Snorre Valen: «Jeg har vært politiker lenge nok til å vite at man bare blir dum i hodet av å sitte oppe hele natten og jobbe»
Technoport-leder Snorre Valen elsker teknologi, men vil ikke vise frem mobilskjermen offentlig - og mener flere astronauter burde bli barnebokforfattere.
1. Hva jobber du med akkurat nå?
Akkurat nå jobber jeg med for mange ting på en gang. Jeg tror at man i alle jobber opplever november som ekstra travel, fordi man også skal forberede alt for neste år. Hos Technoport jobber vi nå med å legge planer for 2019, så vi prøver å få unna alt det kjedelige i år, slik at vi kan bruke 2019 på å gjennomføre.
2. Hvis du kunne gått tilbake i tid og gitt deg selv ett tips – hva ville det vært?
Da ville jeg rådet meg selv til å bekymre meg litt mindre for ting. Jeg er sånn av natur, bekymrer meg mye, men som regel går jo ting bra. Samtidig er jeg litt usikker på om det er et bra råd. Når jeg bekymrer meg, gjør jo det at jeg gjør så godt jeg kan for å følge godt med, og være sikker på at alt er under kontroll.
3. På hvilke områder er du henholdsvis optimistisk og pessimistisk på vegne av Norge?
Jeg er optimistisk fordi vi kanskje har det best av alle land i verden, og har alt vi trenger for å klare oss bra. Vi har et velfungerende, tillitsbasert samfunnssystem, vi jobber effektivt og er produktive, vi bygger velstand og forvalter teknologien og ressursene. Samtidig tror jeg at vi har et litt naivt syn på hvordan fremtiden vil bli, fordi det går så bra her og nå. Jeg tror ikke vi i Norge egentlig ser hvilke store endringer verden går gjennom, både når det gjelder klima, arbeidsliv og økonomi. Det er i ferd med å skje store endringer i utlandet nå, og slik vil det fortsette å være.
4. Hvis du kunne vært en annen person eller hatt en annen rolle – hva/hvem ville det vært?
Da hadde jeg enten vært barnebokforfatter eller astronaut. Jeg tror at det er to av de mest nyttige jobbene i hele verden, men vi er ikke så flinke til å se dem som nyttige. Jeg mener dessuten at flere astronauter burde vært barnebokforfattere, for de har nok mye spennende å fortelle om.
5. Hva er den største utfordringen i din bransje?
Jeg er ikke helt sikker på om det finnes en enkel definisjon av hva min bransje er, for vi gjør så mye forskjellig. Den største utfordringen vår er å være oppdaterte nok, og oversiktlige nok. Vi jobber med det som rører seg av spennende saker innen teknologi i Norden, og har en målsetning om det å være nyttige. Vi står bak Deep Tech-konferansen, Maker Faire, Trondheim Playground og Innovation Breakfastsl. Vi er opptatte av at det vi gjør, må være ordentlig nyttig.
6. Har du et produktivitetstips?
Det må være at man må greie å ha fri. Jeg tror at selv om vi ikke sier det så ofte, er jo vi nordmenn veldig produktive, når vi sammenligner oss med de fleste andre land i verden. Sett fra utlandet stusser nok mange over alle fridagene, fellesferien, inneklemte fridager og andre røde dager, men en av grunnene til at det er sånn, er at vi jobber bedre da. Ordentlig fri gjør at produktiviteten vår øker når vi er på arbeidsplassen, tror jeg. Selv vil jeg si at jeg tenker for mye på jobb, samtidig som jeg vet så godt at jeg er mest produktiv når jeg er uthvilt. Jeg har vært politiker lenge nok til å vite at man bare blir dum i hodet av å sitte oppe hele natten og jobbe. Det er ingen ”glamour” i å slite seg ut – heller tvert i mot.
7. Hvordan ser mobilskjermen din ut?
Vet du hva, jeg har funnet ut at jeg faktisk ikke vil vise den frem. Jeg synes vi viser for mye om dagen -- og jeg tror vi vil angre alle sammen, om en 10 års tid. Jeg er veldig opptatt av -- og er veldig glad i -- teknologi, men jeg er sikker på at det vil komme en ”techlash”-trend. Jeg er styreleder for UKM, og nå for tiden lager vi strategi for de neste årene. Vi har snakket om ting vi gjorde da vi var yngre -- vi spilte i band og visste at den opplevelsen var mellom oss. Barn i dag må vite at de alltid blir iakttatt, og at de alltid kan bli filmet. Jeg er like spent som enhver annen på hvordan det blir i fremtiden -- og hvor lenge folk gidder å stille opp gratis for Facebook. Det er ikke en businessmodell som vil klare seg veldig lenge etterhvert som vi blir mer bevisste.
