Kremena Tosheva i Oslotech og prosjektleder for Cutting Edge-festivalen. Foto: Oslotech.

16 spørsmål med Kremena Tosheva: Det må være høyteknologisk, basert på forskning og løse store utfordringer.

Publisert Sist oppdatert

Kremena Tosheva (26)  jobber med innovasjon i Oslotech og er prosjektleder for Norges største teknologifestival Cutting Edge-festivalen. I tillegg til å lede Cutting Edge-festivalen er hun involvert både i å starte et norsk VR-nettverk – VR Oslo, hun er engasjert i blockchain, fintech og Girl Geek-events.

1.Hva jobber du med akkurat nå?

Jeg er prosjektleder for Cutting Edge-festivalen – Norges største teknologifestival. Denne uken betyr det arbeid i programkomiteen, praktisk planlegging av lokalene, noe juss i forbindelse med en internasjonal del-leveranse. Blant annet så har jeg i dag booket noen veldig spennende key note speakers til Cutting Edge som vi skal annonsere over sommeren.

2.Hvis du kunne gått tilbake i tid og gitt deg selv ett tips – hva ville det vært?

Lytt mer, snakk mindre!

3.På hvilke områder er du henholdsvis optimistisk og pessimistisk på vegne av Norge?

Jeg er optimistisk fordi Norge har individuell frihet, fantastiske menneskelige ressurser, høyt kunnskapsnivå, faglig ekspertise på mange felt. Vi har faglig grunnlag for å bygge nye, sterke næringer innen høyteknologi. Det som gjør meg pessimistisk er at vi fortsatt må snakke om nasjonalitet, religion og legning. Vi burde være kommet lenger og forbi disse kodene som splitter folk, og det er ikke nødvendig å diskutere hvorvidt det er riktig at statsministeren gratulerer muslimene med Id. Også heller enn å diskutere hva vi skal leve av etter oljen, eller etter muligens robotene har tatt over jobbene våre, bør vi snakke og konkret gjøre om på hvordan vi bruker kunnskapen vår på nye og bedre måter! Mye ligger allerede til rette for store suksesser og for å kunne skape mer arbeidsplasser, men vi har fortsatt en jobb å gjøre når det gjelder kulturen i landet vårt. Vi er i en prosess hvor vi har begynt å åpne opp tankegangen. Det bør vi fortsette med, samt gi hverandre rom for å eksperimentere, ta risiko og feile.

4. Hvis du kunne vært en annen person eller hatt en annen rolle – hva/hvem ville det vært?

Hm… Gresset er ikke alltid grønnere på den andre siden, er det ikke det de sier? Jeg har jobbet hardt for å komme dit jeg er nå så I´ll pass.....#jantelovenerdød

5.Når på døgnet er du mest produktiv?

Om morgenen og formiddagen. Jeg er et typisk a-menneske, og jeg elsker å sove.

6.Har du et produktivitetstips?

Med gode støyreduserende hodetelefoner, god kalender og notatføring kommer du langt. De som kjenner meg vet at jeg er uatskillelig fra mac-en. Jeg bruker den enkle notathjelpemiddelet One Note, og prøver alltid å skrive referater og aksjonspunkter underveis i møtene. Hvis du skal lage korte videosnutter så er Promptware-appen gull for å få det gjort kjapt uten å pugge tekst.

7.Hvis du skulle investert 10 millioner i et nytt område, hva ville det vært i og hvorfor?

Mye av det vi presenterer på Cutting Edge er områder jeg kunne satset på: nøkkelen for meg er at det skal være høyteknologisk, fundamentert på forskning og løse konkrete store utfordringer. Eksempelvis lab-dyrket kjøtt har jeg veldig sterk tro på. Å dyrke for eksempel storfe -og kyllingkjøtt fra dyreceller i laboratorium, uten slakt, vil utgjøre en løsning på den globale matmangelen og i tillegg bidra til å bekjempe klimaendringer.

I Norge ville jeg definitivt ha vært med på å investere i prosjekter for tidlig diagnose av sykdommer som Parkinson og Alzheimer. Markedet etterspør enklere og billigere diagnostikk så selskaper som Pre Diagnostics og DiaGenic som vil tilby en enkel blodprøve som kan fortelle deg om du har sykdommen eller ikke frister veldig. Blodprøver er vi vant med, det er lavterskel og lett å ta hos fast legen uten å måtte dra til en spesialist.

Skal heller ikke se bort ifra at jeg hadde puttet penger i fornybar energiproduksjon. Vi har unik kompetanse på lithium og silisium som er svært lovende for å bygge bedre strømnett; samt at forskere ved UiO har allerede laget batterier som kan lades opp tusen ganger raskere enn i dag. Derfor hadde jeg fulgt med på startups som hadde noe med for eksempel superbatterier eller nye materialer å gjøre.

