Magne Uppman i SNÖ. Foto: Pressefoto

Magne Uppman i SNÖ: — Man kan oppnå det samme fra en garasje i Asker, som fra en garasje i Palo Alto

Publisert Sist oppdatert

Magne Uppman kjeder seg når han må gjøre rutinearbeid, og råder gründere til å jobbe litt hardere enn alle andre, for da øker man sjansen for å lykkes

1. Hva jobber du med akkurat nå?
Nå jobber jeg med lansering av nytt SNÖ-fond og vår neste investering. Det er travle dager, men bare spennende og givende ting, så da er det gøy.

Magne Uppmans mobilskjerm.

2. Hvis du kunne gått tilbake i tid og gitt deg selv ett tips – hva ville det vært?
Jeg tror det ville vært at man må behandle alle mennesker man treffer på veien på riktig måte, og at man som regel får godt betalt for å være hyggelig mot andre over tid. Man møter gjerne de samme menneskene flere ganger i livet, og da vil det lønne seg å behandle folk med respekt hele veien. Jeg tror jeg har vært ganske god til å følge dette, men hvis jeg skulle gått tilbake i tid ville jeg bare passet på å minne meg selv om dette, for det er viktig.

3. På hvilke områder er du henholdsvis optimistisk og pessimistisk på vegne av Norge?
Hvis jeg kan sette det litt inn i konteksten av det jeg jobber med, så er jeg generelt optimistisk på vegne av økosystemet for oppstartsbedrifter og teknologiselskaper i Norge. Det har skjedd veldig mye de siste par årene, innen hvilke talenter som søker seg til å starte opp egne selskaper, og man får stadig mer, og bedre og smartere kapital inn i økosystemet. Generelt ser man at kvaliteten på de selskapene som vokser frem, har vokst veldig.

På den pessimistiske siden, vil jeg peke på at myndighetene ikke klarer å tilpasse seg dagens behov for lovgivning knyttet til for eksempel opsjonsbeskatning. De burde i større grad ta innover seg at i en del sektorer som for eksempel teknologi, opererer man i en global konkurranse. Norske selskaper må også kunne operere på samme vilkår som dem de konkurrerer mot. Her burde det skje ting, men jeg er nok noe pessimistisk i forhold til akkurat det.

4. Hva er den største utfordringen for tech-investorer?
Det vil jeg si er å tiltrekke seg de beste gründerne. Det finnes definitivt gode caser der ute, men hvis man skal lykkes som tech-investor, må man få jobbe sammen med knippet som finnes av de beste og fremste gründerne. Man må posisjonere seg slik at man får til dette.

5. Hvis du kunne vært en annen person eller hatt en annen rolle – hva/hvem ville det vært?
Jeg er jo stort sett fornøyd, men jeg tror det kunne vært spennende å levd som vinbonde i Piemonte. Det vil jeg tro ville vært en fin miks mellom knallhardt arbeid som bonde og et deilig liv med mye god vin.

6. Hvordan ser mobilskjermen din ut?
Den er sånn passe ryddig. Jeg har selvsagt mange sider med relevante og mindre relevante apper, men jeg bruker nok 99 prosent av tiden på de appene som er på førstesiden. Spotify, Slack og e-post, kombinert med sosiale medier som snap, insta og messenger. Der har du mobildagen min.

7. Har du et produktivitetstips?
Kom deg tidlig opp om morgenen: timene før møtemaratonet er gull verdt. Det er som regel da man kommer seg ajour på ulike områder.

8. Vi pleier jo å spørre hva du ville investert 10 millioner i dersom du hadde hatt de. Nå er det vel slik at du har det, med det nye fondet, men kan du likevel si noe om hva du er gira på?
Jeg vil kanskje unngå å bruke buzzord her. Det er mange spennende områder innen tech som kunne vært nevnt, men det viktigste er å finne de rette gründerne og teamene: De som skiller seg ut og har eksepsjonelle egenskaper som gjør at de lettere kan lykkes. Det er ingen fasit på hvem som lykkes, men så langt har vi vært heldige og truffet på et knippe slike mennesker, og det er flere slike vi hele tiden leter etter.

9.Hva er din dårligste egenskap?
Rutinearbeid. Da kjeder jeg meg i hjel. Jeg er heldig som har kunnet skape mine egne arbeidsplasser de siste ti årene. En arbeidsdag må være både varierende og utfordrende.

10. …og hva er din beste?
Jeg tror kanskje det at jeg har relativt stor kapasitet. Jeg får ting gjort.

11. Hva ville du bli da du var liten? Og hvorfor ble du det/ikke?
Da ville jeg bli -- som så mange andre -- profesjonell fotballspiller. I dag begrenser fotballkarrieren seg til å trene andreklasselaget til sønnen min, men det er også veldig fint.

12. Hvis du kunne spist middag med hvem du ville, død eller levende – hvem ville du invitert? Hvorfor?
Jeg kunne tenkt meg å spise middag og tappet inn i hodet på Elon Musk. Jeg skulle gjerne lært mer om hans visjonære tanker, galskap og ”drive”. Ikke fordi at alt ved ham er et eksempel til etterfølgelse for andre gründere, men det er nok noe der som flere kunne hatt god bruk for.

13. Hva er din største tabbe?
Jeg har ikke hatt så veldig mange tabber jeg går rundt og husker på, verken i arbeidskarrieren eller privat. Jeg tenker at jeg jo har gått på snørra med egne startups, og noen vil vel peke på det som tabber, men det er viktig å se på det som en del av læringen underveis i livet. Jeg hadde neppe vært der jeg er i dag om det ikke hadde vært for summen av alt, inkludert en del feil. Det er vanskelig å peke på enkelttabber, men det er garantert veldig mange på veien.

14. Hva er du mest stolt over å ha fått til?
Det er nok utvilsomt utenfor jobb: som det at kona mi valgte meg, og det å få to fantastiske barn.

15. Kan du si noe du selv tror på, men som mange vil være uenige med deg i?
Det neste Google kan gjerne oppstå med utgangspunkt i Norge. Dette mener jeg fordi at med de riktige gründerne kan man oppnå det samme fra en garasje i Asker, som fra en garasje i Palo Alto.

16. Hva er ditt beste tips til norske gründere?
Det er rett og slett å jobbe litt hardere enn andre. Det er ingen snarveier til suksess, og det krever ekstremt hardt arbeid. Hvis man jobber litt hardere enn alle andre, øker man sjansen for å lykkes.