Yrja Oftedahl brenner for å løfte frem et bredere spekter av kvinnelige rollemodeller, noe hun selv gjør gjennom podcasten Power Ladies. På litt over tre måneder har den hatt over 40.000 avspillinger.

Foto: Vilde Mebust Erichsen
Yrja Oftedahl brenner for å løfte frem et bredere spekter av kvinnelige rollemodeller, noe hun selv gjør gjennom podcasten Power Ladies. På litt over tre måneder har den hatt over 40.000 avspillinger. Foto: Vilde Mebust Erichsen

Influencer Yrja Oftedahl: «Jeg håper mennesker som står for noe større enn seg selv, får mer plass i rampelyset»

Publisert Sist oppdatert

Yrja Oftedahl (29) bekymrer seg aldri for det hun ikke får gjort noe med, men bransjens største problem har hun imidlertid tatt ansvar for å løse. 

 Skjermdump av Yrja Oftedahls mobil.
Skjermdump av Yrja Oftedahls mobil.

1. Hva jobber du med akkurat nå?
Power Ladies Podcast, samt utvikling av denne som et konsept med events. Jeg er også digital profil i Egmont og skriver for Det Nye & Shape Up, i tillegg til å jobbe på kontorfelleskapet Spaces i Oslo.

2. Hvis du kunne gått tilbake i tid og gitt deg selv ett tips – hva ville det vært?
Jeg er fornøyd med hvordan livet mitt har artet seg fordi det har gjort at jeg har endt opp her hvor jeg er nå - og her har jeg det veldig godt. Men om det skal være ett: Dra til San Francisco mye tidligere, ikke vente til en alder av 25. I Silicon Valley fikk jeg en følelse av å komme hjem, noe jeg hadde vært på søken etter siden jeg var veldig ung. Dette var en viktig opplevelse for meg, og har bidratt til at jeg tør å satse fordi jeg har mennesker som støtter og pusher meg.

3. På hvilke områder er du henholdsvis optimistisk og pessimistisk på vegne av Norge?
Ettersom jeg har vært en del av startup-miljøet i Oslo helt fra starten i 2012, har det vært ekstremt imponerende å se Oslo gå fra to til nå snart over 40 coworkingspaces. Og selvfølgelig er det bra at det har gått opp for Norge at vi ikke kan lene oss på oljen. Jeg er pessimistisk på vegne av politikerene som ofte dessverre ennå ikke tør eller klarer å tenke i et langsiktig perspektiv.

4. Hva er den største utfordringen i din bransje?
I influencer- og mediebransjen er de mest populære enten de som legger ut fine og freshe bilder av seg selv - eller skøyere. Jeg håper mennesker med solide verdier, som brenner for noe og står for noe som er større enn seg selv - og som bidrar til at verden blir et bedre sted, etter hvert får mer plass i rampelyset. Power Ladies Podcast skal være en plattform hvor disse menneskene kan «showcases». På den måten vi kan vi inspirere til å tenke på andre ting enn utseende, og heller bruke tid og krefter på å løse samfunnsutfordringer.

5. Hvis du kunne vært en annen person eller hatt en annen rolle – hvem ville det vært?
Richard Branson, på grunn av hans guts til å bare gjøre akkurat det han føler for og skape business av det.

6. Hvordan ser mobilskjermen din ut? 
Relativt clean på første slide. Full av Google apps fordi jeg elsker å jobbe i Google. Går du videre dukker alle sosiale medier-appene opp. Prøver alt jeg kan å forhindre meg selv i å gå inn i sosiale medier-apper mer enn jobben min tilsier at jeg må, og jeg har derfor ikke disse på hovedsiden.

7. Har du et produktivitetstips?
Si mer nei. Sett nei som «default mode». De fleste har vanskelig med å si nei, men det er bare en øvelse. Og selvfølgelig: Plei deg selv - og alt det andre som er helt vesentlig: Få nok søvn, spist sunt og beveg kroppen din!

