Thea Sommerseth Myhren ville jobbe for FN da hun var yngre, men mener i dag at hun nok er for "sprelsk" til å gjøre det. På bildet holder Myhren et foredrag på House of Scandinavia, i forbindelse med innovasjonskonferansen SXSW.

16 Spørsmål med Thea Sommerseth Myhren: -- Kom deg ut av komfortsonen din -- og bli der

Thea Sommerseth Myhren, daglig leder og med-gründer i Diwala, ville gjerne invitert Donald Trump og Kim Jung-un på middag, for å forstå hvordan de tenker. 

1. Hva jobber du med akkurat nå?

-- Akkurat nå jobber jeg med å gjøre klar piloten til Diwala. Lanseringen av den skal mest sannsynlig skje i Uganda, så nå jobber jeg med å samkjøre internasjonale og lokale organisasjoner og bedrifter på bakkenivå, og finpusse strategi for hvordan vi skal jobbe sammen. I tillegg driver jeg med forberedelser til foredraget jeg skal ha her i New York på Innovasjon Norges 8. mars-arrangement, og flere foredrag på SXSW i Austin.

2. Hvis du kunne gått tilbake i tid og gitt deg selv ett tips – hva ville det vært?

-- Stol enda mer på magefølelsen, gi litt mer f… -- og ikke tvil på deg selv. Jeg har fått mye pes for å ikke passe inn i "firkantboksen" her hjemme. Det har skapt mye tvil om hva som er riktig for meg, men viljen til å lære og integritet har tatt meg dit jeg vil. Jeg har alltid hatt en klar visjon for tanke bak hvorfor jeg gjør noe. Så jeg ville sagt ”vær snillere med deg selv, tenk mindre, gjør mer” til mitt yngre jeg. Jeg er veldig analytisk, reflekterer på alt jeg gjør og er ganske hardcore til å forvente ting av meg selv -- så å finne balansen kan være en utfordring.

3. På hvilke områder er du henholdsvis optimistisk og pessimistisk på vegne av Norge?

-- Jeg er optimistisk når det kommer til at det nå virkelig er driv i innovasjon- og gründermiljøet. Kompetansen og stå-på-viljen har utviklet seg drastisk. Det er kjempegøy å komme hjem fra mange år i utlandet og merke forskjellen fra før til nå, og være en del av utviklingen.

Det jeg er litt negativ til, er opphenget på ”buzzwords”, glorifiseringen av Silicon Valley og at ikke ledelsen i organisasjoner sitter med riktig kompetanse for digitalisering. Det er viktig at man er ydmyk på hva man ikke kan og at det er dialog mellom sektorer. Vi er midt i flere omstillingsprosesser i Norge, og man er nødt til å invitere inn kompetanse fra mange kunnskapsområder. Dette gjelder for eksempelvis på personvern, der det burde være naturlig at det er utviklet i samhold med teknologer og at ledelsen har dybdeforståelse for teknologi, etikk og brukerperspektiv. På den måten kan man også regulere ny teknologi riktig, og unngå keitete problemstillinger.

Samtidig vil jeg gjerne se enda mer guts, samarbeid blant start-ups og stå-på-vilje fra norske gründere for å ta norske selskaper internasjonalt. Det er mye snakk om -- og glorifisering av -- gründerlivet. Det å være gründer er dødstøft langsiktig arbeid. Så det funker dårlig å ha skarpe albuer og sitte i en boble i Norge. Vi er et bittelite land, men det er samtidig viktig at vi også løfter norsk næringsliv og ikke bare flytter selskapene ut. Jeg vil spesielt trekke frem at vi må røske i "klikkekulturen" vår, det er litt kulhets-faktor på de som har fått til noe. Jeg syns det er herlig å se gründere som kjører sin greie og ikke lar seg dytte ned av Janteloven, men suksesslottet kan fort rase sammen. Så forsett å være ydmyk likevel, og vær åpen for nye folk. Når det er sagt, så kan det være en klassisk kulturforskjell og noe jeg feiltolker fordi jeg har bodd så mye utenfor Norge.

