Jørn Haukøy fra CODE11 vil innovere konsulentbransjen, og mener norske startups bør innse hva de kan lære av etablerte selskaper.
Annonse
1. Hva jobber du med akkurat nå? Akkurat nå jobber jeg mye med selskapsinnovasjon. En av de store utfordringene vi jobber med, er hvordan man skal skalere innovasjon til de store firmaene med flere tusen ansatte. Nå er vi i ferd med å finne ut hvordan man gjør dette i store skala, og det er det jeg jobber mest med.
2. Hvis du kunne gått tilbake i tid og gitt deg selv ett tips – hva ville det vært? Jeg ville kanskje lært meg å ta mer risiko tidligere. Når jeg ser tilbake på det, kunne jeg sikkert begynt å ta de store grepene tidligere enn jeg gjorde. Jeg slet med ”impostersyndromet” – at jeg følte at jeg ikke var kvalifisert til de jobbene jeg hadde. Jeg tror jeg hadde litt vanskelig for å føle at jeg lyktes. Men det er vanskelig å si om jeg ville vært der jeg er i dag, om jeg ikke hadde hatt ”impostersyndromet”. Jeg burde beroliget meg selv tidligere: ”Du kan det du kan, og du bør prøve å bruke det mer enn det du gjør”.
3. På hvilke områder er du henholdsvis optimistisk og pessimistisk på vegne av Norge? Jeg er veldig optimistisk på vegne av Norge, men jeg er også optimistisk som person. Norge har noen unike egenskaper: Vi har en god tradisjon for å si i fra og vi har en unik evne til samarbeid -- for vi skjønner at konkurrenter må stå sammen. Så lenge Norge klarer å utnytte tilliten i samfunnet, tror jeg vi er unikt posisjonert til å finne en god posisjon i fremtiden. På den pessimistiske siden tenker jeg på det trauste Norge: vi er litt redde for å stikke oss ut og er litt for forsiktige. Det handler om ”Janteloven” og at vi ikke stikker oss ut nok, rett og slett.
Annonse
Annonse
Jeg er litt bekymret over at vi ikke klarer å trekke med oss hele Norge inn i fremtiden. Det blir litt for mye fokus på Oslo, Bergen, Trondheim, men ikke så mange av de andre mindre byene og bygda. Innovasjon og fremtidsbygging kan ikke være en sånn Oslo-greie, og hvis vi skal lykkes som det lille landet vi er, må vi ha med oss alle. Store deler av fiskeriindustrien og verftsindustrien i nord og vest har mye mer erfaring med å handle med verden enn det Oslo-bedriftene har, og dét er jo et tankekors.
4. Hvis du kunne vært en annen person eller hatt en annen rolle – hva/hvem ville det vært? Jeg har et politisk ben i meg, og jeg har nok alltid skjelt mye til å gå inn i politikken. Så langt har jeg ikke valgt å gå dit, men i politikken kan man utrette mye på alle nivåer, så hvis jeg skulle være noen andre – da måtte det vært det. Men som alle politikere vil man jo gjerne være en blanding Av Churchill, Nelson Mandela og Ghandi, men dét kan man trygt slå fast at ville vært en drøm.
5. Hva er den største utfordringen i din bransje? Jeg jobber jo veldig mye i skjæringspunktet mellom store bedrifter og startups, og den største utfordringen er at ingen av ytterpunktene har alle svarene. Du må ta med erfaringer fra begge virksomheter. Store virksomheter har begynt å lære av startups, men det må gå andre veien også. Troen på at startups skal redde verden og at de eldre selskapene ikke har noe å bidra med, minner meg litt om tenåringer som tror de har funnet opp sex.
6. Har du et produktivitetstips? ”Good enough is the new perfect”. Altfor mange prøver å gjøre altfor mye, men det er faktisk grenser for hvor mye tid en startup kan bruke på å diskutere navnet og logoen sin, før de må komme seg videre.
Annonse
7. Hvordan ser mobilskjermen din ut? Skjermen er kjempefull av apper, i og med at jeg jobber som utvikler. Mobilen min er generelt alltid fulladet, fordi det er en del av jobben min.
Annonse
8. Hvis du skulle investert 10 millioner i et nytt område, hva ville det vært i og hvorfor? Jeg ville nok ha investert i noe veldig nært der jeg jobber selv, altså noe jeg kan påvirke selv. Jeg ville glatt ha investert noen millioner i å reformere hele konsulentbransjen. Jeg tror det er noe grunnleggende feil der, og det er på tide å bringe endringer inn i hvordan jobben gjøres.
9. Hva er din dårligste egenskap? Jeg kan bli litt for engasjert, som gjør at jeg kan skyndte meg foran andre og miste kontakten med resten av feltet. Det har nok med å takle mitt forhold til usikkerhet og risiko å gjøre, og at jeg har et svært dårlig forhold til byråkrati og andre tungrodde systemer.
Annonse
10. …og hva er din beste? Jeg er god med folk. Jeg liker å jobbe med folk og er god til å få dem til å få til mye. Jeg er god til å få folk til å møtes slik at vi alle går i samme retning.
11. Hva ville du bli da du var liten? Og hvorfor ble du det/ikke? Jeg vurderte å bli lege, men så begynte jeg etter hvert å lure på hva jeg egentlig skulle gjøre hvis jeg ble lei sykdom.
12. Hvis du kunne spist middag med hvem du ville, død eller levende – hvem ville du invitert? Hvorfor? Nei, det er vanskelig å si. Akkurat nå ville jeg valgt Donald Trump, for å finne ut hva som foregår i hodet hans – og i USA. Han er veldig dagsaktuell, og det mener jeg at det er et behov for å forstå. Dessuten liker jeg hamburgere, og det har jeg hørt at han gjør også.
13. Hva er din største tabbe? Jeg vet ikke! Jeg er ikke en type som bruker mye tid på å tenke på tabber. Min største tabbe er nok at jeg ikke har innsett at jeg har noen. Det er nok et personlighetstrekk. Men jeg gjør dumme ting hele tiden -- det er ikke det at jeg tror jeg bare gjør bra ting, men jeg vil ikke kalle det tabber.
14. Hva er du mest stolt over å ha fått til? Jeg lever i nuet. Det er det jeg er i ferd med å bygge opp med dem jeg jobber med nå. Vi vil bygge opp noe som kan endre konsulenttjenester og utviklingsprosesser i de selskapene vi jobber med.
15. Kan du si noe du selv tror på, men som mange vil være uenige med deg i? Det eneste som kan hjelpe oss ut av miljøkrisen er kapitalismen. Man må gjerne drømme om andre typer verktøy og ordninger, men det er ingenting som har skapt så mye verdier og innovasjon som et sunt og fornuftig kapitalistisk system. Dette betyr ikke at jeg mener at kapitalismen bare står for bra ting, men den er en del av det jeg mener kan bli løsningen på problemene våre.
16. Hva er ditt beste tips til norske gründere? Ta med deg de norske verdiene, kulturen og verdisettet, men kom deg ut i verden. Vær norsk der ute og gjør det til en suksess, men gjør det også utenfor Norge.