Katapult-topp Nina Heir: "Dårlige egenskaper handler stort sett om dårlige vaner som vi er for late til å endre"
Nina Heir forteller at hun -- i forkant av Katapults Demo Day og Future Fest -- aller helst vil spise middag alene, for å få litt fred og ro.
Programsjefen i Katapult Accelerator var med på å screene 1500 selskaper. I kveld skal hun vise frem de 11 som kom gjennom nåløyet.
1. Hva jobber du med akkurat nå?
-- Akkurat nå jobber jeg med å forberede Demo Day, avslutningen på vårt tre måneder lange akseleratorprogram her i Oslo, som finner sted på mandag. I Katapult Accelerator jobber vi med å hjelpe oppstartsselskaper fra hele verden med å skalere sine virksomheter. Vi har hatt en utrolig bra utvikling fra vi lanserte tidlig i 2017. Vi har nå en global mentorpool på rundt 150 brilliante mennesker, som bruker mye av sin tid på å hjelpe oss og selskapene våre. I tillegg har vi med en haug av utrolig dyktige og engasjerte investorer, og har bygget en portefølje på 23 selskaper, som betyr oppfølging og inkludering av nærmere 300 mennesker.
-- Nå koker det på alle fronter. I et lite team på seks heltidsansatte er det mye man har ansvar for og må få gjort, men heldigvis har vi både en håndfull fantastiske "interns" og mange andre støttespillere rundt oss som er villige til å strekke seg ekstra langt for at vi skal få til det vi holder på med. Nå krysser jeg bare alle fingre og tær for at Demo Day blir vellykket, og at våre 11 oppstartsselskaper briljerer på scenen foran en fullsatt sal på Sentralen her i Oslo – nesten 500 påmeldte, med stor hovedvekt av investorer fra inn- og utland - det må jo bli bra.
2. Hvis du kunne gått tilbake i tid og gitt deg selv ett tips – hva ville det vært?
-- Et generelt tips tror jeg ville vært å gi litt mer faen. Det vil ikke si at jeg mener man skal slutte å bry seg om andre eller de tingene som er viktig i sitt eget liv, men det er lov å tenke at ting ikke er så farlig. Det handler om alt fra valgene man gjør i skole-, studie- og jobbsammenheng, men også tiden man bruker på andre ting med tanke på nivået man ofte etterstreber i forbindelse med egne presentasjoner og at man lett lar seg styre av andres forventninger til en selv.
Kan man levere på 80 prosent og likevel gjøre en fabelaktig innsats som skaper gode resultater? Og så heller bruke noe av den ’ekstra’ tiden på andre type investeringer som kan utvikle deg som person, eller gi litt ekstra glede? Er det lov til å være litt mer selektiv på hvem man velger å bruke tiden sin på ut i fra hvilken gjensidighet man opplever i relasjoner?
3. På hvilke områder er du henholdsvis optimistisk og pessimistisk på vegne av Norge?
-- På den ene siden er jeg veldig optimistisk, og tror at vi kan være med og utgjøre en positiv forskjell i den utviklingen vi har foran oss. Med så mye kunnskap, forskning, ny teknologi, kapital og smarte hoder vi har i dette landet, så tror jeg vi kan bidra på den globale arenaen med innsikt og samarbeid for å bygge en bedre verden og en bedre fremtid. Det høres fort både overfladisk og og lite realistisk ut, men hvis vi konkretiserer det og ser på effekten av handlingene vi kan gjøre, så tror jeg det er mulig.
På den andre siden er jeg ikke så optimistisk med tanke på polariseringen vi ser mer og mer av, med motsetninger som handler om hvordan vi stiller oss til mange av de store og viktige hendelsene og utfordringene som skjer i verden. Med så bastante meninger på hver side virker folk mer opptatt av å forsvare sitt eget standpunkt og rakke ned på de som mener noe annet, i stedet for å respektere at man har ulike synspunkt og meninger, og heller jobbe med å balansere dette og forsøke å finne mulige løsninger sammen.
