Janny Angvik Aasen i Inovatum Lifting. Foto: Privat.

16 spørsmål med Janny Angvik Aasen: Få deg en heiagjeng, noen fra utsiden som kan styre deg i riktig retning om du trår feil

Publisert Sist oppdatert

Janny Angvik Aasen er gründer i Inovatum Lifting. Et selskap fra Bergen som har utviklet en sjakkel som er beregnet på å løfte og posisjonere utstyr i undervannsoperasjoner. Vi stilte henne noen spørsmål.

1.Hva jobber du med akkurat nå?

Akkurat nå sitter jeg og følger opp forespørsler fra forskjellige verdensdeler på våre «INOsjakler». I tillegg modifiserer jeg forretningsmodellen vår som trenger en oppgradering siden vi først lagde den.

 

2.Hvis du kunne gått tilbake i tid og gitt deg selv ett tips – hva ville det vært?

Godt spørsmål!  Jeg ville ha tipset meg selv om at det er veldig lurt å ha krystallklare strategiske mål, reelt budsjett, bra økonomi og gode retningslinjer før en kaster seg ut i  forretningslivet – men samtidig kunne snu seg fort rundt og kunne endre på strategien om det kreves uten å miste den opprinnelige visjonen. I tillegg ville jeg ha sett på teamet som skulle føre oss fram til målene i en tidligere fase.

 

3.På hvilke områder er du henholdsvis optimistisk og pessimistisk på vegne av Norge?

I møte med så utrolig mange flinke, reflekterte, hardtarbeidende og innovative mennesker så ser jeg at Norge ikke trenger å være redd for at vi skal mangle industri nasjonalt - eller eie markedsandeler i mange, mange forskjellige segmenter globalt.

Pessimistisk? Det må være fordi vi ofte ikke er flinke nok til å heie på hverandre og at Norge må se hvordan disse innovatørene kan dukke under pga manglende midler etc. som gir kritiske faser i de aller fleste innovative bedrifter. Politisk sett er satsningen og tilretteleggingen for liten for denne gruppen, selv om det er mange institusjoner som gjør store investeringer.

Det er dukket opp svært mange «gründergrupper/hubs/inkubatorer/foreninger/rådgivere etc som ser økonomi i det å coache/utvikle små firma i oppstart. Flere av disse kan i stedet virke ødeleggende for de enkelte fordi man får for mange sprikende råd og valg i en sårbar tid.

4.Hvis du kunne vært en annen person eller hatt en annen rolle – hva/hvem ville det vært?

Jeg er glad for at jeg er meg . Jeg ville vært en som trigget nysgjerrigheten til og kjempet for at barn og unge hadde fått et langt større tilbud til å være sammen i et godt miljø med skaperglede og utvikling som skjerper interessen for entreprenørskap i den enkelte.

Vårt firma hadde kanskje ikke hatt de enkle, gode løsningene vi selger om ikke vår utvikler Lars Skjold fra barnsbein av hadde vært så utrolig nysgjerrig på å løse oppgaver og å lage ting ut fra det som fantes rundt ham da (oftest i naturen). Dette har han tatt med seg inn i yrkeslivet og fått et godt blikk for å utvikle svært gode løsninger som resultat av dette.

5.Når på døgnet er du mest produktiv?

Uten tvil, sent på dagen. Er dessverre et B-menneske, men A når jeg må. Om kvelden har alle tanker satt seg, og jeg får lyse ideer om hvordan jeg skal ta tak i ting neste dag. Det blir som regel gjort der og da når tanken først har kommet.

6.Har du et produktivitetstips?

Jeg har troen på at å sette opp gjøremålsplan er en veldig god idé. Dagsplan/ uke/ måned for å få full oversikt.  Å «krysse av» etter hvert som oppgaver er gjort slik at det kan være delvis forutsigbart, senke skuldre og gå på videre med neste, kan være et produktivitetstips som virker.

7.Hvis du skulle investert 10 millioner i et nytt område, hva ville det vært i og hvorfor?

Det måtte blitt å investere i ungt entreprenørskap.  UE.no. Nettopp fordi de har kjerneverdier som Framtid, Samspill og Skaperglede! Tenk så moro det er for dem å lykkes med egen oppfinnelse!

8.Hva er din dårligste egenskap?

Det er å favne alt som kommer min vei og ta det som mine oppgaver i stedet for å kunne sile ut det som er viktig og velge bort det som bruker tid og krefter unødig. Dette gjelder også ting som i hovedsak kverner i tankene og som man ikke nødvendigvis får gjort noe med.

9…og hva er din beste?

Glad i mennesker. Nysgjerrig på deres historier. For meg er det ikke viktig om det er det er den som sitter best «i det» eller dårligst, det er mennesket i seg selv som er viktig. Flere vennskap er knyttet etter at forretning er gjort, og det er en verdi i seg selv.

10.Hva ville du bli da du var liten? Og hvorfor ble du det/ikke?

