Kim Daniel Arthur i superplus. Tidligere Playfish. Foto: Privat.

Kim Daniel Arthur: Jeg er ikke så glad i store selskaper med rigide systemer. Jeg liker heller å utfordre og å finne nye veier.

Publisert Sist oppdatert

Kim Daniel Arthur er vel det vi må kalle en vellykket gründer og et forbilde for mange norske gryende gründere. Han var med på å starte mobilspill-selskapet Playfish som senere ble solgt for 2,4 milliarder til EA Sports. Nå bidrar han tilbake til gründermiljet som mentor, engleinvestor og er med på å bygge et nytt selskap. Han mottok også prisen som beste engleinvestor i Norge i Nordic Startup Awards. Shifter tok en prat med tromsøværingen.

1. Hva holder du på med akkurat nå?

− Vi har for tre år siden startet et selskap som heter Superplus hvor vi hjelper barn som ikke har et språk til å kommunisere gjennom bilder. Der tar vi det vi har lært fra spillverden og overfører til en annen verden. Ideen kom fra Katrine hos oss, som er daglig leder og spesialpedagog, og har sett disse utfordringene på nært hold. Vi så en mulighet til å endre på måten man leverer denne type velferdsteknologi på. Det kjentes bare veldig rett når man så på problemene barna hadde og hvordan markedet fungerte, som er ganske gammeldags. Tidligere handlet det om å lage et morsomst spill som tjente penger, nå handler det om å gjøre det samme, men hvor produktet har en egen verdi, for eksempel at man lærer noe eller at det hjelper noen, sier Kim Daniel Arthur til Shifter.

2. Hvis du ikke hadde gjort det, hva hadde du gjort da?

− Jeg har stor lidenskap for møbelsnekring. Jeg har en trang til å lage ting. Og investering i tidligfaseselskaper. Er ikke det en god kombo?

3. Hvilken politiker har du et spørsmål til, og hva er spørsmålet?

− Det blir kanskje å følge trenden, og det vil gå til Regjeringen som helhet. Hvordan kan man skape bedre incentiv både for grundere og investorer? Hvordan kan man stimulere til økt verdiskapning? Da tror jeg det handler om å både ha gode ordninger for investorer, som de har gjennom SEIS i England. Men også det Johan Brand er inne på, at gründerne også har et incentiv. Ansettelse er noe av det vanskeligste oppstartbedrifter gjør og man kan kanskje ikke tilby den beste lønna, så da kunne det være å gjøre opsjoner mer attraktivt.

4. Hva er det beste med norsk startupscene?

− Vi har hatt en veldig god periode de siste årene. En av styrkene våre er at vi har et tett miljø. Det er mye kompetansedeling i miljøet. Vi har gode initiativ som Startup Norway og Angel Challenge.  Kan være mye negativt om offentlig innblanding, men tror det er en styrke med nærhet til det offentlige hvor vi har en direkte mulighet til å påvirke økosystemet og er i posisjon til en dialog for å skape det som trengs.

5. Hva er det verste?

− Jeg tror vi er i en modningsfase. Vi har kommet langt, men vi har ennå ikke den tyngden vi ser i andre land. Vi må være klar over at det trengs mer innsats i startfasen. Vi har fortsatt en jobb å gjøre og det må vi være bevisste på.

6. Beskriv følelsen av å være gründer?

− Det er enormt deilig å skape sine egen hverdag, sette sammen et eget motivert team og finne et problem man vil løse. For min del handler det om å klare å løse det man vil løse. Klarer man å se en utfordring utvikle en løsning og skape distribusjon? Å lage et spill som uken etter spilles av 30 millioner mennesker er veldig gøy.

7. Hvorfor valgte du å starte et eget selskap?

− Man ser noe og klarer ikke å la være å ta tak i det. Å bygge et team og sette sammen folk som har et felles mål. Jeg er ikke så glad i store selskaper med rigide systemer. Jeg liker heller å utfordre og å finne nye veier.

8. Hva er du mest stolt av å ha gjennomført noen sinne?

− Det største var kanskje å lage et spill for Manchester United. Jeg er ManU-fan og bodde på kontoret noen måneder og lagde et spill for dem. Det kan jeg skryte av til barnebarna.

9. Hva er din største tabbe?

− Jeg har gjort mange tabber. Blant annet en som ble gjort i mitt tidligere selskap. Vi vokste fort fra 10 til over 300 og jeg hadde en tendens til å innføre for mye top-down-prosess og fjernet dermed mye av motivasjonen og eierskapet til den enkelte. Det tror jeg har vært med på å hemme utviklingen til selskapet. Dette må jeg være bevisst på. I fremtiden vil jeg fokusere mer på å kommunisere kontekst og gi frihet til hver enkelt istedenfor å skape en begrensende prosess ut fra ønsket om kontroll.

10 Hvem er ditt forbilde?

− Jeg har en crush på Johan Brand (Kahoot). Men jeg må nok svare Kristian Segerstråle, han var  CEO i Playfish. Nå jobber han i spillselskapet Super Evil Megacorp. Måten han har skaper selskapene på, hvordan han lager muligheter for andre og hans kompetanse på tvers av fag er utrolig imponerende. Jeg hører stadig hans stemme i hodet mitt. Han har en egen evne til å bygge gode og lojale team.

11. Hva er ditt hemmelige produktivitetstips?

− Nå skal jeg være helt ærlig. Jeg er veldig prokrastinerende, men jeg får inn en superspurt på slutten.  Jeg går lenge og tenker og bryter ned store oppgaver til små, helt til de er på 5-10 minutter, så kan jeg spurte gjennom dem.

12. Hva inspirerer deg?

− Å se mennesker skape ting de brenner for. Å se en grafiker blomstre av grafikken han har skapt, eller å møte en gründer som gir opp alt i livet for å skape noe han drømmer for. Det er det som gir meg mest energi av alt.

13. Beste businessbok du har lest

− Den jeg har lest nylig er vel ingen businessbok, men den fikk meg til å tenkte mye på et Norge i omstilling. «Why nations fail» heter boken og handler om hvorfor nasjoner feiler eller går i oppløsning. Den fikk meg til å tenke mye på hvordan skape incentiver for vekst i Norge.

14. Beste album?

«Unknown Pleasures» av Joy Division.

15. Hvilken podcast hører du på?

− Hører ikke så mye på podcast for å være helt ærlig. Men jeg leser Andrew Chen sin blogg. Han har skrevet mye om growth hacking.

16. Noe du ikke klarer deg uten?

− Cola, det må være rød cola. Vanlig. Helst i glassflaske.

17. Gratulerer. Du vant en milliard kroner. Hva gjør du med resten av livet ditt?

− Det jeg verdsetter høyest er muligheten til å ta frie valg. Ønsket om å skape og bygge vil alltid være det. Jeg vil se hva jeg brenner for i øyeblikket og gå for det så hardt som mulig.