16 spørsmål med Ingvild Brox Kielland: Samfunnsdetektiven som finner ideelle samarbeidspartnere for gründere
Ingvild Brox Kielland er prosjektleder for Flow Coworking, men da hun var liten var drømmen hennes å bli detektivene Nancy Drew og Poirot.
1. Hva jobber du med akkurat nå?
-- Akkurat nå sitter jeg og lager nytt markedsmateriell for Flow Coworking sine nye lokaler. Det blir den nye arenaen for innovasjon og næringsliv i Tromsø, i splitter nytt lokale. Det er vi mildt sagt begeistret over, og det blir åpning på Nyttårsaften.
2. Hvis du kunne gått tilbake i tid og gitt deg selv ett tips – hva ville det vært?
-- Et godt tips… Jeg tror jeg ville sagt at "man må stå han av", ikke gi seg. Og du må ikke være redd for det du tror er konflikter, for ofte er det bare en uenighet som må løses. Det er viktig å håndtere ting på stedet og ikke sitte og "kose" med problemene, det tror jeg er et godt råd for de fleste.
3. På hvilke områder er du henholdsvis optimistisk og pessimistisk på vegne av Norge?
-- Jeg er veldig optimisisk på vegne av den innovasjonstakten vi ser nå. Norge har den høyeste takten i "økosystemet" i Norden, men jeg er samtidig bekymret for at Norge som helhet ikke har høy nok takt i den teknologiske utviklingen. Vi vet blant annet at velferdssamfunnet vårt vil komme under press og at det er behov for flere private arbeidsplasser. Det er med andre ord ikke en sovepute at startupscenen har fått et høyt tempo, det betyr bare at vi må fortsette i det tempoet og la det smitte over.
4. Hvis du kunne vært en annen person eller hatt en annen rolle – hva/hvem ville det vært?
-- Jeg lar meg inspirere veldig mye av Gunhild Stordalen, hun har bygget en viktig startup med EAT. Jeg er jo i Nord-Norge, en landsdel som utvikler mye kunnskap og med det potensielle løsninger som passer godt til de utfordringene EAT fokuserer på. Det trigger så klart nysgjerrigheten ekstra, og det er inspirerende å se hva hun har oppnådd. EAT viser at det er viktig å jobbe med å utvikle nye løsninger, samtidig som man arbeider med politiske prosesser for å løse de store samfunnsutfordringene.
5. Når på døgnet er du mest produktiv?
-- Morgenen, jeg er et "tidligmenneske". Det har nok å gjøre med at om man er på jobb før alle andre, får man gjort litt mer før man skal være til stede for kollegaer og andre.
6. Har du et produktivitetstips?
-- Et godt tips er å avslutte dagen med en tom innboks og å ha en ryddig epost. Få ting unna når de kommer, ikke sett dem på en liste. Det er også et godt produktivitetstips å vite når du skal si nei, og la andre håndtere ting. Det er ikke alt som er opp til deg. Og nei, det betyr ikke at jeg alltid klarer å følge mine egne råd.
7. Hvis du skulle investert 10 millioner i et nytt område, hva ville det vært i og hvorfor?
-- Jeg tror jeg ville hatt 10 millioner i et fond som kunne gitt mikroinvesteringer til unge som vil prøve seg som entreprenør. Innovasjon er litt som idrett, og man må ha mange som satser på de få. Det er viktig å ha fokus på at det er et område som også trenger investering. Hvilken form investeringen skulle ta har jeg ikke klekket ut, men det hadde tatt for seg grasrota.
8. Hva er din dårligste egenskap?
-- Jeg kan snakke veldig fort, og jeg kan nok være litt vims. I tillegg er jeg kreativ og prokrastinerer fort, så jeg er avhengig av strukturer, så de kreative prosessene ikke tar helt overhånd.
Kanskje ikke en dårlig egenskap, men baksiden av å være morgenmenneske er i tillegg at man får en elendig kapasitet til å være natteravn. Så veldig dårlig partymenneske etter midnatt. Ask anyone.