4. Hva er den største utfordringen i din bransje?

-- Byråkratiet. Det er en tung prosess, og man må ha god tålmodighet for å finne en god måte å samarbeide på, så arbeidet kan effektiviseres. I tillegg er det mange fordommer mot å gå fra non-profit til business-tankegang. Men man må begynne å tenke bedre bærekraftighet og ikke bare være avhengig av penger utenifra. Det finnes et enormt finansieringsbehov i humanitær sektor. Vi forsøker å endre på hvordan humanitært arbeid er blitt gjort i en år rekke, og hvordan privat og offentlig sektor kan jobbe med startups. Men det er et sterkt ønske om å finne nye metoder. Det å få ting til å skje på bakkenivå er "cluet" for oss. Hele sektoren, med alle som jobber der, må være med. Det er spesielt menneskene det gjelder --  man må slutte med fokusgrupper og gi dem mulighet til å være en del av løsningsutviklingen, og at de -- ikke minst -- har midler til å skape selv.

Man burde styres av det som er riktig for sektoren helhetlig -- ikke bare det som er riktig for en selv -- som bedrift og organisasjon. Man må ha holistiske tankemåter for å forstå hvilke konsekvenser utviklingen har, på godt og vondt. I teknologibransjen skal du jobbe raskt, gå et sted av gangen, og heller fokusere på læreutbytte. Det er også utrolig viktig å ikke definere for mye på forhånd, det farger utviklingen av løsningen din. Det viktigste er at man tør å gjøre researcharbeidet, før man så må tørre å gjøre noen små steg i pilotprosjekter. Det skal være problemet som leder forståelsen og det man skal finne ut. Det kan skje positive endringer på dette feltet, men over tid. Vi er på riktig vei.

5. Hvis du kunne vært en annen person eller hatt en annen rolle – hva/hvem ville det vært?

-- Det er alltid lett å tenke at noe hadde vært lettere hvis jeg hadde en annen rolle eller mer penger. Men jeg er ikke fan av slik tankegang, jeg tenker kun på hva jeg må gjøre, for det er det som er realiteten. Så jobber jeg heller ut ifra hvem jeg må kjenne eller hva jeg må gjøre for å få arbeidet til!

Derfor er jeg alltid åpen for å snakke med folk, og jeg jobber aktivt for å lære av andre. Når man er åpen mot nye mennesker og andres erfaringer får man også bedre innsikt i å forstå andres utfordringer. Jeg tror det er derfor jeg har blitt god på å være løsningsorientert, fordi jeg ikke kun tenker ut i fra mitt eget perspektiv.

6. Hvordan ser mobilskjermen din ut?

-- Den er ”overloaded” med apper, men med en tenkt struktur. Jeg liker å ha full oversikt over alt, spesielt mailinnboksen min, men nå er det litt overload på alle kanaler. Jeg mediterer daglig og elsker musikk, så det bruker jeg aktivt for å koble av -- så det må være lett tilgjengelig. Jeg har en god del trenings- og verktøysapper, for det er essensielt for meg for å kunne jobbe fra alle kanaler og takle en hektisk hverdag med mye reising. I tillegg har jeg selvfølgelig Trello og Slack, for å skrive ned alt fra samtaler ned som konkrete action oppgaver med en gang. Det er noe jeg vil bli endre bedre på. Ikke ha alt i hodet.

Bakgrunnen er et bilde fra NY, det gir riktig energi akkurat nå -- det er et bilde fra sist gang jeg var her, for en måned siden.

Myhren forteller at hun har en "overload" av apper på mobilen, men at hun har en struktur i mylderet.

 

7. Har du et produktivitetstips?

-- Jeg begynner som regel dagen med trening og meditasjon, skriver alt jeg har i hodet, før jeg sorterer det og lager en ”action plan”. For meg er det først og fremst viktig at jeg har fokus på å alltid skrive ned ting, fra møter eller med en gang jeg har en idé. Så mitt tips er å alltid lage en god struktur på hvordan du tar notater og at man lager gode "action points". Da det er enkelt å plukke opp og forstå, både for deg og andre. Det sparer faktisk mye tid.

Jeg liker å jobbe med masse på en gang, og har ikke vært naturlig god på å bruke tid til å skrive ting ned hele tiden. Snorre på teamet er inspirasjonskilden her. Han har laget en megagod rutine på dette. I tillegg er det viktig for meg å kunne se tilbake på notater, reflektere over hva jeg sa jeg skulle gjøre og hva jeg gjorde. Så jeg er dønn ærlig med meg selv hvis jeg ikke gjorde det jeg sa, og gjør noe aktivt for å endre det.

