Suchet Dhindsa i Everipedia: -- Når man har drømmer, er det bestandig noen som vil forsøke å begrense deg, fordi de tar utgangspunkt i sine egne barrierer
Nettleksikonet Everipedias operative sjef, Suchet Dhindsa, sier det er viktig å skryte av andre, og mener karriererådgivning må inn på læreplanen for elever på videregående.
1. Hva jobber du med akkurat nå?
-- Jeg skalerer Everipedia globalt. Vi ansetter nye redaktører som må beherske forskjellige språk. Til å begynne med leter vi etter gode ressurser i Asia. Vi forsøker å finne indere som behersker engelsk og hindi, og kinesere som behersker både engelsk, mandarin og kantonesisk. I tillegg setter jeg opp et lokalkontor i Hong Kong, og er i kontakt med utdanningsdepartementer i syv forskjellige land om potensielle samarbeid. Jeg lukker også i disse dager en liten investeringsrunde for salg av sekundæraksjer til utvalgte strategiske investorer, i kjølvannet av Series A-runden vår hvor vi hentet inn NOK 240 millioner.
2. Hvis du kunne gått tilbake i tid og gitt deg selv ett tips – hva ville det vært?
-- Jeg ville gått tilbake til tiden på videregående, og sagt til meg selv at jeg bare må stole på meg selv, og ikke høre på alle andre. ”Bare stol på deg selv, og hvis du tror at du klarer det, så klarer du det – hvis du bare bestemmer deg for det.” Når man har drømmer er det bestandig noen som vil forsøke å begrense deg, fordi de tar utgangspunkt i sitt eget liv og sine egne barrierer.
3. På hvilke områder er du henholdsvis optimistisk og pessimistisk på vegne av Norge?
-- Jeg er optimistisk på veldig mye mer enn det jeg er pessimistisk på. Jeg er blant annet positiv til hvor fremoverlente Norge er når det kommer til utdanning. Nå har man begynt med koding i skolen, allerede fra SFO gjennom Lær Kidsa Koding-programmet. Det er jo sinnssykt bra at man er så forberedt på den teknologiske utviklingen som kommer. Da jeg gikk på barneskolen, lærte vi å browse på internett, og det var det som var fett da. Jeg husker også at jeg brukte Wikipedia som kilde for første gang på ungdomsskolen, rundt år 2002. Vi syntes det var kult at informasjonen kom fra internett, og at vi kunne bruke et online-leksikon.
Jeg synes det burde vært mye mer fokus på studie- og karriererådgiving på videregående, fordi at mange ungdom i dag ikke har full oversikt over hvilke muligheter de har. Mange har aldri vært ute i arbeidslivet, og man må ta utgangspunkt i at enkelte er rådville med tanke på veien videre etter videregående skole. Karriere- og yrkesrådgivningsbiten har en altfor liten rolle i norsk skole og norsk utdanning. Man sitter og lærer folk alt mulig – matematikk, norsk, engelsk – i 13 år, men når dét er over sender man dem bare ut, med beskjeden at ”ja, nå har vi lært dere det dere trenger å vite – lykke til med å finne frem”. Jeg føler at dette burde hatt et mye større fokus. Jeg ønsker ikke at man skal fortelle folk hva de skal gjøre, men man bør gi dem en oversikt over mulighetene de har. Det først når man har full tilgang til informasjon at man kan ta et trygt og godt valg.
4. Hva er den største utfordringen i din bransje?
-- En utfordring akkurat nå er sensuren mange regimer er underlagt. Det er mange som kontrollerer informasjonsflyten. Wikipedia har for eksempel blitt sensurert i land som Tyrkia, Kina, Syria – og faktisk også Frankrike, for noen år tilbake. Jeg tror dette kommer til å bli et større og større problem. I dagens samfunn, og i tiden som kommer, vil regimer forsøke å strupe informasjon. Så det er én utfordring vi har. En annen utfordring er desentralisering. 85 prosent av alle som deltar på Wikipedia i dag, er menn. Kvinner er altså veldig underrepresentert. Ifølge en University of Oxford undersøkelse for noen år siden, var 84 prosent av all informasjon på Wikipedia som var tagget med lokasjon, artikler om Europa eller Nord-Amerika. I 2011 ble det lagt til mer informasjon om Antarktis enn om noe land i Sør-Amerika og Afrika. I tillegg står bidragsytere fra USA, Tyskland og Russland for 39 prosent av alt som bidras med på Wikipedia. Det sier litt om hvor sentralisert det er. Vi sitter her i den vestlige delen av verden og tenker at man finner svaret på alt på Wikipedia. Det er en del av den utfordringen vi prøver å løse i Everipedia.
5. Hvis du kunne vært en annen person eller hatt en annen rolle – hva/hvem ville det vært?
-- Jeg er på jakt etter en ansatt til selskapet nå. Denne ansatte skal jobbe med myndighetskontakt, og utdanningsdirektorater og departementer rundt omkring i verden. Jeg sitter og prøver å finne ut hvem som passer best til den stillingen, så akkurat den rollen kunne jeg nok tenkt meg å prøve først. Hehe!
6. Hvordan ser mobilskjermen din ut?
-- Mobilskjermen min er ikke så veldig spennende, altså. Jeg har de vanlige appene, bakgrunnsbilde av dama, et scanprogram som jeg bruker veldig mye, og mailboksen min.
