Direktør i Startup Grind Oslo, Sergiu Maznic. Foto: Startup Grind

Sergiu Maznic: «Det som oftest mangler i norske startups er struktur, salg- og forretningskompetanse»

Publisert Sist oppdatert

Sergiu Mazic har gjort Startup Grind Oslo til en av de mest aktive lokal-kontorene i verden, men mener norske startups fokuserer for mye på ferie og inneklemte dager. 

1. Hva jobber du med akkurat nå?

Nå som våre månedlige community-events har blitt et etablert konsept, jobber jeg tett med flere spennende tiltak. Blant annet introduksjon av de største VC’ene i Europa til lokalt gründermiljø i Oslo, utvalg av norske startups for deltakelse i SG Startup Program i London, sponsormuligheter og oppbyggingen av vårt lokalt SG-team.

2. Hvis du kunne gått tilbake i tid og gitt deg selv ett tips – hva ville det vært?
Så kjedelig som det sikkert høres ut, struktur og prosesser er helt avgjørende å ha på plass for å bygge opp suksess og skalere videre.

3. På hvilke områder er du henholdsvis optimistisk og pessimistisk på vegne av Norge?
Norge og Norden har et fantastisk "brand". Folk flest fra utlandet er positive over ting som kommer fra Norge. Så lenge vi klarer å levere unike og innovative produkter fra Norge, har vi en fordel. Men velstanden fra oljetidene har påvirket den gode gamle arbeidskulturen, som påvirker vår konkurranseevne mot resten av verden. Til og med startups fokuserer for mye på antall ferie- og inneklemte dager istedenfor vekst, gjennomføring og “gi ild”-holdningen.

4. Hva er den største utfordringen i din bransje?
Et inkluderende startup-miljø er en viktig arena for gründere som søker etter kunnskap og inspirasjon. Det er dette Startup Grind Oslo ønsker å bygge i Norge, men det krever lidenskap, et langsiktig perspektiv og genuint ønske om å hjelpe folk. Har man andre intensjoner, blir man virkelig skuffet.

5. Hvis du kunne vært en annen person eller hatt en annen rolle – hva/hvem ville det vært?
Standup-komiker, men til slutt ville jeg ikke gjøre livet jeg lever til en spøk.

6. Hvordan ser mobilskjermen din ut?

7. Har du et produktivitetstips?
Identifisér dine mest produktive timer (når? hvor? hvorfor?) og gjenskap oppsettet.

8. Hvis du skulle investert 10 millioner i et nytt område, hva ville det vært i og hvorfor?
Energisektoren vil endre seg kraftig i de neste tiårene. Utviklingen så langt har vært for treg og hovedsakelig drevet av statlig politikk. Det er fortsatt en ganske tradisjonell marked, selv om det begynner å bli mye prat om nye teknologier i media. Total transformasjon av bransjen kommer til å sette "prosumers" i kjøresete, i motsetning til tradisjonelle energiaktører, og dette skal åpne opp myriader av muligheter for smarte løsninger.

9. Hva er din dårligste egenskap?
Jeg jakter forbedringspotensialet, og glemmer å stoppe for å anerkjenne mine egne og andres prestasjoner og bidrag. Ifølge kjæresten, er jeg også ganske lat når det kommer til husarbeid.

10…og hva er din beste?
Jeg er en perfeksjonist når det gjelder selvutvikling og elsker nettverksbygging, så jeg har et langsiktig perspektiv når det kommer til å bygge kunnskap, hjelpe andre eller koble mennesker med riktige kontakter.

11. Hva ville du bli da du var liten? Og hvorfor ble du det/ikke?
Min aller første drøm var å bli en pilot, men skolesystemet knuste denne drømmen med realiteten. På et senere tidspunkt ble jeg involvert i akademisk debatt og drømte om å bli advokat, men tror ikke det hadde vært inspirerende nok for den analytiske hjernen min, så jeg ble fulltids analytiker istedenfor.

12. Hvis du kunne spist middag med hvem du ville, død eller levende – hvem ville du invitert? Hvorfor?
Bill Gates. I motsetning til mange andre, setter han et godt eksempel på hvordan du kan lykkes med å ha et meningsfylt liv uten å være oppslukt i det som gjorde deg kjent og rik. Men det hadde også vært morsomt å treffe Elisabeth Holmes og prøve å forstå hennes tankegang bak Theranos-historien.

13. Hva er din største tabbe?
Det tok meg tid til å forstå hvor viktig og krevende det er å få flinke folk til å bli med og fullstendig satse på den reisen du har startet. Dette er noe man lett overser i næringslivet, men det er helt kritisk i startup-verden.

14. Hva er du mest stolt over å ha fått til?
Vi har bygget et sterkt gründer-miljø i Oslo med fokus på verdier, konsistens, innhold og gode mennesker. Fra HQ i San Francisco ansees vi å være blant de mest aktive byene i verden. Dessuten, mange opplever Startup Grind i Oslo som en stor organisasjon med heltidsansatte og store budsjetter, noe vi er langt ifra . Dette er ganske kult synes vi!

15. Kan du si noe du selv tror på, men som mange vil være uenige med deg i?
Man trenger ikke å være en 20 år gammel utvikler med en hettegenser på for å drive med tech-startups. Det som oftest mangler i norske startups er struktur, salg- og forretningskompetanse,  “få ting gjort”-holdning og markedskunnskap - de ferdighetene som oftest kommer med flere års erfaring i næringslivet.

16. Hva er ditt beste tips til norske gründere?
Bruk hype og buzz-ord så mye du vil så lenge du kapitaliserer på dem for å bygge ekte substans.