Silje Bareksten. Foto: Charlotte Wiig
Silje Bareksten. Foto: Charlotte Wiig

Silje Bareksten om shipping og teknologitrender: "Kan bli ny gullalder for havøkonomiene"

Publisert Sist oppdatert

Silje Bareksten skulle gjerne spist middag med en av Egypts kvinnelige faraoer, og mener at vi alltid har muligheten til å lære av andre. 

 Silje Barekstens mobilskjerm.
Silje Barekstens mobilskjerm.

1. Hva jobber du med akkurat nå?
Nå jobber jeg og teamet i Nor-Shipping med å mobilisere shippingbransjen til å ta grep om sin egen fremtid. I selveste miljøhovedstadsåret skal vi i Oslo og på Lillestrøm i første uken av juni ta i mot rundt 30.000 besøkende til en av verdens viktigste møteplasser for havnæring og shipping. Vi har en unik mulighet til å sette fokus på miljøteknologi og mangfoldspørsmål, og ikke minst spre kunnskap om hvorfor og hvordan det er lønnsomt å investere i mer klimavennlige løsninger – og den skal vi gjøre alt vi kan for å forvalte klokt.

2. Hvis du kunne gått tilbake i tid og gitt deg selv ett tips – hva ville det vært?
Gi mer faen! Det er ikke mye jeg angrer på i livet, foruten sjansene jeg ikke tok.

3. På hvilke områder er du henholdsvis optimistisk og pessimistisk på vegne av Norge?
Jeg er optimistisk fordi vi er så heldige å ha en befolkning som er både høyt udannet, relativt friske og stort sett flinke til å behandle hverandre bra, får stadig mer forståelse og engasjement for miljøtiltak, og i tillegg er kjappe til å tidlig ta i bruk ny teknologi. Samtidig er dette den samme grunnen til at jeg er pessimistisk: Avstanden mellom levesett, levestandard, og teknologiadapsjon mellom Norge og mange andre land i verden er stor, og jeg tror ikke helt vi har oversikt over konsekvensene dette har for både næringsliv, Norges posisjon i verden og utvikling av velstanden vår på sikt.

4. Hvis du kunne vært en annen person eller hatt en annen rolle – hva/hvem ville det vært?
Jeg har så mye å utrette at jeg kunne jo ikke tenkt meg å være noen andre, hehe. Men om jeg kunne reist i tiden skulle jeg tatt plassen til Eirik Raude eller Harald Hårfagre. Man kan jo bare drømme om hvordan Norge hadde sett ut med en vestlandsdronning som styrte landet eller reiste ut og oppdaget Grønland!

5. Hva er den største utfordringen i din bransje?
"Zero emission"-agendaen, utvilsomt. I tillegg til mangelfull internasjonal lovgivning som regulerer utslipp og miljøkrav på en effektiv måte er drivstoffpriser, investeringsevne og kunnskap om teknologistrategi i foreldede organisasjonsformer krevende. Shipping vil unngåelig treffes av de store teknologitrendene, hvor automatisering og effektivisering er eksempler som vil skape store utfordringer knyttet til arbeidsplasser som forsvinner. Samtidig gir dette muligheter for det som potensielt er en ny gullalder for havøkonomiene. I takt med at ressursene på land brukes opp, blomstrer forretningsmulighetene på havet: bølgekraft, bærekraftig havbruk, flytende samfunn, autonome fartøy, mineraluthenting fra havbunnen, rederi som spesialiserer seg på plastopprydnining, intelligente havner og elektriske skip som produserer kraft... for å nevne noe.

6. Har du et produktivitetstips?
Kutt ned tiden du bruker på sosiale medier og apatisk scrolling.  Du bruker mye mer av kapasiteten din på det enn du selv tror i løpet av en uke. Vær mer til stede i ditt eget liv, rett og slett -- når du gir plass til flere gode samtaler og refleksjon blir du også mer produktiv.

7. Hvordan ser mobilskjermen din ut? 
Jeg har skrudd av notifications på alle apper, på den måten oppsøker jeg distraksjonene og ikke omvendt. Eneste unntaket er jentegruppa på Snapchat, den er min evige kilde til underholdning-frustrasjonsventilering-betingelsesløs kjærlighet.