4. Hva er den største utfordringen i din bransje?
-- En av de utfordringene vi kjenner mest på i forbindelse med akseleratorprogrammet er kompleksiteten rundt å få noen av de menneskene som jobber i oppstartsselskapene vi tar inn i programmet, til Norge på en ukomplisert og effektiv måte. Vi jobber ofte med korte tidsfrister. Når det kan ta mange uker å få alle på plass, gjør det at de som blir forsinket, mister mye verdifull tid her i Oslo, og går glipp av avgjørende deler av programmet. Forhåpentligvis er dette i endring, da det å jobbe med oppstartsselskaper og investorer på tvers av landegrenser er i vinden som aldri før. Her går land som Nederland med deres startupvisum foran som et godt eksempel, og er et sted vi bør se til for å lære.
5. Hvis du kunne vært en annen person eller hatt en annen rolle – hva/hvem ville det vært?
-- I løpet av det siste halvannet året hvor jeg har vært heldig å få være med på å bygge opp Katapult Accelerator har jeg stilt meg dette spørsmålet, men uten å finne noe svar. Jeg har slått meg til ro med at det per dags dato ikke finnes noe annet sted jeg ville vært, eller en annen rolle jeg ville hatt. Dette gir en utrolig stor motivasjon i jobben jeg gjør, og fyller meg med glede og pågangsmot hver eneste dag. Her burde jeg sikkert hatt et morsomt svar, men hodet henger så vidt med nå i innspurten mot Demo Day.
6. Hvordan ser mobilskjermen din ut?
-- Jeg har litt forskjellige apper, men lite spennende. Det meste er de hverdagslige man trenger i forbindelse med jobb, i tillegg til Spotify, Bysykkel og selvfølgelig et godt utvalg av ulike sosiale medier. Når jeg sammenligner med andre synes jeg at jeg har ganske få apper på telefonen, men det betyr dessverre ikke at jeg ikke bruker mye tid på de jeg har. Jeg har dog prøvd å skru av det meste av notifikasjoner, slik at ikke oppmerksomheten dras til mobilskjermen alt for mye.
7. Har du et produktivitetstips?
-- For at jeg skal være på topp og jobbe produktivt må jeg prioritere nok søvn, trene jevnlig og ha et sunt og balansert næringsinntak. I tillegg er jeg nødt til å få påfyll av andre ting enn jobb for å holde arbeidsgleden og motivasjonen på høyeste nivå. En god balanse gjør at jeg er både effektiv og produktiv når jeg jobber. I tillegg, som et konkret tips, prøver jeg å sette opp detaljerte to-do-lister og planer dagen i forveien, og merker hvor mye lettere det er å holde fokus og jobbe jevnt når jeg har en plan for hva jeg skal gjøre.
8. Hvis du skulle investert 10 millioner i et nytt område, hva ville det vært i og hvorfor?
-- Da ville jeg helt klart investert i de oppstartsselskapene vi tar inn i akseleratoren. De er veldig nøye screenet, og valgt ut blant over tusen søkere, så jeg hadde vært trygg på å sette pengene mine på dem.
9. Hva er din dårligste egenskap?
-- Jeg er dessverre veldig dårlig til å stå opp tidlig, selv om jeg er veldig glad i det. Jeg både elsker å stå opp tidlig og legge meg sent, og den kombinasjonen er ikke spesielt god når jeg i tillegg er avhengig av et gjennomsnitt på over 7 timer søvn. Om det er en dårlig egenskap er jeg dog litt usikker på, for om jeg skal være helt ærlig handler det vel egentlig om at det er dårlige vaner som jeg ikke prioriterer å endre.
10. …og hva er din beste?
-- Jeg tror det må være at jeg er blid og positiv (nesten) uansett hvor mye det er å gjøre. Jeg stortrives når ting går unna i et forrykende tempo, og selv om det kanskje kan oppleves som stressende omgivelser, så får jeg masse energi som gjør at det er naturlig å holde humøret oppe selv når det presser på. I tillegg kommer ”dette klarer vi å fikse”-attituden ganske godt med i den jobben jeg har i Katapult.