8. Hvis du skulle investert 10 millioner i et nytt område, hva ville det vært i og hvorfor?
Jeg aner ikke! Det kommer helt an på om jeg skal svare det som er mest rasjonelt, eller det jeg personlig ville hatt mest lyst til å investere i. Jeg tror jeg ville investert i CO2-ekstrasjon fra atmosfæren, fordi alt dessverre tyder på at vi i fremtiden blir nødt til å ha teknologi som trekker klimagasser direkte ut av luften. Dessverre ville nok det mest lønnsomme vært å investere i eiendom, og jeg tror det går ut over industrier og utvikling som vi er avhengige av fremover.
9. Hva er din dårligste egenskap?
Jeg har mange, så jeg må nesten bare velge! Jeg har for lite selvironi. Også blir jeg ganske vanskelig å ha med å gjøre hvis jeg er for sliten, men jeg er klar over det, og skjermer de jeg jobber med og jobber for. Det gjør at det dessverre går utover vennene mine i stedet, så det prøver jeg å gjøre noe med.
10. …og hva er din beste?
At jeg er genuint imøtekommende og forståelsesfull. Jeg prøver å møte folk på deres premisser og hvem de er.
11. Hva ville du bli da du var liten? Og hvorfor ble du det/ikke?
Jeg ville bli arkeolog. Jeg var Indiana Jones-fan, men etterhvert forstod jeg at det å være arkeolog hadde veldig lite med Indiana Jones’ sine eventyr å gjøre. Med årene har jeg blitt voksen og begynt å bekymre meg mer, så nå hadde jeg sikkert trivdes godt med å være en arkeolog -- en ekte arkeolog, altså, ikke eventyrtypen.
12. Hvis du kunne spist middag med hvem du ville, død eller levende – hvem ville du invitert? Hvorfor?
Åse Kleveland. Jeg velger henne fordi jeg kanskje er hennes største fan, og jeg har aldri fått hilst ordentlig på henne. Så det er av ren egeninteresse.
13. Hva er din største tabbe?
Det tror jeg var å ta på meg forsøket om å gjenopplive Arbeideravisen i Trondheim. Det gikk veldig dårlig, men jeg har også lært utrolig mye av det. Så alt i alt er jeg glad for å ha gjort det. Jeg var ikke erfaren nok, og jeg var ikke klar for det. Jeg hadde for lite respekt for erfaring og kunnskap. Vi i Norge er veldig dyktige på å fremelske mot og å kaste seg ut i alt som er nytt og ukjent. Erfaringen jeg tar med meg fra den gang er nok at jeg har begynt å respektere de eldre mer, he-he.
14. Hva er du mest stolt over å ha fått til?
Å ha fått en datter! Det er fryktelig stas, og veldig fint. Og det gjør jo at jeg blir veldig stolt i seg selv. Bare det at hun er her er nok - hun er her og er kjempefin. Så må jeg sørge for å være en god forelder. Mange sier at de får ”den store skrekken” når de blir foreldre, men jeg synes det bare er fint så langt. Jeg har ikke opplevd noen frykt, og det er bare en veldig fin følelse knyttet til det å være pappaen hennes. Jeg kommer aldri til å måtte motivere meg selv til å ta meg av henne, men det aller meste annet i livet må du motivere deg til å gjøre.
15. Kan du si noe du selv tror på, men som mange vil være uenige med deg i?
Vi er nødt til å tenke helt annerledes i dag for å greie å gjøre noe med klimaendringene fort nok. Vi må heie frem absolutt alle som kommer med løsninger, teknologi, konsepter og slikt som kan kutte i klimagassutslippene. Det er et utrolig avvik mellom hva vitenskapen forteller oss, og hvordan vi snakker om det. Det er ikke lenger nok å bare skjønne at det som skjer er ekte, for vi har ”lullet oss inn” i den trygghetsfølelsen at det holder å vite om problemene.
16. Hva er ditt beste tips til norske gründere?
Masse gode tips har kommet frem tidligere i denne spalten, men Claes Mikko Nilsen (fra forrige ukes 16 Spørsmål) sa noe fint om at vi i Skandinavia har en kulturell ydmykhet. Janteloven er ikke bra, men det er noe bra i det å ikke være så altfor ”cocky”. Vi kan sannsynligvis ikke - forhåpentligvis ikke - konkurrere på pris fremover. Vi er et effektivt høykostland. Det å bygge så mye av landet på effektivitet og grundighet er noe som bør kjennetegne oss fremover også, fordi det er en viktig del av vår merkevare. Vi konkurrerer ikke på likefot med alle -- vi er bedre, mer effektive og grundigere. Men vi må ha planer som tar høyde for det, og en innstilling som tar høyde for det.