8. Hvis du skulle investert 10 millioner i et nytt område, hva ville det vært i og hvorfor?
Jeg ville investert i nye energikilder og teknologi som bidrar til at vi får ned utslippene og klarer å mitigere noen av de største og mest presserende klimatruslene. Lite er vel verdt noe om vi ikke overlever oss selv?

9. Hva er din dårligste egenskap?
I tillegg til at jeg noen ganger har tendens til å være litt vel direkte og frittalende, er utålmodighet er nok dessverre et av mine typiske kjennetegn. Skynde meg langsomt, er et godt råd jeg forsøker å huske på i hverdagen.

10. og hva er din beste?
Oppriktighet. Jeg legger hjertet mitt i det jeg gjør, og jeg verdsetter de jeg omgås. I tillegg er jeg god til å lese mennesker og situasjoner, og det gjør meg også skarp i å forutse utfall og spotte trender.

11. Hva ville du bli da du var liten? Og hvorfor ble du det/ikke?
Noe av det første jeg drømte om var å bli politikvinne.  Da kunne jeg sørge for at folk behandlet hverandre skikkelig og ikke drev med lureri og fusk. Rettferdighetssansen min er godt utviklet kan du si – jeg misliker sterkt når folk utnytter andre til egen vinning eller oppfører seg uærlig. Tror på et eller annet tidspunkt en nyhetssak på NRK nyhetene knuste illusjonen min om livet som politi, men jeg beholdt da i det minste kampviljen ;-)

12. Hvis du kunne spist middag med hvem du ville, død eller levende – hvem ville du invitert? Hvorfor?
Dronning Hatshepsut. Hun var den kanskje mest innflytelsesrike kvinnelige faraoen i Egypt noen sinne. Hun regjerte i det gamle Egypts 18. dynasti for over 3500 år siden. Under hennes styre var det fredstid, handelsvirksomheten blomstret i Egypt, hun reiste vakre byggverk og fremmet handelsekspedisjoner. I etterkant ble hennes navn og ettermæle forsøkt slettet fra historien, noe man heldigvis ikke klarte. Hun måtte ha hatt noen kloke betraktninger på lederskap, tenker jeg...

13. Hva er din største tabbe?
At jeg ikke tok lappen som 18-åring. Nå har jeg venta så lenge at det snart ikke er vits i å kjøre opp -- Oslo er jo i ferd med å bli bilfritt, og jeg skal kjøpe meg ny el-sykkel til våren!

14. Hva er du mest stolt over å ha fått til?
I skrivende stund må det være å ha tatt en aktiv og tidlig rolle i å etablere Oslo sitt renommé internasjonalt som miljøby og oppstartshub. I flere år har jeg skrevet og holdt foredrag om hvordan vi jobber med bærekraft, miljøhensyn i industri, innbyggerinvolvering og offentlig-privat samarbeid for teknologiutvikling. Dette er tema det finnes utrolig stor interesse for, spesielt i land i Asia som for eksempel Korea, som har kommet langt i industrialisering og teknologiutvikling men som mangler gode samfunnsprosesser og mekanismer inn mot både bedrifter og innbyggere for å ta vare på miljøet.

15. Kan du si noe du selv tror på, men som mange vil være uenige med deg i?
Du kan lære noe av alt og alle du møter på din vei. Uansett hvor hardt, dårlig, sorgtungt, negativt, opprivende, provoserende eller irriterende et møte med et menneske eller en erfaring er, så kan den berike deg som person om du velger å bruke anledningen til å lære. Det høres kanskje ikke særlig kontroversielt ut, men jeg overraskes stadig over arrogansen folk utviser overfor hverandre. Jeg tror aldri vi blir utlært eller ferdigreflektert -- og holdningene våre til andre gjennom livet vil helt klart påvirke hvor godt vi vil ha det med oss selv rundt hva vi har etterlatt oss når vi engang legger inn årene for godt.

16. Hva er ditt beste tips til norske gründere?
Løft blikket! Spør deg selv om hva det du jobber med å skape skal gjøre av forskjell for dine barn, dine barns barn og deres etterkommere. Hva vil du at de skal kunne se tilbake og være stolte av at du utrettet, bidro til eller forsøkte å endre?

Powered by Labrador CMS