OPERA- OG VIVALDI-GRÜNDER: Jon Von Tetszchner  er skuffet over at vi ikke har kommet lenger teknologisk.
OPERA- OG VIVALDI-GRÜNDER: Jon Von Tetszchner er skuffet over at vi ikke har kommet lenger teknologisk.

16 ting du antagelig ikke visste om Opera-gründer Jon S. Von Tetzchner

Publisert Sist oppdatert

Dette er første utgave av serien 16 spørsmål. Og vi innrømmer det gladlig: Dette er et konsept hvor vi har blitt kraftig inspirert av svenske Breakit.

Jon S. Von Tetzchner har vært aktuell denne uken fordi det ble kjent at hans første "baby", Opera, blir solgt til Kina. Et salg han er i mot. Men det er ikke det vi skal snakke om nå. 

1. Hva driver du med akkurat nå?
− Hovedfokuset er på Vivaldi. Å lage en ny browser.

2. Hvis du ikke hadde gjort det, hva hadde du gjort da?
− Da hadde jeg sittet på andre siden, vært en investor i startups. Hadde kun gjort det, og da hadde jeg hatt litt mer fritid, antageligvis.

3. Hvilken oppfinnelse savner du?
− Det er fryktelig mange. Det har gått altfor tregt når det gjelder utvikling av fly. Jeg synes at vi skulle hatt raskere tog. Det er mye som skjer, men at alt må gå mye fortere. Jeg er en geek og synes teknologi er morsomt. Vi burde jo ikke bruke olje, gass eller kull. Disse problemene burde vært løst for lenge siden. Teknologisk sett tror jeg også alle disse er løsbare.

4. Hva slags oppførsel hos andre mennesker irriterer deg?
− Uærlighet. Folk som driver spill.

5. Hvordan har du det akkurat nå?
− Jeg har det veldig bra. Jeg har litt tid til familien og det er det viktigste. Familien må pleies. Nå er det litt mindre tid enn hvis jeg hadde latt være å lage en ny browser, selvfølgelig.

6. Hva er du mest stolt av å ha gjennomført noensinne?
− Jeg er veldig stolt av hva vi fikk til med Opera. Det er følelsen av å lage noe som folk liker og vil bruke. Når jeg leser hva folk skriver om Vivaldi og det mest brukte ordet er LOVE, blir jeg stolt. Men å berge webben fra Microsoft, å få til HTML5-standarden er vel kanskje det jeg er mest stolt av.

7. Hvis du kunne være hvilken som helst annen person, hvem ville du vært?
− Jeg trives godt som meg selv. Kan ikke nevne noen andre.

8. Hvilken teknologi klarer du deg ikke foruten?
− En browser som tilpasser seg meg. Og mail, kanskje.

9. Når er du mest produktiv?
- Når jeg ikke har jetlag.

10. Hvilke fiktive forbilder har du?
- Da jeg var liten, ville jeg bli komponist. Min bestefar og oldefar var begge komponister (Aha! Opera og Vivaldi (journ.anm).  Fiktive forbilder? Jeg syntes X− Men og Tor var fryktelig morsomt.

11. Hvis du hadde hatt 10 millioner kroner, hvilket selskap ville du investert dem i?
− Det er et reelt spørsmål ettersom jeg har investert i flere selskaper. Jeg liker å investere i unge selskap som er i en tøff konkurransesituasjon, gjerne forbrukerorienterte. Jeg har blant annet investert i et lite telekom-selskap på Island, en islandsk flypristjeneste (Dohop) Og jeg har også investert i et meieri på Island. De lager laktosefrie melkeprodukter.

12. Den beste boken du har lest?
− Det er mange. “The Psychology of Everyday Things”. Det er en lærebok i design. Den lister mange dårlige design som er visuelt vakre men dårlige på funksjonalitet. Jeg leide en bil, en Audi, den hadde et lite hjul som styrte radioen og gikk motsatt vei av det som er logisk. Det er dårlig design, ser om det ser fint ut. Ellers leser mye på nettet og mange arbeidsrelaterte dokumenter. Skulle gjerne ha lest mer.

13. Hvilken bok leser du nå?
− Jeg leser flere samtidig. Den siste jeg leste var boken til Trump og boken til Ben Carson. Har lest en bok om Putin, og leste nylig en bok om Ahmadinejad. Det er et visst mønster som går igjen her. Jeg ønsker å forstå hvordan de tenker og hvorfor de gjør som de gjør. Skjønner ikke hvordan man kan kalle seg kristen og støtte våpen. Eller Ted Cruz som vil teppebombe i Syria. Trump−boken var veldig lettlest.

14. Hva kjennetegner mennesker du liker å omgås
− At de er seg selv. Hva enn det betyr.

15. Hvilken egenskap skulle du ønske du hadde?
− Jeg skulle gjerne hatt perfekt hukommelse, selv om jeg vet at de som har det kanskje skulle ønske de ikke hadde det. Skulle også ønske jeg hadde egenskaper som Rolf (Assev, tidligere kollega i Opera og nå partner på StartupLab i Oslo), han er en sprudlende person. Skulle ønske jeg hadde en knapp slik at jeg var sånn som han. Å være i en setting hvor det er mange ukjente mennesker og hvor man skal snakke med dem. Det kommer ikke naturlig for meg. Ikke unaturlig heller. For meg tar det bare litt lenger tid.

16. Hvis du hadde hatt et motto, hva skulle det vært?
− «Hvis det var enkelt så kunne hvem som helst gjøre det».