
16 Spørsmål med Linda Johannessen: Samfunnet får mer igjen av at de store selskapene bruker pengene på utvikling enn ved å gi store utbytter til staten
Serie-gründer og nå Telenor-innovatør Linda Johannessen lager roboter når selskapet hennes ikke har råd til å ansette noen, og skulle gjerne tatt seg en tur i noen andres hjerne -- for å se hvordan det er å være dem.
1. Hva jobber du med akkurat nå?
-- Nå har vi akkurat etablert en avdeling med 80 designere, utviklere og andre roller, som skal jobbe med innovasjon og tjenesteutvikling i Telenor Mobile. Mitt team er en del av dette, og vi har nettopp lansert en ny familietjeneste, Min Familie, som organiserer familielivet. Teamet mitt jobber også med en intelligent assistent for privatpersoner, sammen med den norske startupen Boost AI. I tillegg er det mange andre spennende tjenester og features som kommer nå fremover, så det er veldig travelt -- og veldig gøy!
Jeg har forresten akkurat skiftet stilling, i forbindelse med den store satsningen på innovasjon og produktutvikling som vi har i den norske avdelingen av Telenor Mobile. Så nå er jeg Head of Product Development for consumer services, i SIP, Telenor Mobile.
På fritiden har jeg også startet en ny bedrift, Iris Oculus, der vi jobber med en AR shopping-løsning. Vi fant fort ut at vi ikke har tid til å gjøre alt selv, og ikke penger til å ansette noen. Så vi lager våre egne digitale ansatte - bot’er. Først ut er en digital markedsførings-bot, som endte med å bli et produkt vi også kommer til å selge til andre selskaper. Tag line jeg bruker om det jeg gjør er "turn buzzword into business".
2. Hvis du kunne gått tilbake i tid og gitt deg selv ett tips – hva ville det vært?
-- Da ville jeg gitt meg selv det tipset i 2008, da det første selskapet mitt ble startet: bruk mer tid på å finne andre gründere. Det var ikke etablert et gründermiljø i Norge da, så vi måtte lære alt selv. Vi hadde nok kunne spart oss selv en del hvis vi hadde funnet og lært fra andre, både i Norge og utlandet. Etter at vi kom inn på StartupLab, fikk vi drahjelp av å være rundt andre gründere, men det tok en stund å komme dit.
3. På hvilke områder er du henholdsvis optimistisk og pessimistisk på vegne av Norge?
-- På den pessimistiske siden: Vi undervurderer endringene som kommer med ny teknologi og nye markedsaktører. Rikdom og makt samler seg etter hvert på få aktører, og vi ser ikke nødvendigvis konsekvensene av dét ennå. Norge som land har en politisk vilje til å gjøre “bra” ting, så jeg tror vi kan klare oss bedre enn andre land, men jeg er ikke så veldig optimist på dette.
På den positive siden: Vi har en samfunnsstruktur der mange av de store aktørene er kontrollert av staten, på godt og vondt. Det gir oss muligheten til å bruke de til å skape nye vekstområder og få verdier ut i økosystemet rundt dem. Vi har også en befolkning og politikere som tror på å ha en relativt jevn inntektsfordeling i landet som helhet. Det er masse spennende som skjer, men de store globale aktørene tror jeg vi får det tøft med fremover -- det kan være en større utfordring, alt i alt, enn at oljen tar slutt. Vår største styrke er nok at vi har en høyt utdannet og teknisk kompetent befolkning.
4. Hvis du kunne vært en annen person eller hatt en annen rolle – hva/hvem ville det vært?
-- Jeg er egentlig fornøyd med min egen person og rolle. Jeg har gjort mye forskjellig opp igjennom, og jeg synes det er spennende å fortsette med dét. Jeg er nysgjerrig på alt og alle, så om jeg kunne kommet inn i noen andres hjerne og sett hvordan det var å være dem, ville det vært veldig spennende – uansett hvem den personen var. Jeg har ikke egentlig noen spesielle preferanser på hvem det ville vært interessant å vite mer om.
5. Hva er ditt nyttårsforsett?
-- Jeg har ingen nyttårsforsett. Jeg synes at det er nok å skulle å prøve å komme seg gjennom januar og etter hvert bli ferdig med vinteren. Jeg har ”nyttårsforsett” året gjennom: Stort sett er det ting jeg utfordrer meg selv på, og dytter meg selv utenfor komfortsonen. Det er krevende, så jeg prøver å ikke legge for mye der -- men være litt snill med meg selv, og særlig i januar.
6. Har du et produktivitetstips?
-- Jeg jobber best ved å sette meg langsiktige mål på halvårsnivå. Disse målene deler jeg inn i delmål, så brytes de ned til større måneds-oppgaver som må bli gjort for å nå målene. Hver måned brytes neste måned ned på ukesnivå, og hver uke bryter jeg ned til dagsoppgaver. Slik klarer jeg å beholde fokus, og å se meningen i det som innimellom kan føles som meningsløse og kjedelige oppgaver.