Ha ha ha – de som kjenner meg godt liker å erte meg litt med dette. Det eneste jeg ønsket å bli når jeg var liten var indianer. Og leve det spennende livet blant Månestråle, Tinka, Sølvpilen og Falk. Denne ideen hang med meg lenge, så folk rundt meg lot meg nok leve i troen om at det skulle kunne skje når jeg vokste opp.

11.Hvis du kunne spist middag med hvem du ville, død eller levende – hvem ville du invitert? Hvorfor?

Etter å først ha tenkt at Marilyn Monroe, og hennes historie i det politiske spillet. Hva skjedde egentlig med henne? Var det virkelig kommunistiske tilknytninger i hennes omgangskrets? Men jeg kom til slutt fram til at det måtte bli med mine oldeforeldre, besteforeldre og far. De er borte og når en blir eldre blir historien i familie plutselig viktig å vite. Hvem er du, hvor kommer du fra, hvilken historie ligger bak? Har noe spennende skjedd, morsomt eller tragisk, hva har drevet akkurat våre familier fram?

Det som slår meg når jeg sier dette er at jeg fremdeles har mor som lever i beste velgående, og at jeg burde snarest invitere henne til å fortelle alt hun husker fra sin familie og seg selv før det også er for sent.

12.Hva slags politisk ideologi du håper du vinner frem ved valget? Hvorfor?

Jeg tror jeg vil kunne kalle meg liberalkonservativ. Ikke som unge høyre, men mer som høyre og litt ut mot venstre. Jeg er fremtidsoptimist, og håper at vi kan dra lasset sammen og samtidig bevare verdier som er og har vært viktige nettopp for oss i Norge. Vi må ta vare på både barn og eldre, de eldre fortjener mye mer enn det de får i dag, de unge trengs også å tas vare på i det krevende og pressede samfunnet de vokser opp i nå. Slik utviklingen har vært, kan det godt tenkes at ved min alder er det mange av de unge i dag som ikke engang vet hvem de er og hva de står for. Jeg ønsker mye for våre unge. Og at de blir rustet til å takle livet som det kommer og være solidarisk med dem de ser ikke klarer det godt.

13.Du er tilbake på skolebenken, hva studerer du?

Jeg ville studert foto – for å bli dokumentarfotograf. Ta øyeblikksbilder som en dyktig pressefotograf. Fange blikk, følelser og stunder. Fotografere viktige og uviktige hendelser.  Seier og tap - fange både opp og nedturer i bilder. Selve gründerlivet i billedserie. Ellers ville jeg nok valgt å bygge på min administrasjons – og organisasjonsvitenskapsutdannelse med Internasjonal Business og markedsføring.

14.Hva er du mest stolt over å ha fått til?

Man kan nesten ikke stille en mor dette spørsmålet uten at barna blir førsteprioritet. Jeg er utrolig stolt over min datter, sønn og bonussønn. Utenom det er jeg stolt over å ha tatt utdannelse i voksen alder i en svært krevende epoke av livet. Og over at vi torde kastet oss ut i gründertilværelsen da det spørsmålet dukket opp. Alt dette er en læring i livet som man ikke kan lese seg til, men oppleve, erfare, få til og mestre mer eller mindre vellykket.

15.Hva er din største tabbe?

Vi jobbet hardt med å få inn en kunde i et annet segment enn olje og- gass. Det så ut til at vi nærmet oss en løsning og kunden sendte meg en mail, og spurte om det var mulig å levere et visst produkt til et viss tidspunkt og land. Jeg leste dette på mobilen og svarte begeistret på mailen. Jeg fikk et merkelig svar om at kunden håpet at de ville kunne få lov til å bruke våre produkter.

Så leste jeg hva jeg hadde sendt.

Mobilen hadde vekslet med tidligere stavekontroller på engelsk og jeg hadde svart at dette kunne vi selvfølgelig IKKE levere. Vi klarte med et nødskrik å rette opp i dette og leverte med stor suksess. Note to self: Husk å alltid dobbeltsjekke stavekontroll på mobilen før du sender en epost.

16.Hva er ditt beste tips til norske gründere?

Ha en strategi, ha et mål. Sett det ned på papir. Ha orden i dokumenter. Lær deg grunnleggende regnskap, nøkkeltall og budsjettering. Gjør avtaler skriftlig, uansett hvor mye du tror du kan stole på andre. Gjør det også med dine med-gründere om du har.

Det er når dere er enige det skal lages avtaler, ikke når uenigheter dukker opp.

Ikke gi opp, har du troen på det du gjør/lager/utvikler – da er det før eller siden andre som ser de samme fordelene som du gjør. Få deg en heiagjeng, også noen fra utsiden som kan styre deg i riktig retning om du trår feil. Sett sammen et styre bygget på forskjellige talenter og helst ikke det du selv innehar av kunnskap. Tenk igjennom alle disse tingene først, det er myyye tyngre å gjøre dette underveis, har jeg erfart. Lykke til!