer deg uten?

Jeg synes det er utrolig digg å ha en seilbåt.

15. Gratulerer. Du vant en milliard kroner. Hva gjør du med resten av livet ditt?

Tror ikke jeg hadde gjort så mye annerledes. Jeg hadde brukt ganske mye på investere i startups, og kanskje kjøpt meg et sommerhus, eller noe sånt.  Resten hadde jeg gitt til veldedighet og ungene en gang i fremtiden.