Maja Adriaensen fra Angel Challenge har et godt produktivitetstips til alle som sliter med å få ting gjort: -- Få barn! Foto: Benedicte Tandsæther-Andersen

16 Spørsmål med Maja Adriaensen: Slik ville hun investert 10 millioner kroner

Benedicte Tandsæther-Andersen

Benedicte Tandsæther-Andersen

Journalist

Publisert 12. januar 2018

Maja Adriaensen i Angel Challenge synes nyttårsforsett er tåpelige, men tidsoptimisten i henne har store ambisjoner for alt som bør gjøres — og alle målene som bør settes. 

1. Hva jobber du med akkurat nå?
— Jeg er daglig leder i Angel Challenge og vi jobber overordnet med å bidra til å bygge et sterkere økosystem for startups i Norge. Vi bidrar ved å jobbe med investorsiden av økosystemet, å bygge et sterkere investormiljø.  Akkurat nå planlegger vi nye runder med Angel Challenge, samt Startup Extreme som finner tid i juni.

2. Hvis du kunne gått tilbake i tid og gitt deg selv ett tips – hva ville det vært?
— Jeg studerte for å bli siviløkonom, og tenker at jeg burde hatt et lite gründerprosjekt allerede i studietiden. Man har mer tid til å lære om hvordan man kan starte et selskap, enn når man går ut i arbeidslivet senere. I tillegg blir det faglige man lærer på studiene enda mer spennende for man har noe å relatere det til.

3. På hvilke områder er du henholdsvis optimistisk og pessimistisk på vegne av Norge?
— Jeg er optimistisk på vegne av Norge generelt. Vi har en god posisjon og et stabilt land, i hvert fall slik det er nå. Samtidig synes jeg det er viktig at vi i Norge må forstå at vi ikke kan ligge på latsiden. Vi alle må gidde å gjøre de “utrygge” tingene, satse på nye prosjekter og gründervirksomhet og bygge videre. Vi vil jo være best, og nå er en god timing for å ta risiko siden vi har stabilitet. Vi må utnytte det mulighetsrommet før muligheten forsvinner. På dette området er det nok noen som trenger å “våkne”, men vi er i en god trend nå.

4. Hvis du kunne vært en annen person eller hatt en annen rolle – hva/hvem ville det vært?
— Jeg jobber med det jeg brenner for, og jeg er fornøyd med jobben min… Det er friheten av å ha bestemt selv.

5. Hva er ditt nyttårsforsett?
— Jeg pleier alltid å ha ett nyttårsforsett utelukkende for å ha et svar på spørsmål som dette, men i år har jeg ikke rukket å komme opp med et forsett fordi vi gikk og la oss før nyttårsmoroa begynte… Nyttårsforsett er tåpelig, fordi man bør sette seg mål mye oftere enn én gang i året.

I Angel Challenge vil vi fokusere på å profesjonalisere selskapet i alle ledd og rigge det for videre vekst. På privaten så jobber jeg mot å skape det harmonisk hjemme. Jeg har to barn på 2,5 år og 4 mnd, samtidig som vi pusser opp og jeg i sommer har tatt styreverv i tillegg. Det blir det høyt tempo av, men samtidig forsøker jeg å ikke bruke tid på noe som helst annet, og dét kjøper vi jo en del tjenester for å få til. Oppussing hører forresten ikke inn i et harmonisk hjem da, så det skal det bli bra å bli ferdig med!

6. Har du et produktivitetstips?
— Ja – få barn! Hehe. Nei, det øker bare produktiviteten per arbeidstime man faktisk jobber… det blir jo færre timer jobb så det går litt opp i opp sånn totalt sett. Det gjelder å ikke ta på seg for mye, men å samtidig ta på seg nok ambisjoner til at man har et press på seg og må holde fokus. Det gjelder å finne en balanse mellom høye ambisjoner og det man greier å gjennomføre med kvalitet.

7. Hvis du skulle investert 10 millioner i et nytt område, hva ville det vært i og hvorfor?
— For å ta på meg Angel Challenge-hatten når det kommer til investeringer: En del av kunnskapen vi formidler er at man bør diversifisere porteføljen sin, for å redusere risiko. Det å investere 10 millioner i et område er ikke smart med mindre man er ekspert selv på området, så anbefalingen min ville vært at man investerte i flere områder, gitt rammen man har av kapital.

8. Hva er din dårligste egenskap?
— Jeg er en tidsoptimist. Hehe! Men man får jo gjort mye da, når man planlegger mye.

9. …og hva er din beste?
— Det er nok at jeg ikke skaper problemer. Jeg løser dem. Jeg låser meg aldri fast i at noe er et problem. Enten løser man det, eller så er det ikke stort nok eller viktig nok til å bruke tiden på. Det at jeg er løsningsorientert tror jeg er min viktigste egenskap, så man er veldig god hvis man klarer å krangle med meg, for å si det sånn.