Som teknologientusiast og økonom uten faglig innsikt i disse feltene så er det veldig lett for meg å bli ivrig! Så disse 10 millionene hadde forsvunnet fort.

8.Hva er din dårligste egenskap?

Jeg har ikke alltid hatt like mye tålmodighet på lager som jeg skulle ønske. Jeg har innsett at noen ting tar bare tid, og det er ikke så mye jeg kan påvirke. Derfor jobber jeg fortsatt med min ivrige natur, slik at den kan komme bedre overens med lange prosesser.

9…og hva er din beste?

Etter den første dosen med koffein er inntatt på morgenen så er jeg som oftest veldig positiv til det meste.

10.Hva ville du bli da du var liten? Og hvorfor ble du det/ikke?

Bestefaren min var pilot og et viktig forbilde for meg. Jeg var flink med mennesker og service, så jeg drømte om å bli flyvertinne. Både for nærheten til det tekniske, og for å kunne reise verden rundt. Hele familien min består ellers av musikere og kunstnere, og jeg ville gjøre noe annet enn det. Det lengste de strakk seg til var å oppfordre meg til å studere reiseliv. Heldigvis hadde jeg en lærer som så at jeg hadde tallegenskaper, og oppfordret meg til å jobbe med matten og studere økonomi. Som han sa; en god økonom er det alltid bruk for. Jeg er glad for det i dag.

11.Hvis du kunne spist middag med hvem du ville, død eller levende – hvem ville du invitert? Hvorfor?

Jeg ville gjerne spist middag med mine avdøde besteforeldre, for å lære de bedre å kjenne nå som jeg selv er voksen.
Blant de levende velger jeg Elon Musk. Han er den ekte Tony Stark. Han ser muligheter innen ny teknologi og gjør noe med det. Hadde vært spennende å snakke om hvordan han ser verden for seg i fremtiden.

12.Hva slags politisk ideologi håer du vinner frem ved valget? Hvorfor?

Jeg ser frem til en handlekraftig regjering som vil jobbe med å øke Norges konkurranseevne internasjonalt og kapitalattraktiviteten generelt. Konkret skatteincentiver for oppstartsselskaper, konkurransedyktige vilkår for norske forskningsinstitutter, få flere nyutdannede med digital og realfag kompetanse samt startupvisum er ting som bør ”vinne frem”.

Håper den nye regjeringen vil vise en villighet til for eksempel å endre utdanningssystemet og oppdatere den obligatoriske fagpaljetten i den norske skolen. Samfunnet vårt endres raskt på grunn av ny teknologi og dette bør ikke komme som et sjokk for den kommende generasjonen. Derfor bør vi ruste de godt til å kunne håndtere denne usikkerheten, siden halvparten av fremtidens yrker er ikke oppfunnet enda. Praktisk tilnærming til elementer som kontroll over egen personøkonomi, entreprenørskap, koding, programmering, kunstig intelligens bør implementeres, på nasjonal basis, i den norske skolen om ikke så alt for lenge.

13.Du er tilbake på skolebenken, hva studerer du?

Jeg er en ”space” entusiast, derfor vil jeg si drømmende at jeg hadde forsøkt å bli en romfartsingeniør. I realiteten så hadde jeg sikkert endt opp med å søke på indøk (Industriell økonomi og teknologiledelse). Fint å kombinere teknologi med økonomi og ledelse.

14.Hva er du mest stolt over å ha fått til?

Jeg er mest stolt av å ha bidratt til at Cutting Edge har gått fra å være et gratisarrangement med 200 deltakere for 3 år siden til å bli en nasjonal festival for næringslivet med 1400 betalende besøkere og mest omtale av de mange gode arrangementene under Oslo Innovation Week.

15.Hva er din største tabbe?

Jeg er 26 år gammel og først nå lærer jeg å kjøre bil. Underveis i mine forsøk på å ta lappen har jeg gjort mange tabber. Heldigvis uten å forårsake noen ulykker. Jeg ser derfor veldig frem til Ruters introduksjon av førerløse busser og "door-to-door service" i Oslo.

16. Hva er ditt beste tips til norske gründere?

Vanskelig å gi et generelt råd uten å være klisjefylt. Derfor vil jeg si: ta alt med en klype salt! Det er så mange som vil fortelle deg hva du skal gjøre, og som vil fortelle sin reise, hvordan de har lykkes. Din reise kan være helt annerledes. Du må ta til deg erfaringer men gjøre egne valg. Det er lov å feile, og ut av feilene kommer en smartere gründer.


http://shifter.no/index.php/2017/04/10/16-sporsmal-nina-hoddo-bakas-vaert-interessant-a-vaere-mannlig-versjon-a-se-stor-forskjell-a-vaere-ulike-kjonnene/

http://shifter.no/index.php/2017/02/25/16-sporsmal-pal-t-naess-skipsmegler-liten-na-vaert-elon-musk/