Carine Zeier jobber med «å kommersialisere tidligfaseteknologi fra ulike vinkler», hun jobbet med innovasjon i større selskaper, og har bakgrunn fra blant annet selskapet Fast. Nå er hun også i ferd med å bli en engleinvestor. Hun har gjort to investeringer så langt i år og holder på å gjøre to til. Shifter var litt nysgjerrig på Carine, så vi stilte henne 18 spørsmål.
1. Hva holder du på med akkurat nå?
I disse dager bruker jeg mye av tiden min på å være ekstern prosjektleder for Norwegian Property, støttet av Norges forskningsråd. Vi utvikler ny teknologi som kobler digital og fysisk tilstedeværelse. En såkalt «SoLoMo»= Social, local and mobile.
2. Hæ?
Vi bygger et digitalt lag på den fysiske tilstedeværelsen. En handelsplattform fra et relasjonsperspektiv. Ellers holder jeg på med å starte et eget AS sammen med en partner, hvor vi skal jobbe med å kommersialisere startups.
3. Hvis du ikke hadde gjort det, hva hadde du gjort da?
Da hadde jeg sittet på en seilbåt med kjæresten min i Stillehavet.
4. Så det ville vært ditt nye levebrød?
Nei, he-he. Ikke det. Jeg ville drevet med det jeg driver med nå. Er også hobbykunstner på si. Jeg maler og har solgt en del bilder.
5. Hva slags bilder?
Det er på amatørnivå, altså. Kall meg gjerne en veggpryddesigner. He-he.
6. Hvilken politiker har du et spørsmål til, og hva er spørsmålet?
Jeg leter stadig etter den innovative, yngre politikeren som kunne stått på barrikadene for startups. Hvem vil ta på seg den rollen, er vel kanskje mitt spørsmål.
7. Hva er det beste med norsk startupscene?
Det er ekstremt buzzing og hot. Det har blitt kult å være gründer. Og stadig flere vil heller bli gründer enn å ta en traust A4-jobb. Det er et mangfold av ideer og personligheter, og de kommer i alle aldre.
8. Hva er det verste?
Broilertendensene. Den sure svie. Vi har bygget et stort offentlig apparat så startups begynner å tilpasse ideer for å få funding. Det blir en kunstig kommersialisering av startups. Derfor må dette i større grad støttes med privat kapital.
9. Beskriv følelsen av å være investor med tre ord?
Spennende. Skummelt. Adrenalinskapende.
10. Hva er du mest stolt av å ha gjennomført noen sinne?
I ungdommen var jeg aktiv i rytmisk sportsgymnastikk. Jeg er ikke en typisk turnperson og er 1.85 m høy. Men det var knallhard jobbing dag etter dag, og jeg var stolt da jeg sto på pallen med et NM-gull som 17-åring.
11. Hvem er ditt forbilde?
Det forandrer seg hele tiden. Denne uken var det Julia Roberts som gikk barbeint på den røde løperen. Det var noen menn som sa at ingen kvinner fikk gå der uten høye hæler. He-he. Neste uke er det kanskje en annen.
12. Hva er ditt hemmelige produktivitetstips?
Jeg tømmer hodet mitt hver dag. Det frigjør det kreative. Jeg lager lister på alt, booker ting i kalenderen og har laget et eget system i Evernote.
13. Hva inspirerer deg?
Folk som prøver å yte sitt beste, uansett hva de har valgt. Folk som har en «mission». Folk som setter seg et mål og jobber hardt for å nå det.
14. Beste businessbok du har lest
Det må være Ayn Rand, The Fountainhead. Den handler om at du enten kan være en mainstream, eller å yte maks og ditt beste, så du kan inspirere andre. Det er god businessfilosofi forkledd i en roman.
15. Beste skjønnlitterære bok
Mengele Zoo av Gert Nygårdshaug, og jeg var overrasket over at det var en nordmann som hadde skrevet den. Shantaram er også en utrolig bra bok. Begge handler om å jobbe seg opp og frem. Det liker jeg.
16. Hvilken podcast hører du på?
Jeg hørte på Innovasjon Norge sin podcast: Innopodden. Den var bra. Men har lyst til å høre på Christian Borch sin også.
17. Noe du ikke klarer deg uten?
Å få trent jevnlig. Jeg trener vanligvis en kombinasjon av styrke, spinning og Yoga.
18. Du vant en milliard kroner. Hva gjør du med resten av livet ditt?
Da vil jeg helt klart jobbet med å funde opp startups, men mer i et system. Kanskje laget et ordentlig team med noen av mine tidligere kolleger som sitter fast i mellomlederjobber. Også ville jeg utforsket min kreative side gjennom malingen. Jeg ville også ha reist masse med samboeren min. Reise mye mer enn det vi har tid til i dag.