Cilia Holmes Indahl var "hippie" på NHH da hun studerte business og bærekraft, og mener gründere ikke må miste pengene av syne når de skal bygge en etisk god startup.
Annonse
1. Hva jobber du med akkurat nå? Investere i, bygge og skalere selskaper som bruker teknologi for å skape et samfunn vi ønsker å leve i, og som skaper disrupsjon i etablerte markeder. Jeg drives av potensialet vi har til å løse ting bedre, på en mer lønnsom og bærekraftig måte. Gjennom å vise til bedre avkastning og gode eksempler ønsker jeg å oppmuntre flere til å investere i og starte bærekraftige selskaper.
2. Hvis du kunne gått tilbake i tid og gitt deg selv ett tips – hva ville det vært? Jeg ville brukt mer tid på lek i barndommen. Jeg tror oppveksten min gjorde at jeg ble voksen altfor tidlig — og glemte litt av å være barn. På samme tid føler jeg meg heldig som får leke så mye nå. Det å jobbe med bærekraft i politikken og næringslivet har vært litt som å spille «Fantasy League». Jeg har fått jobbe sammen med utrolig mange spennende mennesker og selskaper som nesten har virket litt for gode til å være sanne. Nesten som å få velge ut sitt eget imaginære drømmelag. Jeg tenker ofte at herfra kan det bare gå nedover. Også ler jeg litt av tanken.
3. På hvilke områder er du henholdsvis optimistisk og pessimistisk på vegne av Norge? Det viktigste for meg er å bidra gjennom arbeidet mitt til at Norge beveger seg i riktig retning som land å leve i. Da spiller det ingen rolle om jeg er optimistisk eller pessimistisk. Enten kan jeg bidra, eller så kan jeg det ikke. Hvis jeg ikke kan, skal jeg i alle fall ikke stille meg på sidelinjen og være negativ i forhold til andres innsats.
Annonse
4. Hvis du kunne vært en annen person eller hatt en annen rolle – hva/hvem ville det vært? Jeg drømmer aldri om å være noen andre, men jeg drømmer ofte om å sette resten av verden på pause slik at jeg kan lese meg opp på hvordan vi kan løse utfordringene vi står ovenfor. Heldigvis er Anita Schjøll Brede på saken med selskapet Iris.Ai, som utvikler en forskningsrobot som bruker kunstig intelligens til å finne løsninger på tvers av alle verdens forskningspublikasjoner. Skulle kanskje egentlig ønske at jeg ikke var så utålmodig.
5. Hva er den største utfordringen i din bransje? Å bevise at investeringer i bærekraftige oppstartsselskaper utkonkurrerer andre tidligfaseinvesteringer. Dette er allerede bevist for etablerte selskaper, men det mangler fortsatt tilstrekkelig datamateriale for å kunne bevise dette for oppstartsselskaper. Det håper vi i Nordic Impact og Katapult å bevise, og kan allerede vise til en exit fra Huddly med realisert gevinst på en verdsettelse 11 ganger høyere enn da vi kjøpte oss inn i 2015.
6. Har du et produktivitetstips? Før du takker ja til å sette av din tid i kalenderen om to uker, se for deg at dette er i morgen og at dagen allerede er fullbooket. Ville du fortsatt takket ja?
7. Hvordan ser mobilskjermen din ut? Svart-hvit, med kun de aller nødvendigste appene synlige. Resten har jeg gruppert «out of sight». Jeg har skrudd av alle notifikasjoner foruten om sms og anrop. Og jeg forsøker å ikke svare på telefoner fra numre jeg ikke har lagret, men som oftest bukker jeg under for nysgjerrigheten. Da er skuffelsen stor når det er telefonselgere. Hver gang jeg har blitt oppringt av en telefonselger lagrer jeg nummeret som «Telefonselger» slik at jeg unngår å gjenta samme feiltakelsen.