7. Hvis du skulle investert 10 millioner i et nytt område, hva ville det vært i og hvorfor?
-- Hvis vi ser vekk fra å investere i eget selskap og gigantene som for eksempel Amazon, ville jeg nok investert i selskaper som er gode på ny teknologi. Det jeg synes er mest spennende er innenfor assistenter, særlig med “voice first”, som jeg tror kommer mer og mer. Der har vi flere norske selskaper som er lovende, slik som Bakken & Bæck, Boost AI, for å nevne noen. Så tror jeg også vi vil se mange nye selskaper som vil hjelpe store selskaper å få raskere resultater fra ulike satsninger på "machine learning" og komplekse analyser. AR er det tredje jeg tror på, men der trenger vi å få en dings som kan gjøre det samme for AR-tjenester som iPhone i sin tid gjorde for app’er.
8. Hva er din dårligste egenskap?
-- For noen år siden fikk jeg en god beskrivelse av dette, av en som mente at den beste og den dårligste egenskapen din ofte er den samme. Jeg er veldig sta og utålmodig, og det gir meg utholdenhet og gjennomføringskraft.
9. …og hva er din beste?
-- Jeg er optimistisk, entusiastisk og nysgjerrig. Eller som noen kanskje ville sagt: altfor risikovillig, kan overkjøre folk og skifter fort fokus. Utfordringen er å spille på det som er de sterkeste karaktertrekkene, og prøve å få dem til å være i balanse.
10. Hva ville du bli da du var liten? Og hvorfor ble du det/ikke?
-- Da jeg gikk på barneskolen ville jeg bli dyrlege, fordi jeg var så glad i dyr, og særlig katter. Jeg skjønte jo ganske fort at jeg ikke hadde noen interesse av den faktiske jobben en veterinær gjør, men på fritiden er jeg frivillig i dyrevernsorganisasjoner, så da får jeg utløp for litt av min dyrekjærlighet.
11. Hvis du kunne spist middag med hvem du ville, død eller levende – hvem ville du invitert? Hvorfor?
-- Det er en blogg jeg leser, som heter ”Wait But Why”. Han som driver bloggen heter Tim Urban, og skriver om "alt" jeg synes er spennende. På bloggen hans er det veldig gode dybdeartikler om artificial intelligence, produktivitet, prokrastinering – alle mulige ting, sett fra et nysgjerrig og reflektert perspektiv.
12. Hva er din største tabbe?
-- Jeg har ingen store tabber, men en million små. Jeg har for mange til å gå rundt å huske på dem, men jeg prøver å lære av dem slik at de ikke gjentar seg for ofte. Et eksempel -- fra YAY -- er da vi startet opp. Vi satte opp produktet vårt med engelsk språk og betaling i Euro, siden vi satset på det europeiske markedet. Det virket veldig fornuftig der og da, men det slo oss ikke før vi var i gang, at det ikke finnes noen land med engelsk som hovedspråk, som bruker valutaen Euro.
13. Du er tilbake på skolebenken, hva studerer du?
-- Jeg er faktisk tilbake på skolebenken, riktignok på et hobbynivå. Jeg har kommet halvveis i online edx.org introkurs til programmering fra Harvard. Jeg skal ikke bli en programmerer, men nå kan jeg lage en Mario-pyramide...! Neida, målet mitt er å skjønne mer av grunnmuren og logikken. Det å kunne mer om hvordan systemer fungerer hjelper meg å se muligheter og å kunne snakke bedre med programmerere jeg jobber tett med. Det er spennende og gøy, og nå har det også kommet noen nye kurs for ikke-programmerere som vil forstå fagområdet bedre.
14. Hva er du mest stolt over å ha fått til?
-- Jeg er nok mest stolt av YAY, selskapet vi startet for 10 år siden. Vi greide å bygge det opp til en bedrift som tjente penger, og vi har lært mye underveis. YAY selger bilder, men underveis har vi erfart at folk ofte går på Google Images og finner bilder der, i stedet for å laste dem ned fra profesjonelle nettsteder med lisenser. Vi ville gi kundene et bedre tilbud enn de kunne få av andre, og derfor laget vi YAY. Jeg er også stolt av hva jeg og alle rundt meg i Telenor har klart å få til med Min Familie i løpet av veldig kort tid. Det å jobbe sammen med bra mennesker og lage bra greier, det er dét som gir den gode følelsen av stolthet og ren glede.
15. Hva er den viktigste politiske saken, etter ditt syn?
-- Fra et innovasjons-perspektiv har jeg en hjertesak, eller mer et hjertesukk: Der jeg vokste opp hadde vi en hjørnesteinsbedrift, og jeg vet hvor viktige slike bedrifter er for lokalsamfunnet. I Norge er staten en stor eier i flere av våre nasjonale hjørnesteinsbedrifter. Jeg skulle ønske staten som eier var mer bevisst denne verdien. I stedet for å ha sugerøret godt ned i kassen og hente store utbytter, for så å dele ut stipender og støtte med mye byråkrati, hvorfor kan vi ikke pålegge selskapene å satse på innovasjon ut i økosystemet rundt? Jeg tror vi som samfunn får mer igjen av at de store selskapene bruker pengene sine på utvikling sammen med norske selskaper -- enn ved å gi store utbytter til staten. Se på Google og Amazon -- de har ikke utbytte, men satser på vekst og nyutvikling.
16. Hva er ditt beste tips til norske gründere?
-- Jobb med produktet ditt -- sammen med kunder -- til du finner betalingsvilje. Det er ikke lett, men det vil gi det friheten til videre vekst -- og investorer, hvis du vil ha det.