Katapult Ocean-Maren: – Vi bør bruke mindre tid på å diskutere noen uker endring mellom pappa- og mammaperm
Maren Hjorth Bauer lever nå ut barndomsdrømmen om å jobbe med naturen. Hun skulle bare ønske hun sluttet i "corporate-verdenen" litt tidligere.
1. Hva jobber du med akkurat nå?
Akkurat nå jobber jeg med å hjelpe 11 havteknologiselskap fra hele verden, som er i Oslo i tre måneder. Vi hjelper dem med å bygge selskapene, gir dem introduksjoner til partnere, mentorer og potensielle kunder. Dette er den fjerde uken, og denne uken er selskapene i Bergen, der de møter mange av de viktige spillerne innenfor oppdrett og shipping.
2. Hvis du kunne gått tilbake i tid og gitt deg selv ett tips – hva ville det vært?
Å slutte i corporate-verdenen litt tidligere, fordi det er fantastisk gøy å starte og drive ting selv. Å jobbe med temaer man virkelig brenner for - som er det jeg holder på med nå, er dessuten et godt tips, men det er usikkert hvor tidlig jeg ville gitt meg selv det rådet, for det har vært utrolig verdifullt å være 10 år i næringslivet.
3. På hvilke områder er du henholdsvis optimistisk og pessimistisk på vegne av Norge?
De områdene jeg jobber med nå. Vi er gode på hav og teknologi, og hvordan vi skal bruke havet på en bærekraftig måte. Innen mange av de utfordringene vi har i dag har vi en god del av den nødvendige kompetansen, for eksempel innen plast, overfiske og shipping. Vi burde greie å finne bra løsninger, samtidig som det er bra business å gjøre disse tingene.
Det er utrolig gøy å se at de flinkeste folkene ønsker å bli med i startups. Til og med folk som kommer rett fra studiene: Jeg var hos McKinsey i forrige uke, og de sier at de konkurrerer med startups når det skal ansettes folk. Det er mange som slutter i faste jobber for å bygge selskaper selv -- og det er på den måten vi kan bygge fremtidens næringsliv, ved at man satser slik.
4. Hva er den største utfordringen i din bransje?
Mangfold: Havnæringen er mannsdominert, og det er utrolig viktig å jobbe med å få frem bra, sterke og kvinnelige rollemodeller. I de selskapene vi har investert i nå er det to supre kvinnelige gründere, og i de selskapene vi jobber med nå jobber vi med å få frem viktigheten av mangfold. Havnæringene er konservative, og det er viktig de klarer å tiltrekke seg de beste folkene. Gjennom Katapult Ocean viser vi frem frem konkrete løsninger for å å løse utfordringene i havet. Vil man jobbe med spennende teknologi, løse noen av de største utfordringene vi har på jorda og samtidig bygge lønnsomme selskaper er ocean tech et ufattelig spennende område.
5. Hvis du kunne vært en annen person eller hatt en annen rolle – hva/hvem ville det vært?
Jeg er veldig glad for å være meg selv. Jeg ville nok ikke vært noen andre. Jeg føler jeg jobber med fantastisk spennende ting og har veldig bra folk rundt meg på jobb og privat.
6. Hvordan ser mobilskjermen din ut?
Jeg har en mailapp, selvfølgelig. I tillegg har jeg Google Maps, fordi jeg er glad i å lagre alle restauranter og alle steder jeg skal når jeg er på reise. Slack bruker jeg masse i kommunikasjon med teamet, og Spotify hver gang jeg skal på trening. Jeg har en app for utlegg og reise, må ha den der for å huske å legge inn dette med en gang. Jeg har en helseapp, og passer på hvor mange kilometer jeg går. I tillegg er det jo en vær-app, og noen apper for kamera og bilder -- fordi jeg tar så mye bilder. Linkedin har jeg også, og bruker den en del.
7. Har du et produktivitetstips?
Få ting gjort! I stedet for å skrive masse lister over alt man skal gjøre, så er det bare å begynne med de tingene som tar noen minutter. Det er jo litt klisjé, men ikke tenk at alt skal være perfekt. Jeg begynte å jobbe i McKinsey etter studiene, og der er alt så detaljorientert. Og den lærdommen følger en videre, men 80 prosent er faktisk godt nok. Det må ikke være perfekt. For de fleste ting holder det å ikke perfeksjonere helt. Det er viktig å kunne prioritere slik.
Dessuten er det smart å snakke med alle mulige folk. Siden vi startet Katapult Ocean føler jeg at jeg har ”speed-datet” mange ulike folk. Det er verdifullt og effektivt å snakke og diskutere med ulike folk. Plutselig møter man noen som har løsningene, og det er mye mer effektivt enn å sitte og tenke på alt selv. Det meste man trenger hjelp til er allerede løst av noen andre.
