16 Spørsmål med Christian Andreassen: Kommer ikke utenom at selvkjørende biler blir en stor utfordring for forsikringsbransjen
Som voksen er Christian Andreassen fra If sin drøm å drikke vin med Nelson Mandela, men som barn var det de store dagdrømmene om livet som fotballproff som gjaldt.
Shifter har stilt forsikringsgigantens Nordic Business Developer 16 spørsmål.
1. Hva jobber du med akkurat nå?
-- Sammen med en finsk kollega så er jeg ansvarlig for innovasjonsporteføljen vår, og der er det til enhver tid mange spennende caser. Akkurat nå har jeg blant annet fokus på open banking og open insurance (utvikle API’er som tredjeparter kan koble seg på).
2. Hvis du kunne gått tilbake i tid og gitt deg selv ett tips – hva ville det vært?
-- Bekymre deg mindre. Det går som oftest veldig bra!
3. På hvilke områder er du henholdsvis optimistisk og pessimistisk på vegne av Norge?
-- Vi har et inkluderende samfunn med små forskjeller og et stort sikkerhetsnett for de som faller utenfor. Det er en god grunnmur å ta med seg inn i en ny virkelighet med store endringer og nødvendige omstillinger.
Vil vi være flinke nok til å identifisere og satse tungt nok på de områdene der vi har forutsetninger til å kunne ta posisjoner og bli ledende i verden, slik vi gjorde med oljen?
4. Hva er den største utfordringen i din bransje?
-- Det er vanskelig å komme utenom at selvkjørende biler er på vei, mennesker og hjem blir utstyrt med sensorteknologi som gjør at det blir færre skader og mindre behov for tradisjonelle forsikringer.
Hvis trenden med at forbrukere ønsker økt tilgang i bytte mot eierskap akselerer, vil kunder ha færre eiendeler å forsikre, og de aktørene som tilbyr slik tilgang, eksempelvis en tjeneste som har en flåte av selvkjørende biler on-demand, vil i mange tilfeller velge en internasjonal forsikringsgiver.
Fordi skader på tradisjonelle forsikringsprodukter vil avta og holdningen til eierskap endres må forsikringsselskaper identifisere helt nye forretningsmodeller, samt nye risikoer å forsikre, for å opprettholde relevans og premieinntekter.
5. Hvis du kunne vært en annen person eller hatt en annen rolle – hva/hvem ville det vært?
-- Jeg kunne gjerne tenkt meg å ha vært fotballagent for noen av de største stjernene. Det tror jeg er en spennende rolle.
6. Hvordan ser mobilskjermen din ut?
7. Har du et produktivitetstips?
-- Fokuser på én oppgave om gangen.
8. Hvis du skulle investert 10 millioner i et nytt område, hva ville det vært i og hvorfor?
-- Kunstig intelligens innenfor helse. Et område med et enormt potensial. Her tror jeg vi vil se fantastiske innovasjoner som vil øke livskvaliteten og redde mange menneskeliv i årene som kommer.
9. Hva er din dårligste egenskap?
-- Jeg har en tendens til å prøve å gjøre flere ting samtidig, noe som går utover konsentrasjonen og produktiviteten. Note to self; se produktivitetstips over.
10. …og hva er din beste?
-- Jeg er flink til å lytte, og reflektere over andres perspektiver.
11. Hva ville du bli da du var liten, og hvorfor ble du ikke det?
-- Jeg var fast bestemt på å bli fotballproff, og visualiserte at jeg var på diverse store arenaer mens jeg spilte i hagen eller på løkka. Jeg ble overtrent, og måtte derfor legge skoene på hylla da jeg var 18 år.
12. Hvis du kunne spist middag med hvem du ville, død eller levende – hvem ville du invitert? Hvorfor?
-- Nelson Mandela. For en mann! Vi hadde delt en bedre flaske vin, og jeg hadde sittet og hørt på alle historiene hans.
13. Hva er din største tabbe?
-- Jeg har ikke en spesifikk tabbe som jeg kommer på. Det skal mye til før jeg definerer noe som en tabbe. Jeg kommer ofte med idéer som ikke lar seg gjennomføre. Så lenge du lærer av det du gjør, mener jeg at det bare er positivt at man gjør feil. Hvis du aldri gjør feil, så tar du heller ikke nok risiko. Og det er en strategi som jeg ikke anbefaler.
14. Hva er du mest stolt over å ha fått til?
-- Jeg er mest stolt over å ha bygget opp tilstedeværelsen vår i ulike innovasjonshuber.
15. Kan du si noe du selv tror på, men som mange vil være uenige med deg i?
-- Jeg vet ikke hva det skulle vært, men jeg føler nok mer «sense of urgency» når det kommer til endring enn hva mange andre gjør.
16. Hva er ditt beste tips til norske gründere?
-- Valider på et tidlig tidspunkt at det er, eller kommer til å bli et tilstrekkelig kundebehov for det du leverer, og bygg et nettverk med mennesker som kan hjelpe deg på veien.