7. Har du et produktivitetstips?
-- Det er jo veldig individuelt da, hva som er produktivt for forskjellige personer. For meg fungerer det veldig bra å organisere arbeidsdagen min. Jeg er avhengig av å ha en plan for i hvert fall et par uker frem i tid, fordi det kommer opp så mye ad hoc også. Det kommer opp masse uventede møter og uplanlagte reiser, så det er greit å ha en god plan å forholde seg til, særlig med tanke på hvor man skal befinne seg. Struktur fungerer godt for meg, og planlegging.
Men folk er forskjellige. På kontoret mitt er det en fyr som må ha en rotete pult for å være kreativ, så jeg føler ikke egentlig at jeg kan gi noen allmennyttige råd om produktivitet.
8. Hvis du skulle investert 10 millioner i et nytt område, hva ville det vært i og hvorfor?
-- Jeg ville heller gitt en engleinvestering på 100.000 til 100 bedrifter, innen alt mulig. Jeg føler at alle fortjener en sjanse, og alle kan gründe hvis de vil. Hvis man har en god idé, god human capital i selskapet, og 100.000 i startkapital, kan man potensielt komme en lang vei. For et par år tilbake gründet jeg SeMinBolig.no med Jakob Krupka som et rent hobbyprosjekt, og satte opp hele plattformen for under 70.000 kroner.
9. Hva er din dårligste egenskap?
-- Min dårligste egenskap er at jeg er kjappest oppe med hånda og sier at ”jeg gjør det!”, også har jeg ikke egentlig tid til å gjøre det uten at det går utover mine opprinnelige planer. Hvis man ikke har tid til å gjøre noe, må man bare si nei.
10. …og hva er din beste?
-- Jeg er flink til å gi skryt. Det koster så lite å gi noen en ”high five” eller en klapp på skulderen. Hvis noen har gjort en bra jobb, er det jo bare å si det. Det er det for øvrig mange ledere som er altfor dårlige på. Legg vekk hersketeknikkene og pisken.
11. Hva ville du bli da du var liten? Og hvorfor ble du det/ikke?
-- Jeg var veldig interessert i arkeologi, og jeg søkte meg faktisk inn på arkeologstudiet på UiO, og kom inn. Men så ble jeg kalt inn i militæret, og ble plassert i forsyningstroppen i Hans Majestet Kongens Garde. Da oppstod interessen for logistikk, så da endte det opp med at jeg studerte økonomi, shipping og logistikk i stedet. Det var egentlig grunnen til at jeg ikke ble arkeolog. Jeg så Indiana Jones-filmene som liten, og drømte meg ofte bort i dem. Jeg hadde veldig lyst til å finne noe kult som arkeolog, men slik ble det altså ikke.
12. Hvis du kunne spist middag med hvem du ville, død eller levende – hvem ville du invitert? Hvorfor?
-- Da ville jeg spist middag med Satoshi Nakamoto – grunnleggeren av Bitcoin. Vedkommende er anonym, så det hadde vært kult å bare se hvem det er. Han er så myteomspunnet. Satoshi Nakamoto er jo bare et pseudonym, og det at ingen vet hvem vedkommende er, har faktisk delvis hjulpet Bitcoin til å oppnå statusen det har i dag.
13. Hva er din største tabbe?
-- Den største tabben jeg har gjort er å kaste bort tid på å tenke på alle tabbene jeg har gjort. Det er bare bortkastet tid – man får ikke endret på fortiden, og må uansett se fremover. Det er bare å tute og kjøre, rett og slett.
14. Hva er du mest stolt over å ha fått til?
-- Jeg er stolt over å være der jeg er i dag, med de folka jeg har rundt meg.
15. Kan du si noe du selv tror på, men som mange vil være uenige med deg i?
-- Litt repetisjon fra svaret mitt på spørsmål 3, men studieveiledning burde vært et eget fag i tredjeklasse på videregående. Der kunne man systematisk gått gjennom alle sektorer, og alle yrker, slik at ungdommene får en idé om hva hvert yrke og hver sektor innebærer. Da ville elever på videregående hatt en total oversikt over mulighetene som finnes, og kunne gjort et mer kvalifisert valg av utdannelse eller yrke ut i fra dét. Det er sikkert mange som er uenige i at dette bør være et fokusområde på lik linje med tradisjonelle fag, men jeg mener at det er superviktig.
16. Hva er ditt beste tips til norske gründere?
-- Bare kjør på, ikke la noe stoppe deg. Hvis du har en idé du tror på selv, og selv om folk sier at det ikke er nok interesse for produktet, at ikke nok folk vil kjøpe det og slikt – hvis du har trua på det selv, så kan det funke. Det var slik med gründerne bak Everipedia, som jeg jobber for nå. Gründerne hadde planer om å utfordre Wikipedia, og alle sa at det ikke kom til å gå. Nå har vi flere engelskspråklige sider enn det Wikipedia har. Glem dem som sier at du ikke kan få til det du vil. Bare kjør på – prøv og se hva som skjer! Hvis ikke kommer du til å angre, og plutselig er det noen andre som har tatt ideen og gjort noe stort ut av det.
Det er vanskelig å finne kapital i Norge, og hvis folk sliter med å finne kapital, ville jeg tipset dem om å reise til San Fransisco eller LA i en måned, og booke hundre møter. Dette området er noe jeg har innsikt i, og kan gi veiledning om til de som trenger det. For pengene finnes – det kan hende at de ikke finnes i Norge, men de finnes definitivt andre steder i verden. Så det er bare å satse, og ta seg en tur.