Annonse
8. Hvis du skulle investert 10 millioner i et nytt område, hva ville det vært i og hvorfor? Teknologi som optimaliserer ressursbruk. Her skjer det utrolig mye spennende som f. Eks Cermaq sitt iFarm prosjekt som jobber med ansiktsgjenkjenning av oppdrettslaks for å slippe å behandle hele havmerden for lakselus, startupene Agrieye som benytter droner og kunstig intelligens for å øke produktiviteten i jordbruket og Smart Plants som benytter maskinlæring for å øke energieffektiviteten i bygg med opptil 50%. Begge startupene har vært med i Katapult Accelerator.
Annonse
9. Hva er din dårligste egenskap? Jeg har litt mye pondus. Mange har fortalt meg at det er litt som om et 70 år gammelt menneske er fanget på innsiden, og at jeg ofte uttaler meg med den største selvfølgelighet.
10. …og hva er din beste? Jeg liker å forstå komplekse sammenhenger og er veldig lærevillig.
Annonse
11. Hva ville du bli da du var liten? Og hvorfor ble du det/ikke? Pilot. Min far jobbet i SAS og jeg var fascinert av cockpiten, alle knappene og ikke minst det å fly. Ettersom jeg ble eldre skjønte jeg at det ikke var så mye action i luften, med mindre jeg skulle blitt jagerpilot. De kjørte jo som regel på autopilot. Kjeder meg fort og liker utfordringer.
12. Hvis du kunne spist middag med hvem du ville, død eller levende – hvem ville du invitert? Hvorfor? Akkurat nå ville jeg benyttet anledningen til å arrangere middag for foredragsholdere og ekspertene som kommer til Oslo i anledning Katapult Future Fest 14.-16. mai. I år inviterer vi Osloborgere til å invitere hjem til seg på middag i bytte mot en billett til KFF19. Dette er noe vi gjør for å nå ut til et enda bredere publikum. Årets tema er «The future is you» og vi vil invitere enkeltmennesket til å utforske hvordan de kan bidra til en bedre verden gjennom sin rolle overfor seg selv, sin organisasjon og samfunnet.
13. Hva er din største tabbe? Å kun søke på Norges Handelshøyskole i 2008 da jeg var ferdig på videregående, uten noen plan B. Jeg var altfor vant til at det var nok men én plan. Den tabben gjør jeg aldri igjen, og har i dag som regel plan B, C og D klar i ermet. Kom riktignok inn året etter og benyttet anledningen til å reise jorden rundt, men tror jeg hadde godt av ydmykelsen.
14. Hva er du mest stolt over å ha fått til? Av å ha tatt utradisjonelle valg og hatt tro på å gå min egen vei. Det er dette som har gjort at jeg i dag kan jobbe med det jeg synes er mest gøy. Da jeg valgte å søke meg til en dobbel master i internasjonal business og bærekraft under studiene ved NHH husker jeg at noen av vennene mine tenkte at jeg var litt hippie.
15. Kan du si noe du selv tror på, men som mange vil være uenige med deg i? Jeg tror for eksempel på at vi kommer til å lykkes med å holde global oppvarming i sjakk. Jeg er mer redd for at vi ikke klarer å beholde artsmangfoldet. Dette er ikke like lønnsomt for oss når vi ikke verdsetter andre skapningers velvære like høyt som vår egen. Temperaturen, skulle den bli for høy, kan reverseres (selv om det blir kostbart), men når vi først utrydder en art er det umulig å bringe den tilbake i live igjen.
16. Hva er ditt beste tips til norske gründere? Å sørge for at forretningsmodellen deres er økonomisk bærekraftig så vel som bærekraftig for planet og samfunn. Mange av startupene jeg møter er ofte litt for opptatt av å gjøre godt, og glemmer at de må tjene penger for å fortsette å gjøre godt. Man skal være stolt over å tjene penger. Det betyr at man skaper verdi for noen.
Det du trenger å vite
Cilia Holmes Indahl er ny administrerende direktør for Nordic Impact, og har tidligere blant annet vært direktør for bærekraft hos Aker Biomarine AS, styremedlem hos SoCentral og rådgiver for klimaendringer og bærekraftstjenester hos KMPG Norge.
Har studert business- og bærekraftsutvikling hos NHH og HEC Paris.