8. Hvis du skulle investert ti millioner i et nytt område, hva ville det vært i - og hvorfor?
Bioteknologi. Mulig det er litt risky, men jeg synes det er veldig spennende og ser utrolig mange muligheter. Kanskje mest fordi jeg er veldig interessert i å komme et sted hvor vi kan kurere alt av sykdommer, inkludert alderdom. Jeg digger initiativet til Mark Zuckerberg og kona - Zuckerberg Foundation - som jobber for å kurere all sykdom i løpet av sine barns levetid. Hårete mål, men sender et viktig signal.

9. Hva er din dårligste egenskap?
Selvdisiplin på søvn. Her tror jeg ikke jeg er den eneste som sliter på grunn av dagens digitale støy, hvor tiden slukes bare man går innom en eller annen sosiale medier-app. Men jeg prøver å ha Arianna Huffingtons quote om søvn i hodet: «I have one piece of advice to you: Sleep your way to the top» fra boken «The Sleep Revolution».

10. … og hva er din beste?
God til å si nei, tar ikke livet så alvorlig, bekymrer meg aldri for ting jeg ikke kan gjøre noe med, bryr meg ikke om hva andre tenker - og jeg er god til å ta godt vare på meg selv.

11. Hva ville du bli da du var liten? Og hvorfor ble du det/ikke?
Jeg var innom både mattelærer, psykiater, journalist og mitt eget brand. De to første tror jeg faktisk hadde blitt for lite stimulerende og dermed ganske utfordrende for meg. Selv om jeg ikke er utdannet journalist så jobber jeg nå med å bygger mitt eget brand og driver med innholdsproduksjon for selskaper og store norske magasiner, og det er jeg sykt fornøyd med fordi det gir meg stor variasjon, frihet, mestringsfølese og glede!

12. Hvis du kunne spist middag med hvem du ville, død eller levende – hvem ville du invitert? Hvorfor?
Oi, her har jeg mange … Nikola Tesla og Leonardo Da Vinci kan jeg få det kokt ned til. Leonardo Da Vinci har fascinert meg siden jeg besøkte Firenze som syvåring. Han og Nikola Tesla er et av mine største forbilder - på grunn av alt de rett og slett har fått til i vitenskapelig sammenheng som har bygget grunnsteiner for mye av dagens samfunn, og deres ståpåvilje for å utforske og ønske om å gjøre verden til et bedre sted.

13. Hva er din største tabbe?
Tanken om å få blackout hadde ikke streifet meg før jeg skulle opp på en scene og ha en presentasjon for en god del folk. Jeg hadde verken manus eller en PowerPoint å forholde meg til, for «selvfølgelig ville jeg huske det jeg skulle si», men nei. Jeg fikk totalt blackout. Nå er jeg glad det skjedde, fordi da har jeg opplevd det verste som kan skje en foredragsholder. Jeg fikk en lærepenge og det ga meg motivasjon.

14. Hva er du mest stolt over å ha fått til?
Flere ting, men endelig å ha startet mitt eget intervju-show som nå har tatt form i Power Ladies Podcast, og det å bygge et eget konsept som er i konstant utvikling. Dette er noe jeg jobber målrettet mot, og jeg er stolt av at jeg nå bygger et liv rundt drømmen min - som har bare vokst seg større over flere år.

15. Kan du si noe du selv tror på, men som mange vil være uenige med deg i?
Jeg tror universet byr på mye mindblowing vitenskap vi ennå ikke har klart å avdekke. Spesielt når det kommer på kvantenivå og strøm av informasjon. Jeg vet at jeg med sikkerhet ikke kan vite om noe egentlig stemmer, men jeg heller veldig mot at hele universet er en flyt av informasjon hvor tid og rom ikke spiller noen rolle.

16. Hva er ditt beste tips til norske gründere?
Bygg et solid nettverk med støttespillere og inspirerende mennesker. Tør å spørre om hjelp og visualiser drømmen din i hodet - hver dag. Og ikke minst: Finn hovedmålet og visjonen så tidlig så mulig. «Map out» stegvis hvordan du kommer deg dit. Verden er full av muligheter, men velg med omhu.