10. Hva ville du bli da du var liten? Og hvorfor ble du det/ikke?
— Jeg kan ikke huske at jeg visste helt sikkert, men jeg tror jeg var ti år da jeg ville jeg starte min egen bedrift.

Besteforeldrene mine har drevet hotell i Valdres, så det er jo folk i familien som har startet noe selv. Mamma er tannlege, og hun er selvstendig næringsdrivende og tenker som en privat aktør. Hun tok meg med på masse seminarer om selvutvikling og målsetning opp gjennom oppveksten hvor jeg har lært mye. Da jeg først hadde bestemt meg for å starte med gründervirksomhet, etter studiene, var det et veldig bevisst valg.

Jeg ønsket å gjøre noe jeg kunne se tilbake på når jeg var 70 år og fortsatt være stolt av. Når jeg da sa at jeg skulle starte noe selv, var folk veldig skeptiske. Og det skjønner jeg naturlig nok nå, når noen helt uten videre kommer og sier til andre at ”jeg skal starte bedrift, jeg!”. Da blir jeg også veldig skeptisk. Men jeg ble motivert av å vite at folk tenkte at jeg ikke kom til å få det til. Da måtte jeg bevise at “det kan jeg”.

11. Hvis du kunne spist middag med hvem du ville, død eller levende – hvem ville du invitert? Hvorfor?
— I det siste har jeg blitt inspirert av Jack Ma, fordi han virker reflektert og klok og har verdier i bunn. Også er det kult å se gamle videoer av at han forteller teamet sitt at ”nå må vi jobbe hardt for å nå disse målene”, og ”vi kan ikke sitte på baken hvis vi skal innfri”. Det er morsomt å se tilbake på de mest imponerende menneskene man ser rundt seg nå, og se at de strevde like mye som alle andre i starten.

12. Hva er din største tabbe?
— Det må være når dro en måned til Sør-Amerika rett etter eksamen og ikke hadde sjekket temperaturen før jeg dro. Jeg hadde pakket bikini, shortser og T-skjorter – men trengte i realiteten ulltøy, bukser og votter. Det er sånt som kan skje meg når det går litt fort i svingene.

13. Du er tilbake på skolebenken, hva studerer du?
— Hvis jeg skal tilbake på skolebenken igjen, ville jeg studert enda mer om ledelse. Det får jeg bruk for nå når selskapet vokser. Jeg tok siviløkonomstudiet, og ikke så mye av det har vært relevant kunnskap for å starte et selskap de første årene. Det er fordi det er en utdanning i å lede eller jobbe i større selskaper. Men etter hvert som selskapet blitt større, så begynner den kompetansen å bli relevant.

Også jeg kunne tenkt meg å studere noe innen design. Egentlig hadde det vært fint å kunne 3 fagfelt når man er i en oppstartsfase – business, programmering og design. Men det er ikke realistisk å være spesialist i alle tre, så jeg ville fra min bakgrunn valgt design som tilleggskompetanse til business.

14.  Hva er du mest stolt over å ha fått til?
— Jeg blir stolt over ting vi har gjort når det er vanskelig å få til, men det er sjelden jeg tar meg tid til å gå rundt og være stolt… Er alltid på vei til neste nivå, og sikter mot det vi ikke ennå gjør, er eller har gjort.
Det jeg er mest stolt over nå er at vi er et skikkelig bra team, og at vi klarer å tiltrekke oss så dyktige mennesker — dét er virkelig gøy.

15.  Hva er den viktigste politiske saken, etter ditt syn?
— Jeg har to perspektiver på det: selv om jeg jobber med å skape et gründermiljø, så betyr jo ikke dét at det er den absolutt viktigste politiske saken i samfunnet. Det viktigste er at folk har arbeid – at man sørger for at alle har inntekt og jobb. Stabilitet i samfunnet er viktig.. De sakene jeg er politisk engasjert i er selvfølgelig gründersaker, men det aller viktigste er at man tar vare på et stabilt samfunn og sørger for at folk kan få gjøre andre ting enn å bekymre seg for fremtiden. På det andre siden, flest arbeidsplasser blir skapt i nye selskaper, så alt henger sammen.

16.  Hva er ditt beste tips til norske gründere?
— Nå har jo jeg ganske mange tips å by på da, hehe, men mitt beste tips er å holde et høyt tempo. Man må prøve å ta mange beslutninger ofte, og ikke være så redd for å ta feil. Det gjelder å løpe raskt. Hvis du klarer det – å holde et høyt tempo hele veien – kan man justere mange ting underveis. Greier du å holde tempoet, vil du tiltrekke deg investorer, gode ansatte, medieoppmerksomhet, og alt annet du trenger for å holde det gående. Det er viktigere enn å perfeksjonere.