Christoffer Sapienza, Business Developer hos DNB, ville som barn bli en brannbil, men så ble det bank. I voksen alder har han funnet ut at man ikke kan bli like god til alt, men at man likevel kan nettverke seg til det meste.
Annonse
1. Hva jobber du med akkurat nå? -- Akkurat nå prøver jeg å finne ut av alt vi skal gjøre for å rette oss mot de unge som på en eller annen måte vil være kunde i DNB. Lurer egentlig på hvordan vi kan bli enda bedre venn med dem, rett og slett. Når det skal sies, så har jeg nesten sluttet å definere hva jeg jobber med ut i fra en stillingstittel, så nå sier jeg bare at jeg jobber her. Det er jo det som er som er så gøy med å jobbe i DNB – muligheten til å jobbe med så mye forskjellig. Det er noen her i DNB som kaller meg for en slags DNB-maskot, fordi jeg er med på så mye forskjellig. Jeg vet ikke hvilke andre steder man kunne fått de samme mulighetene til å gjøre så mye kule ting, så jeg er skikkelig happy med å få jobbe med så mange lekne og kule mennesker.
2. Hvis du kunne gått tilbake i tid og gitt deg selv ett tips – hva ville det vært? -- Det er vanskelig å si, men jeg tror jeg burde vært flinkere på å ”close”. ”Always be closing” er et tips jeg stadig hører, og jeg ser nå hvordan jeg kunne blitt bedre på å ta kortsiktige seire uten å tenke for mye konsekvenser. I et mer langsiktig perspektiv så blir jo enhver ting man gjør, en del av noe større. Dessuten ville jeg fortalt meg selv at jeg burde blitt mye flinkere til å si ja til enda mer ting. Jeg har alltid hatt mye verv og ting å gjøre, men jeg tror jeg kunne gjort mer, om jeg var flinkere på å prioritere de tingene jeg digget og lagt bort det mindre gøyale. Så lenge man står på, så ordner alt seg til slutt, tenker jeg.
3. På hvilke områder er du henholdsvis optimistisk og pessimistisk på vegne av Norge? -- Jeg er veldig optimist nå som det begynner å bli kult å være nerd. Det å være flink, tørre å ta sjanser, har høyere status nå enn tidligere. Jeg ser det som et signal på at vi i Norge begynner å bli kvitt Janteloven, og at folk i større grad heier på deg på grunn av det du tør og det du får til. Jeg blir litt pessimistisk av å tenke på alle nett-trollene. Mange tør ikke å si hva de mener før de er bak en skjerm hjemme. Jeg synes dette er noe man må tørre, da man i større grad kan løse problemer med god dialog og debatt i åpne kanaler. Åpne debatter er positive, og lærerrike, for oss alle.
Annonse
4. Hvis du kunne vært en annen person eller hatt en annen rolle – hva/hvem ville det vært? -- Det er vanskelig å si… Jeg er veldig fornøyd med den jeg er og de mulighetene jeg har fått. Måtte jeg ha valgt så ville jeg nok vært en av de som jobber med FNs bærekraftsmål. Flere og fler ser viktigheten av disse målene, og det er noe man må benytte seg av for å få momentum og gjennomslag på. Så uavhengig av person, egentlig, så skulle jeg gjerne hatt muligheten til å jobbe med dette hos FN. Vært i en form for partneskapsavdeling som skal klare å dra synergier ut av andre aspekter i samfunnet, for å gjøre verden bedre. Men om jeg må si en konkret person, så ville jeg valgt Leonardo DiCaprio. Han er kul, gjør mye kult og Jeg har stor respekt for ham og det han gjør både på lerretet og utenfor filmstudioene.
5. Når på døgnet er du mest produktiv? -- Jeg er mest effektiv på ettermiddagen, fra fem til ti, tror jeg. Jeg er mest produktiv når jeg vet at jeg må levere noe. Vil vel si at jeg er effektiv ettermiddagen og kvelden etter lange møtedager, hvor jeg sitter og gjør uttak på møtene og planlegger opp mot det jeg skal levere. Jeg kan stå opp midt på natta og bestemme meg for å jobbe. iPhonen er en effektivitetssentral, uavhengig av hvor du er. Den holder både orden, og sørger for at jeg kan gjøre ting her og nå.
