Per Otto Dyb er tidligere konsernsjef i Simens og nylig avgått styreleder i Innovasjon Norge. Foto: Privat
Per Otto Dyb er tidligere konsernsjef i Simens og nylig avgått styreleder i Innovasjon Norge. Foto: Privat

Per Otto Dyb: -- Jeg er ikke veldig fotballinteressert, men helt enig i Sir Alex Ferugsons avgjørelse da han sparket flere dyktige spillere

Publisert Sist oppdatert

Skuffet og uenig i næringsministerens versjon av Innovasjon Norge-bråket, men når det stormer som verst, ser Per Otto Dyb fremover - helst i et skispor på Hafjell: -- Det har vært noen krevende uker, men det kommer alltid en ny dag i morgen, sier den avgåtte styrelederen.

1. Hva driver du med nå?

-- Akkurat nå er jeg på hytta på Hafjell. Været er helt glimrende. Vi har vært her i 19 år, men aldri sett så mye snø som nå. I dag blir det en skitur rundt Reinsvann. Fremover er jeg involvert i mange spennende prosjekter, alt fra min sønns sko-selskap til havne-IT i Kristiansand.

2. Hva er den største utfordringen du pusler med nå?

-- Å skulle flytte inn i en leilighet som er halvparten så stor som huset vi bor i nå. Vi flytter ikke inn før om to år, men jeg har regnet på at vi må bruke minst 50 dager på å rydde, sortere og kaste. Det krever disiplin.

3. Hvordan vil du løse dette?

-- Kona mi er veldig opptatt av resirkulering, så det meste gis bort og selges via Finn.no eller på loppemarked. Men min fars gamle skrivepult får ingen ta fra meg. Den skal også gå videre i arv til min egen sønn.

4. Hva var det viktigste du lærte i din siste jobb?

-- Å bygge et godt team. Det var viktig som konsernsjef i Simens. Folk yter best når de trives. Jeg er ikke veldig fotballinteressert, men likevel helt enig i Sir Alex Ferugsons avgjørelse da han sparket flere dyktige fotballspillere: Det er ikke rom for «prima donnaer» når man skal spille på lag.

5. Hvis dine kolleger skal beskrive deg, hva ville de sagt?

-- En positiv natur, håper jeg. Jeg er opptatt av å være redelig, ryddig og tydelig. Det er viktig for meg å være en kollega man kan stole på.

6. Hvilken bok har gjort mest inntrykk på deg?

-- Havets Katedral av Ildefonso Falcones. Det blir lite tid til å lese bøker i hverdagen, men jeg tar det igjen på hytta. Akkurat nå er det Sovjetistan av Erika Fatland som gjelder, en reise gjennom Turkmenistan. Jeg skal dit høst. Vi er flere kamerater som ønsker å krysse av flest mulig land i verden. I fjor var vi i Kaukasus.

 Dyb holder oversikt over alle land han har besøk i egen app. Neste tur går til Turkmenistan.
Dyb holder oversikt over alle land han har besøk i egen app. Neste tur går til Turkmenistan.

7. Hva er det du selv tror på, men som mange vil være uenige med deg i?

-- At det alltid går bra til slutt. Det har jeg hatt med meg hele veien. Jeg er en evig optimist. Møter jeg noen pessimister, tenker jeg at de lever et dårligere liv. Livet er for kort til å gå rundt og være sur. Det hender jo at man blir det, men så kommer det alltid nye muligheter dagen etter.

8. Hvis du var statsminister, hva ville vært de tre viktigste sakene på agendaen?

-- Et rausere samfunn for de som sliter, styrke rammebetingelsene for næringslivet og etablere en regjering som er mer opptatt av å løse landets oppgaver og mindre opptatt av politikk.

9. Har du noen gang vært utbrent?

-- Aldri. Jeg tror det skyldes min positive holdning til livet. Du må ha evnen til å se fremover, ikke bakover. De som møter veggen, lar ofte ting gå innover dem. Hvis noe går gærent, må du legge det bak deg.

10. Har du investert i kryptovaluta?

-- Nei. Jeg tror ikke på pyramidespill. Teknologien bak kan derimot brukes til mye.

11. Hva er du mest stolt av å ha fått til?

-- Sammen med kona gjennom 40 år, må det være våre tre selvstendige barn som lever ut sine drømmer. Den eldste er politi, en annen gründer og designer av et skomerke og en tredje fullfører nå lærerutdanningen. Vi har alltid vært opptatt av at de skal følge sitt eget hjerte.

12. Du er tilbake på skolebenken, hva studerer du?

-- Fornybar energi, et utrolig spennende tema. Spesielt vindmøller. Den teknologien fascinerer meg.

13. Du får en sluttpakke på 1 milliard fra xxx, hva gjør du?

-- Innløser all gjelden til barna mine. Også ringer jeg Johan Andresen og spør om han har noen gode prosjekter for sosiale entreprenører på gang.

14. Hvilke jobber vil vil også se i fremtiden?

-- Varme hender i helsevesenet. De vil aldri kunne bli erstattet av roboter. Syke og eldre trenger trygghet og en samtalepartner.

15. Hvilke jobber ville du anbefalt dine barn å ha?

-- Jeg hverken fraråder eller råder dem. Det viktigste er heller ikke å tjene penger, men å trives.

16. Hva er den viktigste egenskapen du ser etter når du ansetter og hvorfor?

-- Holdning og selvinnsikt. Resultater skapes i team med mennesker som respekterer hverandre og som kjenner sine egne styrker og svakheter. Faglig kompetanse er én ting, men er du en destruktiv kollega kan det være ødeleggende for mange.

Les også: Næringsminister stanset styrebehandling av Krohn Traaseth
Les også: DN: Avgått styreleder i Innovasjon Norge tordner mot departementet