Lauga Oskarsdottir er født på Island, oppvokst i Norge og skolert i New York. Der jobbet hun flere år i både shipping- og eiendomsbransjen før hun startet Mesher og United Influencers i Norge og på Island. Nå brenner hun for å hjelpe andre gründere i sin rolle som inkubatorleder på StartupLab.
1.Hva jobber du med akkurat nå?
Akkurat nå jobber jeg med industriekspert-nettverket vårt. Vi har knyttet til oss fageksperter, næringslivsledere og erfarne grundere som er tilgjengelige for å dele råd, erfaringer og nettverk med grunderne på StartupLab. Vi ønsker å engasjere disse industriekspertene i miljøet vårt i større grad samt få på plass flere gode ressurser, og det jobber jeg med å finne en løsning på.
2.Hvis du kunne gått tilbake i tid og gitt deg selv ett tips – hva ville det vært?
Styret ditt består av smarte mennesker som ønsker å støtte deg og spille deg god. De er ikke kun tilstede for å få innrapportert tall og status. Bruk de som sparringspartnere når du møter hindre (eller veggen), flere hoder tenker bedre enn ett.
3.På hvilke områder er du henholdsvis optimistisk og pessimistisk på vegne av Norge?
Jeg er optimistisk på vegne av Norge når det gjelder den utviklingen det etablerte næringslivet står ovenfor, fordi vi er et kompetansesamfunn med enormt mye skaperkraft, vilje og kompetanse blant unge og eldre, blant gründere og "corporates". Vi har et godt utgangspunkt for å ta en global posisjon innenfor flere sektorer i årene som kommer, og mye vil skje i grensesnittet mellom de etablerte og de nye selskapene som nå samarbeider i økende grad.
Jeg er ikke pessimistisk anlagt, men det er ikke til å komme utenom at vi har en vei å gå når det gjelder kjønnsbalanse i teknologimiljøet. Dette bekymrer meg til en viss grad, da teknologisektoren blir en stadig større del av norsk næringsliv, økonomi og eksport - og vi må sørge for at vi tar mangfold på alvor i den reisen vi er på. Det er dessverre sånn at vi foretrekker å ansette mennesker som er like oss selv, og da er faren at dette blir en sirkel som gjentar seg i den "nye industrien/økonomien". Mangfold er en konkurransefordel, og her kan vi alle bidra proaktivt.
4.Hvis du kunne vært en annen person eller hatt en annen rolle – hva/hvem ville det vært?
Jeg trives heldigvis godt i mine egne sko, så dersom jeg skulle vært en annen person måtte det bli for en dag. Og da ville jeg gjerne prøvd skoene til J.K. Rowling. Jeg har et romantisert bilde av forfattertilværelsen hvor man sitter i vinduskarmen og kreativiteten bare flyter ned på papiret (på ReMarkable-nettbrettet fra høsten av). Rowling er også en badass "troll-fighter" på Twitter, så når jeg trenger en pause eller har skrivesperre, så kan jeg sette ignorante, kvinnehatende rasshøl på plass før jeg tar opp whiskeyglasset og fortsetter å skrive.
5.Når på døgnet er du mest produktiv?
Midt på dagen, rundt lunsjtider. Derfor minner kollegaene mine meg omtrent daglig på at jeg må spise.
6.Har du et produktivitetstips?
Dropp lunsjen?
7.Hvis du skulle investert 10 millioner i et nytt område, hva ville det vært i og hvorfor?
Jeg ville plassert pengene i et fond som investerer i Data Science-teknologiselskaper, da vi kun har sett begynnelsen på hva maskinlæring, kunstig intelligens, språkteknologi og big data kan gjøre for forbrukere og bedrifter.
8.Hva er din dårligste egenskap?
Jeg er evig tidsoptimist. Det straffer seg ofte.
9…og hva er din beste?
Jeg scorer høyt på empati.
10. Hva ville du bli da du var liten? Og hvorfor ble du det/ikke?
Jeg ville bli oppfinner. Min favoritttegneserie var Dexter´s Laboratory som gikk på Cartoon Network, og det gikk utover alt i heimen som kunne klippes, formes eller brukes til prototypene mine. Ingen av prototypene så dagens lys dessverre, det kan skyldes manglende kommersialiseringsevne i alder av 8 år. Kommersialiseringsevnen kom med årene, igjennom utdanning og gode rollemodeller. Jeg har vært med på to spennende selskapsreiser samt jobber i dag med å hjelpe ambisiøse "oppfinnere" å realisere sine ideer så jeg er godt fornøyd med de valgene jeg har tatt.
11.Hvis du kunne spist middag med hvem du ville, død eller levende – hvem ville du invitert? Hvorfor?
Justin Vernon, fra Bon Iver. Et musikalsk, kreativt geni som jeg har veldig respekt for.
12. Hva slags politisk ideologi du håper du vinner frem ved valget? Hvorfor?
Jeg er opptatt av at vi får på plass en mer grundervennlig politikk, der har vi tatt noen steg i år i å få på plass skatteinsentiver for investorer i oppstartselskaper og nærmer oss en opsjonsordning som er mer optimal. Dog synes jeg det er viktigere i disse dager at vi bevarer åpenheten og rausheten i det norske samfunn. Dette gjør vi ved å fortsette å dyrke de sterke verdiene videre som gjør Norge til et fantastisk sted å bo uavhengig av alder, kjønn, etnisitet, legning, tro og sosioøkonomisk bakgrunn.
13. Du er tilbake på skolebenken, hva studerer du?
Jeg hadde studert Informatikk. Økt forståelse av programvare og operativsystemer, evnen til å utvikle programsystemer og algoritmer samt å beherske metoder for å utforme og utvikle store datasystemer kommer godt med i dag uavhengig om en ikke har ambisjon om eller behov for å programmere i den rollen man er i.
14. Hva er du mest stolt over å ha fått til?
Jeg er stolt av begge selskapsreisene med United Influencers og Mesher, men aller mest stolt er jeg over å ha klatret et 2723 moh fjell i fjor sommer. Jeg hang og dingla fra typ 3,000 meter som en ukoordinert apekatt, og har aldri vært stoltere av meg selv. Jeg har hatt sterk høydeskrekk siden jeg var liten, så det var en stor personlig seier.
15. Hva er din største tabbe?
Jeg har gjort mange feil de siste årene, som jeg har lært mye av og noen har jeg gjentatt. Det er vanskelig å fremheve en tabbe som "størst", men jeg har brukt altfor mye tid og energi i min karriere på å være selvkritisk. Jeg burde hørt på Anita Krohn Traaseth tidligere, for det er stort sett "godt nok for de svina". Livet ble enklere og ting gikk langt bedre da jeg lærte meg å gi mer faen, og å tro på meg selv.
16. Hva er ditt beste tips til norske gründere?
Få kunden på banen tidlig, lenge før produktet er klart. Ikke gå inn for å validere dine egne påstander, lytt til kunden og sørg for at du har de med deg på reisen. Cash flow går aldri av moten, så sørg for å ha en tydelig salgsstrategi. Prioriter tiden din nådeløst. Bruker du tiden din i tidlig fase på noe som ikke forbedrer produktet ditt eller får på plass betalende kunder - så bør du kunne rettferdiggjøre den prioriteringen godt for deg selv, teamet ditt og investorene dine.
Lauga har tidligere gjestet Shifters podcast. Hør hennes elleville gründerreise her.