6. Har du et produktivitetstips? -- Jeg vil si at det beste du kan gjøre er å lage ”to do”-lister, der alt det du skal gjøre står på listen. Både store og små ting. Desto flere ting du stryker fra lista, desto flinkere føler du at du er. ”Husk å handle vaskemidler”, ”husk å planlegge kommunikasjonen rundt Digital Challenge”, ”husk å ringe Fram” osv. osv. Gleden av å stryke ut ting gjør at man finner glede i å jobbe videre med de større tingene. Du vil jo uansett prioritere oppgaver etter et eller annet kriteria som trigger deg. Litt som når du for eksempel spiser kirsebær på sommeren. Hvis du bestemmer deg for å lete etter de verste og spiser de først, så kommer man til å synes at hele kurven var dritt - man fant jo bare de verste hele tiden. Dersom man heller leter etter de beste kirsebærene først, så vil samme kurv med kirsebær fremstå som noe helt annet. Da har du plutselig spist hele kurven, og kun spist gode kirsebær, da du alltid finner noen som er bedre enn andre. Så mitt tips er å ikke være negativ før du har prøvd noe, men heller snu på det og ta det som skjer på en morsom og leken måte.
7. Hvis du skulle investert 10 millioner i et nytt område, hva ville det vært i og hvorfor? -- Det er så mye kult som skjer nå med nye teknologier, og kombinasjon av gamle og nye ting - jeg ville nok investert pengene i noen form for teknologi og AI som hjelper deg, uavhengig av hva du gjør eller hva du skal. Jeg synes det hadde vært kult med AI som kan gi deg et slags ”ekstra nivå” på hjernen. Det skal ikke være ”artificial intelligence” som tar over hjernen, men noe skal hjelpe deg å få all innsikt, indeksere denne, og hjelpe deg i beslutninger. I tillegg ville jeg nok også satt noen penger på blockchain og IoT. Her kan man finne løsninger som legger til rette for en bedre fremtid.
Annonse
8. Hva er din dårligste egenskap? -- Jeg snakker fort og kan være utålmodig. Den pratingen tror jeg er det verste, for det kan faktisk bli litt mye. Men så er det vel egentlig så enkelt at man bare får si ifra hvis man lar seg irritere på grunn av det. Jeg er jo klar over at jeg prater mye, så da vil jeg så klart holde kjeft hvis noen ber meg om det, he he.
9. …og hva er din beste? -- Jeg prøver hele tiden å lytte og prøver å lære så mye som mulig av andre. Ser jeg noen som kan noe bedre enn meg, så vil jeg gjerne lære alt mulig av dem, spille ball med dem og ha dem i nettverket. For er det noe jeg ikke kan, så vil jeg gjerne nettverke med dem som kan det. Med et godt nettverk har man alltid ressurser når man trenger dem, og man kan koble folk sammen.
Annonse
10. Hva ville du bli da du var liten? Og hvorfor ble du det/ikke? -- Mamma har ertet meg for at jeg ville bli brannbil, he he! Brannmann hadde jeg ikke så stor interesse av å bli – det var brannbil som gjaldt. Jagerflypilot var den første menneskelige tingen jeg ville bli, men jeg var utålmodig og ville ikke bruke flere år på det kjedelige før jeg kom til det som var gøy. Militæret fristet heller ikke, da jeg ville studere. Jeg var veldig interessert i verdensrommet, og ville bli astronaut i en periode. Men igjen kom utålmodigheten inn i det, for da jeg gikk ut fra videregående, fant jeg jo ut at jeg ikke kunne leve lenge på en astronautdrøm. I tillegg ville det ta lang tid å gjennomføre et slikt studium. Men jeg har alltid synes det har vært gøy med økonomi og å regne på ting. Hvordan kan man gjøre ting og lage noe uten å bruke for mye penger? Jeg liker å finne ut av sånt. Jeg begynte å studere økonomi, men fant etter hvert ut at jeg mye bedre likte å utvikle ting, være kreativ og konseptualisere. Gi folk gode opplevelser.