Produktivitetstips nummer to er trening, for å være best mulig klar for full tilstedeværelse og ikke sparer på frustrasjon fra tidligere. Jeg vil ha fullt fokus på det jeg driver med, uansett om jeg er med mennesker eller i et møte. Så om jeg har minimalt med tid er 7 minutter høyintensitetstrening alltid bedre enn ingenting. Det nullstiller hodet og gir meg god energi. Tilstedeværelse er dessverre noe som er i ferd med å forsvinne i dagens arbeidsliv, når man ser hvordan skjermer har overtatt for samhandlingen mellom mennesker.

8. Hvis du skulle investert 10 millioner i et nytt område, hva ville det vært i og hvorfor?

-- Jeg ville nok delt potten. Jeg ville investert i Diwala, fordi jeg vet vi har vanvittig potensiale og vi gjør noe helt nytt. Det andre jeg ville investert i er at jeg ville finansiert gründere med flyktningbakgrunn, som vil drive utvikling fra sine nye hjemland. Slik de får mulighet til å vise hva de kan, og faktisk starte på nytt, i stedet for å bare måtte sitte og vente på systemet.

9. Hva er din dårligste egenskap?

-- Min dårligste egenskap er at jeg vil gjøre altfor mye på en gang. Jeg har superhøye prestasjonskrav til meg selv, så jeg setter opp for mye på timeplanen hele tiden. Jeg prøver kontinuerlig å jobbe med å senke kravene mine til meg selv og forventnings-styre bedre.

Min andre dårlige egenskap er at jeg kan være så fokusert på det jeg jobber med, at man ikke får tak i meg og at jeg kommuniserer lite ut. Jeg glemmer å ta pause. Det slår ut på mange måter, for det er jo bra å ha evne til å fokusere, men plutselig kan man ha sittet på en stol og ikke beveget seg en millimeter på syv timer. Eller det at jeg ikke har sett venner og familie på mange måneder. Det funker dårlig i lengden og er noe jeg jobber aktivt for å bli bedre på.

Min tredje dårligste egenskap var tålmodighet. Jeg var verdens minst tålmodige person før, og elsker alt som går fort, så jeg har lært meg om tålmodighet - ved å bo i andre kulturer og gi tid til å forstå andre mennesker. Jeg gir derfor mennesker tid til å endre dårlige egenskaper, for jeg mener alle kan endre seg.

10. …og hva er din beste?

Min beste egenskap er nok fryktløshet. Jeg har lært frykt på den harde måten, på egenhånd. Det har alltid med en god intensjon i bunn – om å for eksempel lære mer, men det har vært tøft. Uavhengig av hvor mye det krever av meg som person, hopper jeg alltid ut av komfortsonen. Folk tror at det er enkelt for meg å gå ut av komfortsonen, men jeg er bare helt ekstrem på at jeg alltid skal gjøre det, for å utvikle meg.

En av mine andre gode egenskaper er at jeg er god til å lytte. Jeg er observant og ser mennesker rundt meg og hva de trenger. Jeg er et omsorgsmenneske. Så hvis du må høre at du må ta deg sammen, så sier jeg det. Hvis du trenger en god klem og en å prate med, så stiller jeg alltid opp og spør hva jeg kan hjelpe til med. Jeg er god til å se mennesker. I tillegg er jeg en veldig glad person og har masse energi. Jeg prøver å skape så mye positiv energi som mulig. Det har vært viktig for meg hele veien, selv når jeg har hatt kjipe jobber. Jeg har alltid gjort det med godt humør – for alt er bare hva du gjør det til.

Sist, men ikke minst, er jeg lidenskapelig opptatt av å lære. Jeg er ekstremt opptatt av å grave og forstå kompleksiteten i alt. Jeg liker ikke å bli puttet i en boks, det er derfor jeg ikke er så glad i å skulle definere "hvem" jeg er, for eksempel på en Linkedin-profil.

12. Hva ville du bli da du var liten? Og hvorfor ble du det/ikke?

-- Jeg skulle bli verdensmester i sprangridning og jeg ville ut i verden å endre urettferdighet. Jeg trodde det betydde at jeg skulle jobbe i FN, men jeg er litt for sprelsk for det. Jeg har alltid hatt veldig sterke meninger fordi jeg har alltid hatt dette ønsket om å hjelpe og bidra til at folk skal ha like muligheter.

