16 spørsmål med DIGS-sjefen: Sørg for at du løser reelle problemer!
Mats Mathisens store idoler som barn var Thor Heyerdahl, Ingrid Espelid Hovig og Gro Harlem Brundtland, men selv er han i overkant selvkritisk.
1. Hva jobber du med akkurat nå?
-- Jeg er daglig leder ved DIGS, som jeg var med på å starte i 2013. Vi var det første innovasjonshuset i Trondheim, og et av de første i Norge.
2. Hvis du kunne gått tilbake i tid og gitt deg selv ett tips – hva ville det vært?
-- Jeg tror kanskje det ville vært å være litt mindre analytisk, og stolt mer på magefølelsen. Jeg har i flere tilfeller opplevd at magefølelsen har hatt rett.
3. På hvilke områder er du henholdsvis optimistisk og pessimistisk på vegne av Norge?
-- Jeg mener jo at Norge har veldig gode forutsetninger for å kunne omstille seg, og skape et smartere og mer bærekraftig samfunn. Så jeg er veldig optimistisk, for hvis det er ett eneste land i verden der man kan få til de tingene vi har satt oss mål om å gjøre -- da er det Norge. Samtidig blir jeg også litt pessimistisk når jeg hører ordskiftet blant politikere og andre rundt dette temaet, fordi det virker som at man har en litt for kort horisont.
4. Hvis du kunne vært en annen person eller hatt en annen rolle – hva/hvem ville det vært?
-- I utgangspunktet trives jeg veldig godt med meg selv og den jeg er, men jeg tror det kunne vært spennende å være Fridtjof Nansen. Han fikk utfordret seg selv på veldig mange måter, og jobbet med utfordringer som har betydning for menneskeheten og forståelsen av klimaet. Det må ha vært en veldig meningsfull tilværelse, i hvert fall sett i ettertid.
5. Hva er ditt nyttårsforsett?
-- Flere andre rundt meg har sagt at de vil være litt mindre på sosiale medier, lese mer bøker og være mer til stede. Hvis jeg har et nyttårsforsett, så må det være noe lignende, tror jeg.
6. Har du et produktivitetstips?
-- Det er litt vanskelig å gi et tips jeg tror fungerer for alle, fordi folk er forskjellig, men for min del fungerer det bra å tematisere deler av dagen. Da velger jeg en kontekst som er tilpasset det jeg skal jobbe med. Det gjelder å ha riktig fokus og riktig input til det man skal jobbe med. Å gjøre én ting om gangen er også nødvendig.
7. Hvis du skulle investert 10 millioner i et nytt område, hva ville det vært i og hvorfor?
-- Jeg tror at jeg først og fremst ville vurdert potensialet i hvert enkelt case. Mat og matproduksjon er et interessant område med stort potensiale og mange løse tråder og utfordringer – og det er et område som definitivt er kommet for å bli.
8. Hva er din dårligste egenskap?
-- Til tider er jeg litt for detaljfokusert, men om jeg greier å balansere fokuset, mener jeg at det også kan være en bra ting. Så lenge man fokuserer på detaljene som betyr noe og som utgjør den viktige forskjellen.
9. …og hva er din beste?
-- Jeg mener kanskje at jeg selv er bedre til å se helhetsbildet og nyansene i ulike situasjoner. De aller fleste saker har flere sider. Som følge av dette er jeg en ganske diplomatisk type, og i tillegg løsningsorientert, som en konsekvens av det.
10. Hva ville du bli da du var liten? Og hvorfor ble du det/ikke?
-- Det er veldig lenge siden jeg har tenkt på akkurat det. Men jeg husker jeg så veldig opp til Gro Harlem Brundtland, Ingrid Espelid Hovig og Thor Heyerdahl. I ettertid har jeg skjønt at alle var pionerer på sitt felt. Jeg ville liksom bli kokk, arkeolog, og statsminister. Jeg hadde imidlertid en sommerjobb på et kjøkken en del år, og konkluderte med at kokk var en fin hobby å ha, men så tok det ene det andre, og jeg ble verken kokk, arkeolog eller statsminister.
11. Hvis du kunne spist middag med hvem du ville, død eller levende – hvem ville du invitert? Hvorfor?
-- Jeg tror det kunne vært artig å spise middag med Nansen og mannskapet på en skute i Nordishavet. Det ville vært utrolig spennende å kunne kjenne på stemningen, diskutere de store tankene og ambisjonene, og hverdagens små trivialiteter.
12. Hva er din største tabbe?
-- Jeg har gjort mange tabber, men hvis jeg skal trekke frem noe spesielt, er det vel da vi startet DIGS i 2013, og vi gjorde et forsøk på å drive café og bar selv. Det gikk veldig så som så, men vi lærte utrolig mye på veien. I dag har vi teamet opp med noen som virkelig kan gamet. Som gründer føler man at man kan alt. Det er viktig å erkjenne hva man ikke er god på, og finne ut hva man trenger hjelp til. Jeg har laget et begrep jeg kaller ”DNADIY”. Det er rett og slett ”Do Not Always Do it Yourself”.
13. Du er tilbake på skolebenken, hva studerer du?
-- Jeg tror det ville blitt en god blanding av forskjellige temaer. Jeg er opptatt av å skaffe innsikt, perspektiver og erfaringer på tvers av fagfelt, så man kan forstå hva som skjer og hvorfor. Jeg har stor appetitt på innsikt i alt som skjer på alle felt. Det er vanskelig å peke ut ett område.
14. Hva er du mest stolt over å ha fått til?
-- Jeg er nok i overkant selvkritisk, og kjenner kanskje litt for sjelden på en stolthetsfølelse. Men jeg er stolt av det vi har fått til med DIGS, og at vi har lagt ting til rette for gründere og nye bedrifter. I tillegg har vi bidratt til å gjøre Trondheim til en enda mer interessant by, så det er jeg stolt over å ha fått til.
15. Hva er den viktigste politiske saken, etter ditt syn?
-- Naturlig nok er jeg opptatt av vilkårene som gjør at man i Norge er bedre i stand til å omsette kunnskap til nye bedrifter. Men vi må også sørge for at bedriftene ikke bare er lønnsomme, men også bærekraftige. Helt sentralt må vi evne å løse sentrale miljømessige utfordringer vi står ovenfor. Jeg har det langtidsperspektivet knyttet til det jeg jobber med.
16. Hva er ditt beste tips til norske gründere?
-- Mitt beste tips er nok noe som ikke kan gjentas nok: Sørg for at du løser reelle problemer. Få inn kundene så fort som mulig, og involver dem også i hvordan selskapet utvikles. Det er mange som har sagt det før meg, men det er noe som gjør seg gjeldende for de som lykkes og de som ikke lykkes.