11. Hvis du kunne spist middag med hvem du ville, død eller levende – hvem ville du invitert? Hvorfor? -- Jeg ville nok valgt Hunter Thomson, bare fordi han var klin gæren og gjorde mye kult. Samtidig så ville jeg hatt med Steve Jobs, en annen klin gæren fyr som fikk til mye bra. I tillegg ville jeg hatt med Anita Krohn Traaseth og Yvonne Fosser, ene og alene fordi de er to av Norges råeste damer som har lært meg mye (utover det muttern og mormor har kommet med). Da kunne vi snakket mye kreativt med Jobs og Thompson, og tatt det med tilbake til resten av grunder-Norge. Helt avslutningsvis ville jeg hatt med Jimi Hendrix som underholder. Det hadde vært en skikkelig kul middag. Det hadde vært gøy å få sett hvordan kombinasjonen av alle disse ville fungert sammen.
Annonse
12. Hva er din største tabbe? -- Jeg tror at en av de større tabbene har vært å ikke si ja til nok ting. Når noen har pitchet ting til meg burde jeg nok ha gitt flere ja. Risikoaversjonen i meg kan føre til mange ”tabber”, fordi jeg går glipp av kule muligheter som går til andre.
13. Du er tilbake på skolebenken, hva studerer du? -- Det hadde vært kult å kunne lage noe, så jeg ville kanskje valgt elektro eller noe man kan bygge videre på. Elektroingeniør og maskiningeniør høres ut som spennende yrker. Da kunne jeg vært med å bygge ting. Eller så ville jeg gått ”all in” for PR og markedskommunikasjon. Å gi folk gode opplevelser er det viktigste, samme hva egentlig.
14. Hva er du mest stolt over å ha fått til? -- Mye, egentlig… Jeg har blant annet fått intervjue Steve Wozniak og Giorgio Moroder, noe som var veldig gøy. Dessuten er jeg stolt over å ha fått muligheten til å være med på så mye gøy. Jeg har jobbet i DNB med alt fra oppstartsbedrifter til rekruttering til IT og events –samt mye annet gøy. Så det er mange småting som gjør meg veldig glad. Jeg fokuserer på de hverdagslige tingene som bidrar til helheten. Jeg er også veldig stolt over at jeg har blitt kjent med så sykt mye flinke folk. Det er alt fra personer som starter for seg selv, folk jeg har vokst opp med som blir advokater og musikere, folk jeg gått på videregående med som har klatret i store selskap og masse slikt. Og når jeg er stolt av å kjenne slike flotte folk, da blir jeg jo også veldig stolt av dem. He he!
15. Hva er den viktigste politiske saken, etter ditt syn?
-- Den er tricky…! Jeg har prøvd å holde meg på avstand fra politikk, fordi jeg blir så engasjert. Generelt synes jeg at vi må bli flinkere til å ta vare på hverandre og planeten. Vi har bare denne planeten, og man kan sikkert sjanse på at det finnes en annen planet der ute, men uten at vi helt sikkert vet det, så er det vel bare å ta vare på denne og folka på den. Vi må sørge for at vi sammen jobber for å redde menneskeheten, miljøet og legge til rette for at de som kommer etter oss skal få gode utgangspunkt.
16. Hva er ditt beste tips til norske gründere? -- Spør om hjelp. Det er ikke meningen at du skal klare alt alene. Du er god på noe -- og det er bra -- men det er alltid noen som er litt bedre i noe annet. Hvis du er ekstremt god på det kreative, så bør du finne en administrativ person som kan holde deg på bakken. Alle elsker å hjelpe til og vise hvor flinke de er, så bare ”bruk” det. Man skal lete lenge etter noen som sier direkte nei til å hjelpe andre gründere, seff med mindre de ser på deg som direkte konkurrent. Du kjenner alltid noen som kan ett eller annet om det du lurer på, og hvis ikke de kan det, kanskje de kjenner noen som kan det. Å vite hvem du kjenner er en fin ting, og vite hvem du kan hjelpe er også positivt. Hjelp de som hjelper deg, når de trenger det. Som jeg lærte av min tidligere sjef på Gardemoen, Gerda på ”Gardis” som jeg kaller henne: "Vær alltid snill med folkene du møter på vei opp, da du aldri vet hvem du møter på vei ned." Det er viktig å gi og ta, og å være snill med folk.
Podcast alert! Christine har tatt permisjon fra jobben for å starte et selskap. I episode 5 diskuteres kjønn og entreprenørskap.