13. Hvis du kunne spist middag med hvem du ville, død eller levende – hvem ville du invitert? Hvorfor?

-- Nelson Mandela. Fordi han kjempet for en sak som var så utrolig essensiell for utviklingen i Sør-Afrika og i verden. Jeg ville hørt om hans tanker om endringene som skjer nå, og hva han ser som essensielt for å drive endring på sosialt, kulturelt og økonomisk nivå.

Jeg ville også invitert Donald Trump og Kim Jung-un, fordi jeg vil prøve å forstå hvordan de tenker. Hvorfor tenker disse lederne på den måten de gjør? Det er et system i bak dem, men hvorfor har de utviklet de meningene de har? Jeg er utrolig fascinert av det å skulle bli bedre kjent med hvordan andre mennesker tenker, og da spesielt mennesker som har meninger som står langt fra mine egne.

Julie Hanna ville jeg også gjerne snakket med, hun har drevet frem Kiva, og tatt det til internasjonalt nivå. Jeg ville gjerne tatt en middag med alle fire, og forsøkt å forstå hvorfor mennesker er så forskjellige, og om man kan møtes for å forstå hverandre, og dermed finne bedre løsninger. Kan man få det til med riktig mindset? Mest sannsynlig ikke, og det er vel ganske kontroversielt å påstå at det er mulig. Samtidig er det slik at hvis man ikke forstår den andre parten i en situasjon, så vet man ikke hvordan man skal komme seg frem heller.

14. Hva er din største tabbe?

Haha, dem er det mange av. Min største tabber er et resultat av at jeg har vært rastløs og og utålmodig. Tabber er det man lærer mest av.

15. Hva er du mest stolt over å ha fått til?

-- Jeg er stolt av det vi har fått til som team i Diwala. Vi har en visjon som er større enn oss. Jeg er stolt av at jeg stolte på magefølelsen min og samlet folk til hackathonet i mai, og var stålklar på at dette må VI drive videre. Jeg er også stolt av Marina og Snorre, med-grunderene i Diwala og hvordan de tar utfordringer på strak arm. Vi har hatt en fantastisk utvikling og jeg opplever at det er veldig mye positivitet rundt oss. Vi utviklet teamet på veldig kort tid, så det har vært kult å oppleve hvor mye vi klarer å ta tak i oss selv, støtte hverandre i tøffe tak og holde vårt fokus, vi vet hva hvilke verdier Diwala skal drives av.

15. Kan du si noe du selv tror på, men som mange vil være uenige med deg i?

-- Jeg tror at nordmenn må ta seg selv litt mer i nakken for å komme seg ut av komfortsonen og være litt mer åpen for det ukjente. Alt begynner med endringer hos deg selv. Det er farlig å være for komfortabel. Jeg tror kanskje at ydmykhet er viktig her. Selv om du har jobbet med noe i 30 år, er du aldri utlært. Mange har motforestillinger mot at jeg fokuserer på å være ydmyk. Jeg er sterk, som kvinne og leder, men jeg tror at ydmykhet og åpenhet er like viktig leder egenskaper. Mange sier at jeg bare skal være flink til å skryte av meg selv, men Diwala og det Diwala skal skape handler ikke om meg. Det handler om hva vi som team kan gjøre sammen. Min ledelse i teamet er ikke noe jeg tar lett på som en del av det, jeg har klar visjon for hva jeg og vi skal representere.

16. Hva er ditt beste tips til norske gründere?

-- Kom deg opp av sofaen og ut av kontoret, og snakk med dem som skal bruke produktet ditt. Vær ute og søk kunnskap hos andre, spesifikt fra folk som ikke gjør det samme som deg. Fokuser på å bygge en kultur i teamet som også fokuserer på "soft skills". Produktivitet og inspirasjon i teamet drives ikke bare av harde tall. Vit hvorfor du gjør det du gjør. Det bør være helt klart for deg. Det er det som kommer til å bli spørsmålet når du møter andre -- for meg er det at vi bygger en verktøy som kan gi folk muligheter og verdighet tilbake for millioner av mennesker. Kom deg ut av komfortsonen din -- og bli der.