Lise Randeberg (43) er bosatt i Trondheim og jobber som professor ved NTNU. I tillegg er hun president i Tekna og gründer i selskapet Picterus. Hun er utdannet sivilingeniør i fysikk og matematikk ved NTNU og har doktorgrad i elektronikk fra samme sted. Shifter har stilt henne 16 spørsmål.
Annonse
1. Hva jobber du med akkurat nå?
– Akkurat nå jobber jeg med å lande alle ballene jeg har i lufta. Jeg er blant annet med på to nye prosjekter ved NTNU og er også tilknyttet den nye labben for kunstig intelligens (AI-lab). I Tekna er jeg opptatt av å snakke med medlemmenes sak i et turbulent arbeidsliv og planlegge representantskapsmøtet vi har i juni, hvor jeg stiller som kandidat til en ny periode som president. I tillegg er vi på jakt etter investorer i Picterus, så det er mye å henge fingrene i.
2. Hvis du kunne gått tilbake i tid og gitt deg selv ett tips – hva ville det vært?
Annonse
– I mange år lot jeg være å gjøre ting jeg hadde lyst til fordi jeg ikke turte. Derfor er mitt råd å ikke vær så pysete, det er skumlest den første gangen du gjør noe.
3. Hvilken teknologi klarer du deg ikke uten?
– Jeg er svært glad i basisteknologi som elektrisitet og vaskemaskin. Når det er på plass, så kommer nok iPaden og telefonen høyt opp på lista, i tillegg til fly da... Det er langt mellom Oslo og Trondheim når du potensielt reiser flere ganger i uka.
4. Hvis du kunne vært en annen person – hvem ville det vært?
Annonse
– Eeeh? Wonderwoman kanskje?
5. Når på døgnet er du mest produktiv?
Annonse
– Definitivt tidlig på dagen. Hjernen min fungerer ikke seint på kvelden. Dessverre...
6. Hvis du skulle investert 10 millioner i et selskap i morgen – hvilket ville det vært?
Annonse
– Mitt eget, selvfølgelig!
7. Hva er din dårligste egenskap?
– Jeg er rotete og må ta meg veldig sammen for å være ryddig. Jeg roter ikke med det jeg skal gjøre, som møter jeg skal lede, tid, strategier og sånt, men med ting. Jeg legger fra meg ting på de underligste steder. Kanskje litt sånn distré professor?
8. …og hva er din beste?
– Kreativitet og evnen til å tenke strategisk.
9. Hva ville du bli da du var liten?
– Det kommer litt an på alderen... Jeg har vært innom alt fra arkeolog og ornitolog til veterinær opp gjennom årene. Var også innom forfatter før jeg landet på sivilingeniør. Tenkte egentlig aldri så veldig på å bli forsker eller professor før jeg faktisk ble det.
10. Hvis du kunne spist middag med hvem du ville, død eller levende – hvem ville du invitert?
– Richard Feynman eller Nelson Mandela, eller kanskje de to sammen? Det kunne jammen blitt gøy!
11. Hvis du kunne velge, ville du kunne lest andres tanker eller vært usynlig?
– Jeg tror det må være morsommere å være usynlig enn å lese andres (kanskje gufne) tanker. Tenk på alle de practical jokes man kunne funnet på som usynlig!
12. Du er tilbake på skolebenken, hva studerer du?
– Siden jeg allerede er teknolog med doktorgrad, så tror jeg det ville blitt strategi og ledelse. Om jeg skal være fornuftig, da. Men jeg har også veldig lyst til å lære flere språk.
13. Hva er du mest stolt over å ha fått til?
– Vanskelig spørsmål... jeg blir veldig stolt når jeg gjør noe som virkelig betyr noe for andre. En gang mens jeg var lokal tillitsvalgt i Tekna fikk jeg løftet årslønna til en veldig dyktig, men beskjeden person ca 80 000 kr. Han hadde veldig lav lønn og hadde blitt oversett lenge. Han ble så glad at han begynte å gråte. Da ble jeg stolt. Jeg blir også stolt av meg selv når jeg får til noe jeg har slitt lenge med, og som jeg egentlig ikke har så mye talent for.
14. Hva er det smarteste kjøpet du har gjort det siste året?
– En skikkelig varm vinterjakke. Skulle kjøpt det mye før!
15. Hvilken oppfinnelse skulle du ønske du stod bak?
– Laser, uten tvil. Laser er noe av det kuleste som finnes, og det kan brukes til utrolig mye.
16. Hva er ditt beste tips til norske gründere?
– Vær målrettet, og ikke gi opp. Fjern all støy og fokuser på målet!
20. april går vi «live» med konferansen The Shift– stedet å være denne våren for alle som bygger fremtidens selskaper:
Foruten en lang rekke ledende norske gründere kommer gründeren av Indiegogo, investorer fra Creandum, Northzone, Point Nine Capital, Bauer Venture Partners, EQT Ventures og mange, mange flere. Growth hacking, salg, funding, rekruttering og teknologi – og det du måtte trenge av triks og tips fra noen av de beste hodene.
Følg oss på Facebook og Twitter. Og meld deg på nyhetsbrevet vårt
Og hør for øvrig vår seneste podcast med seriegründer Per-Otto Wold i Spond. Han forteller om sine feil og suksesser. Om den utrolige tiden i supersuksessen Point Carbon. Som en av grunnleggerne av denne analysetjeneste for karbonmarkedet, var han med på å rigge til EUs marked for klimakvoter og ga råd til det amerikanske senatet. Dessuten får vi høre om hvordan han gjennom meditasjon blir en bedre gründer, far og kjæreste – blant annet ved å være helt taus i ti dager, og at han nå bygger et buddhistisk kloster i skogen i Østfold. Og m.m.