Tor Grønsund er grunnlegger av Lingo Labs, og har vært innom en rekke andre startups. Han har også hatt en rolle som fagansvarlig for Senter for entreprenørskap på Universitetet i Oslo, samt fagansvarlig ved avdeling for ledelse på Westerdahls ACT. Tor er en tenker og en connector i norsk startupmiljø. Shifter tok en prat med ham.
1. Hva holder du på med akkurat nå?
− Akkurat nå som utvikler jeg et program i «design-tekning» for innovasjon med Westerdahls og noen andre partnere. Det fine med «design-tenkning», er at det er abstrakt. Det utfordrende er også at det er abstrakt. Kort fortalt handler det om (1.) Fokus på empati og sette brukeren i sentrum. (2.) Prototyping og bruke iterative metoder i arbeidsprosessen med toleranse for å feile og lære. (3.) Radikal tilnærming til samarbeid. Generelt kan man si at design-tenkning er en god tilnærming til å komme med ikke-opplagte løsninger til problemer.
2. Hvis du ikke hadde gjort det, hva hadde du gjort da?
− Jeg jobber parallelt med Lingo Labs, som er en hub for å drive ulike innovative prosjekter. Der bygger vi egenskaper for det 21. århundre. Jeg var så enig da jeg hørte Marc Andreessen si i en samtale med Clayton Christensen at «det er ikke inkompetanse, men tvert imot kompetanse som får etablerte bedrifter til å ikke være disruptive» De bygger jo alle løsninger rundt den eksisterende kompetansen. Vi ser på læring som en viktig komponent til å bli en innovativ bedrift. Jeg liker ideen om en lærende organisasjon for å fremme innovasjon.
3. Hvilken politiker har du et spørsmål til, og hva er spørsmålet?
− Jeg har et spørsmål til Trump.: Hvordan skal dette gå? Det er bekymringsverdig det som foregår i verdensbildet nå, og jeg føler det er eskalerende. Samtidig ser vi Trump på den andre siden som er faretruende nær å bli president. Da blir alt annet lite viktig.
4. Hva er det beste med norsk startupscene?
− Det faktum at vi har bidratt mye til «enabling technologies », og det er en arv jeg tror det er viktig å bygge på. Det er ikke alt som er synlig på forbrukersiden, Operas utvikling av html og CSS har vært viktig. Vårt bidrag innen objektorientert programmering gjennom Simula. Denne arven bør vi klemme hardere til vårt bryst. Det er en måte Norge bidrar på som gjør andre gründere verden over i stand til å løse problemer, og det jeg er mest stolt av. Kan vi jobbe mer slik? Det trenger ikke å være sosialt entreprenørskap, men åpen kode bidrar til å demokratisere entreprenørskap. Hvis vi kan fortsette med dette og bygge arbeidsplasser på toppene av det, blir jeg en stolt nordmann.
5. Hva er det verste?
− Jantelov. Utelukkende, med fare for å høre klisjéaktig ut. Jeg tror vi på den ene siden evner å samarbeide godt, men jeg tror det må være lov å være ambisiøs, god og annerledes. Vi har tendens til å omfavne suksess, men vi er ikke like gode på toleranse for feil og å ta dette med i en læringsprosess. Dette gjelder både på mikro- og makroplan.
6. Beskriv følelsen av å være gründer?
− Det er en 200% stilling. Sinnssyk læringskurve. Man har mange hatter på hodet. Man ser ofte verden på en litt annen måte gjennom disse hattene. Veldig givende. Du lærer ting, som du kanskje ikke vil gjort andre steder, i et høyt tempo. Jeg tror også det utvikler et verdi- og verdenssyn som er nyttig for samfunnet.
7. Hva er du mest stolt av å ha gjennomført noen sinne?
− Det klarer jeg ikke å svare på.
8. Hva er din største tabbe?
− Oi. Det er flere. Jeg tror det handler om at jeg har vært er naiv noen ganger. Det er bra å guttse og være tøff i trynet, men samtidig være ydmyk. Vi fikk et tilbud om å slå et selskap sammen med et selskap i Frankrike, og det gjorde vi ikke. Vi var litt naive. Da tror jeg kanskje ting hadde sett litt annerledes ut. Da hadde vi kanskje hatt et helt annet nettverk, ikke bodd i Norge, og vært med på en spennende vekst.
9. Hvem er ditt forbilde?
− Mine foreldre, de er viktige for meg. Faglig har jeg enorm respekt for Clayton Christensen. Det jeg lar meg inspirere mest av, er mennesker som jobber med "open source", fordi de har en evne til å dele, og ser verdien av å dele. «open source-kulturen»: Ideen om at dette kan funke, har lagt mange føringer dagens teknologiutvikling.
10. Hva er ditt hemmelige produktivitetstips?
− He he, ikke still meg det spørsmålet. Det må være å ha veldig dårlig tid, det er da jeg får gjort ting. På godt og vondt. Det er kanskje ikke et produktivitetstips, men jeg tror det er nyttig å komme seg ut av boksen man sitter i til daglig. I dag ser jeg mye på kunst og lar meg inspirere av det, og det er kanskje ikke produktivt, men det frigjør så mye kreativ kapital i hodet, så jeg begynner å se ting fra andre sider. Jeg får nye ideer og det åpner opp arbeidet.
11. Beste businessbok du har lest?
− Clayton Christensen igjen, «Innovators Dilemma», uten sidestykke. Den er ikke så veldig hands on. Et godt supplement er Eric Ries’ "Lean Startup" eller Peter Thiel, «Zero to One», den er erkeamerikansk og radikal.
12. Du vet at Peter Thiel støtter Trump?
− Ja, derfor er det litt ironisk. Politikk til side. Thiel gir et morsomt syn på deler av innovasjon og entreprenørskap.
13. Andre bøker?
− Jessica Livingstons «Founders at work». Hun intervjuer entreprenører om deres reiser og har en virkelighetsnær oppfatning av hva dette handler om. Hvordan gründerne kom opp med ideene, hvordan de utvikler teamet og organisasjonen osv..
Deres berg- og dalbaner.
14. Beste album?
− Jeg vil utfordre dette spørsmålet og heller si at jeg er en Soundcloud-bruker, snarere enn Spotify. Kan gjerne høre på en spenstig house-remix av en coldplay-låt.
15. Hvilken podcast hører du på?
− A16Z, Andreessen Horowitz sin podcast. Den er veldig god. De tar opp interessante store spørsmål og hvordan entreprenørskap kan løse disse utfordringene. How-To-innhold får man nok av andre steder.
16. Noe du ikke klarer deg uten?
− Hvis dama leser dette og jeg ikke svarer dama, så sliter jeg. He he.
17. Gratulerer. Du vant en milliard kroner. Hva gjør du med resten av livet ditt?
− Vanskelig. Det er et hypotetisk spørsmål. Men la gå. Jeg ville starta en stat. Et land som var basert på «open source» og systemtenkning. Da kunne jeg lagd en prototype på en stat som kunne fungert som en rollemodell for andre stater. Det er sikkert også mulig uten en milliard. Ha ha. Strukturen skal være flat, ikke hierarkisk. Den kan være selvorganiserende fordi verdigrunnlaget er riktig. Det er en viss utopi i dette, men det finnes eksempler på systemer som funker slik. Men man skal være veldig forsiktig med å eksperimentere med mennesker.