8. Hvis du skulle investert 10 millioner i et nytt område, hva ville det vært i og hvorfor?
Akkurat nå ville jeg investert i det jeg holder på med, selvsagt. Men i utkanten av det finner man food tech, som er linket til havet. Det handler for eksempel om hvordan man kan lage fisk og kjøtt i laboratorier, og dermed unngå dyrevelferdsproblematikken. Food tech har et enormt potensiale. I løpet av de neste tiårene blir det jo to milliarder flere mennesker i verden, og da må vi finne bra måter å sikre nok mat til alle på en bærekraftig måte.
9. Hva er din dårligste egenskap?
Jeg er en tidsoptimist med "fear of missing out", så jeg sier ja til litt for mye på jobb og privat. Jeg er ikke så god til å slappe av og ikke gjøre noe - og det er viktig i en hektisk hverdag med barn der vi er to foreldre som har startet selskaper.
10. …og hva er din beste?
Jeg er effektiv på å få ting gjort. Det er veldig praktisk, både på jobb og privat. I tillegg er jeg veldig nysgjerrig og eventyrlysten. Jeg har reist mye, og har opplevd mange kulturer både på jobb og privat. Dette gir perspektiver som er nyttige å ta med seg videre. Det henger litt sammen -- å få ting gjort og dra ut for å se verden.
11. Hva ville du bli da du var liten? Og hvorfor ble du det/ikke?
Jeg ville bli en del ting… På et tidspunkt ville jeg bli politi. Da jeg var liten var jeg glad i å lese korte biografier om forskere og vitenskapsfolk, Madame Curie og Florence Nightingale. Realfagene, spesielt biologi har jeg alltid synes vært spennende. En del av mine tidlige lærere mente jeg burde gå videre med dette.
Jeg ble ikke noe av det: Jeg var veldig nysgjerrig, men ikke tålmodig nok til å bli forsker. Jeg studerte økonomi i stedet for realfagene, og har angret litt på det innimellom. Jeg ble vel påvirket av miljøet rundt, jeg gikk på Handelsgym, hadde en far som jobbet innen finans. Etter min bachelor fra NHH vurderte jeg om jeg skulle ta medisin, men endte opp med master fra LSE i London i stedet.
12. Hvis du kunne spist middag med hvem du ville, død eller levende – hvem ville du invitert? Hvorfor?
Mannen min er veldig fan av Elvis, så jeg tenkte at jeg kanskje skulle ta en for teamet – og invitert både Elvis og mannen min til middag.
Jeg møtte Frederik Willem de Klerk, han som fikk Nobelprisen samtidig med Nelson Mandela, da jeg var på utvekslingsprogram i Sør-Afrika på videregående. På samme tid fikk jeg også møte Kofi Annan. En middag med Mandela eller Kofi Annan hadde vært interessant, men jeg går for Elvis.
13. Hva er din største tabbe?
Jeg føler ikke at jeg har noen store tabber bak meg, men vi har vel alle små tabber og ting vi angrer på. Jeg angrer på at jeg ikke har bodd enda mer i utlandet. Jeg har reist veldig mye, men det er annerledes å skape seg et liv på lengre sikt et annet sted.
14. Hva er du mest stolt over å ha fått til?
På jobb er jeg stolt over å ha fått til Katapult Ocean, og det flotte teamet jeg har rekruttert. I tillegg er jeg stolt av at vi har fått med oss flott investorer, mentorer partnere og støttespillere, og av de 11 selskapene vi har i vårt første akselleratorprogram. På privaten er jeg mest stolt av Felix på 2,5 år, for han er verdens fineste gutt.
15. Kan du si noe du selv tror på, men som mange vil være uenige med deg i?
Jeg mener at vi bør bruke mindre tid på å diskutere noen uker endring mellom pappa- og mammapermen. Disse diskusjonene har kapret mye av likestillingsdiskusjonen når det viktigste man bør diskutere er hvordan man sørger for likestilling gjennom hele småbarnsperioden på minst 10 år, ikke uker fra eller til som til sammen er kortere enn en skoleferie.
16. Hva er ditt beste tips til norske gründere?
Alle gründere jobber jo hardt. Det viktigste man gjør som gründer er å prioritere. Hva er viktigst. hvem vil du bruke mest tid med? Nå er jeg veldig involvert i det som skjer i de 11 startupene vi har investert i fra hele verden. Rådet til norske gründere må bli noe av det samme som rådene de får: Hvert selskap må få i stand klare prototyper, teste dem, snakke med kunder og brukere og få feedback så tidlig som mulig slik at de ikke bruker så mye tid på noe som ikke fungerer eller er ønsket. Og dette gjelder alle gründere. Viktigheten av å ha forbruker- og kundeperspektivet skal man ikke kimse av. Du skal kjenne kundene dine bedre enn de kjenner seg selv.