11. Hva ville du bli da du var liten? Og hvorfor ble du det/ikke?
-- Da jeg var liten skulle jeg bli ”kjøkkenpike”, selv om jeg egentlig ikke vet helt hva det er. Min pappa jobbet på et sykehus et godt stykke unna der vi bodde, og jeg fikk for meg at om jeg ble kjøkkenpike (kanskje det var servitør?), så kunne jeg jobbe samme sted som han, slik at jeg fikk se han hver dag. Sjarmerende synes noen, skikkelig nørd tenker jeg nå. Og så skulle jeg bli klesdesigner, men noen ting fant jeg ut at det var bedre å holde på med på hobby-basis. I tillegg har jeg vel i løpet av oppveksten vært innom tanken på å bli det meste, fra lege, til politi, til ballettdanser -- og tenker at om jeg endrer mening, så er det vel fortsatt ikke for sent å skifte retning?
12. Hvis du kunne spist middag med hvem du ville, død eller levende – hvem ville du invitert? Hvorfor?
-- Det er et veldig godt spørsmål. Akkurat nå har jeg bare lyst til å spise middag helt alene i ro og fred for å slippe å forholde meg til andre mennesker hele (!) tiden. Det trykker på fra alle fronter, og vi er inne i de aller travleste dagene i løpet av året, så akkurat nå trenger jeg egentlig litt ro i hodet for å klare å holde koken. En interessant middagssamtale med en ønske-person måtte i så fall skjedd til sommeren.
13. Hva er din største tabbe?
-- Jeg har ingen konkrete tabber som jeg kommer på, men jeg har tenkt på at jeg skulle ønske at jeg lagt mer av studietiden min til utlandet. Og kanskje angrer jeg litt på at jeg ofte har vært skeptisk og latt være å kaste meg ut i muligheter, men så lærer man av det også, og nå prøver jeg å ta en hver utfordring på strak arm. Merk prøver.
14. Hva er du mest stolt over å ha fått til?
-- Akkurat nå er jeg ekstremt (!) stolt over det vi har klart å få til i løpet av det siste året med Katapult. Å få lov til å være en del av dette super-teamet er helt fantastisk! At vi har klart å dra det fra noe vi drømte om til å nå straks (igjen, jeg må krysse fingrene) å ha gjennomført to fulle akseleratorprogram med så høy kvalitet på selskapene vi har tatt inn, og så vanvittig mange briljante støttespillere i form av mentorer, partnere og investorer er til å ta av seg hatten for.
15. Kan du si noe du selv tror på, men som mange vil være uenige med deg i?
-- Jeg vet at enkelte blir oppgitt og himler med øynene når jeg drar i gang regla om at ’dårlige egenskaper stort sett handler om dårlige vaner som vi er for late til å endre’, og at det ofte handler om at vi ikke vil nok.
Ta for eksempel trening, noe så mange mener de ikke har tid til. Handler det ikke egentlig om å ta seg tid? Investere i egen helse for seg selv og de rundt seg sin skyld? Og ikke minst er det en investering i bedre nattesøvn, bedre humør og en mer produktiv arbeidshverdag. Selvfølgelig betyr ikke det at man skal trene hver dag for enhver pris, men når det ikke råder noen tvil om de positive gevinstene, så synes jeg unnskyldninger som tid blir for dumt. Jeg tror at hvis man øker sin forståelse for hvordan hodene våre fungerer når det kommer til etablering og endring av vaner, hva som skal til og hvilket fokus og hvilken bevissthet man bør ha til det, så tror jeg at man kan bli en veldig mye bedre utgave av seg selv. Om man ønsker det, da.
16. Hva er ditt beste tips til norske gründere?
-- I mange av de søknadene vi får fra norske gründere, skulle jeg gjerne sett at flere hadde vist en bedre evne til å tenke stort. Ikke bare stort som i det å satse utenfor Norges landegrenser, men også stort som i å tørre å gå løs på de komplekse, globale utfordringene vi står ovenfor. Jeg håper at flere bruker de veletablerte strukturene, tilgangen til privat kapital og offentlige støtteordninger vi har her i Norge til å gå løs på de problemene som virkelig betyr noe, de som kan utgjøre en positiv forskjell i folks liv. Dét vil jeg gjerne se mer av.