9. …og hva er din beste?
-- Jeg håper at jeg er god til å lytte.. Når man driver et coworkingspace handler mye om å koble folk og finne ut hvem som kan hjelpe hvem, og det håper jeg jo at jeg er god på. Ellers burde jeg kanskje finne på noe annet å gjøre.
10. Hva ville du bli da du var liten? Og hvorfor ble du det/ikke?
-- Jeg skulle bli detektiv, og på en måte ble jeg vel en "samfunnsdetektiv". Jeg skulle bli Poirot eller Nancy Drew, men så fant jeg jo ut at detektiver må forholde seg til mye blod og gørr. For en som til dags dato fint kan hyle høyt under skrekkfilmer, ble det liksom en dårlig deal. Så da valgte jeg innovasjon isteden.
11. Hvis du kunne spist middag med hvem du ville, død eller levende – hvem ville du invitert? Hvorfor?
-- Det er jo alltid fristende å gå bakover i tid, men det gir ingen realisme. Så, sjefen for Amazon, Jeff Bezos? Det er rett og slett på grunn av det Amazon gjør med selskapet nå, så hvis jeg kunne sittet ved ham og "picked his brain" under en hel middag eller et helt år, så ville jeg jo gjerne ha gjort det. Kanskje han kunne røpet når de inntar Norge også, nå som de har kjøpt tomt i Sverige.
12. Hva er din største tabbe?
-- I gründerverdenen gjør man mange tabber. Så den største…Hvorfor husker man dem aldri når man vil huske dem? Man vet det jo hver gang man gjør dem. Men den største tabben var nok å følge en forretningsmodell du visste ikke var riktig for deg og bedriften, og å følge den altfor lenge før du sa i fra. Man må tørre å si i fra, men man er ung og tenker ofte at man ikke er tøff nok til å gjøre noe med det. Jeg ville nok ha sagt i fra tidligere, om jeg kunne gå tilbake til den tiden igjen.
13. Du er tilbake på skolebenken, hva studerer du?
-- Jeg tror faktisk jeg ville studert mer psykologi og sosialantropologi, og det er rett og slett for å forstå enda mer... Jeg er veldig nysgjerrig på menneskelig atferd og hvordan det kan bidra inn i teknologi, men jeg tror nok jeg overlater teknologibiten til andre. Jeg tenker at nå som det er mye som skjer rundt teknologi, er det viktig å ha fokus på hva du trives med. Det er da man virkelig gjør en god jobb.
14. Hva er du mest stolt over å ha fått til?
-- Jeg er utrolig stolt av at vi fortsatt driver Flow Coworking. Det er snart år 4 siden selskapet ble startet. Når man starter noe, er man selvfølgelig glad for at det går bra og man kan bygge det videre. Det er jo åpenbart ikke bare jeg som har skapt Flow, men det er ufattelig artig at man får være en del av prosjektet og får det til sammen.
15. Hva er den viktigste politiske saken for deg nå?
-- At Norges økte taktskifte blant startups ikke skal bli en politisk hvilepute hvor man kan si seg fornøyd. Når aktiviteten økes og veksten kommer må de følges opp, også politisk, for at vi skal fortsette i riktig retning. Jeg opplever dette "fornøyd"-argumentet på alle politiske nivå, fra debatten rundt opsjonsskatt til finansieringen av Ungt Entreprenørskap lokalt. At det går bra er ikke et grunnlag for kutt eller stagnering, det er faktisk stikk motsatt. Se på det som at Norge er i en kritisk vekstfase. Det er nå vi virkelig trenger økt satsing og fokus.
16. Hva er ditt beste tips til norske gründere?
-- Mitt beste tips er at man bør skape seg et godt team, og vite at en idé skal gjennom en prosess for å vinne frem. Det er litt apropos den opsjonsdebatten som går nå, at flere bør få mulighet til å eie selskapet. Det er aldri en gründer som bygger et selskap, det er noe man gjør sammen med andre.