Tor Arne Fanghol er prosjektleder i Bergen Teknologioverføring (BTO) og har jobbet et helt yrkesliv i Bergens Tidende og Schibsted. Nå skal han hjelpe oppstartsbedrifter med å lykkes.
1.Hva jobber du med akkurat nå?
– Jeg er prosjektleder for Mediekuben, Bergen Teknologioverføring sin inkubator som vi etablerer i Media City Bergen i høst. Vi driver med utforming av program for oppstartsbedriftene, som innebærer inkubator- og akseleratorprogrammer med mentorer i internasjonal toppklasse. Det tar det meste av tiden.
2.Hvis du kunne gått tilbake i tid og gitt deg selv ett tips – hva ville det vært?
– Tja, det måtte være å lytte mer til erfarne folk. Noen ganger ville nok det vært til hjelp, selv om det ikke er alltid de erfarne sitter med de beste rådene.
3.På hvilke områder er du henholdsvis optimistisk og pessimistisk på vegne av Norge?
– Jeg tror fortsatt husmannsånden lever i oss nordmenn. Det vil si at vi evner å skape oss en tilværelse der mange andre ville gitt opp på grunn av dårlige odds. I mange år har utfordringene vært færre. Nå er det noen flere, og det utløser forhåpentlig krefter i oss nordmenn som fører til at vi greier å finne alternativer til olje- og gassbasert industri og næringsliv. Pessimismen måtte være den situasjonen at det viser seg at vi har hatt det for godt, og ikke evner å omstille oss.
4.Hvis du kunne vært en annen person eller hatt en annen rolle – hva/hvem ville det vært?
– Rent økonomisk burde man sikkert gått inn i eiendomsbransjen for 25 år siden. For øvrig har jeg vært fornøyd med de posisjonene jeg har fått lov til å ha, og ser ikke helt noen annen. Det måtte vært innen samfunnsøkonomi. Det er et spennende felt.
5.Når på døgnet er du mest produktiv?
– Jeg er som regel tidlig på kontoret, og får unna mye i de første timene, før dagen ellers fylles av en del møter og oppfølging av løpende gjøremål.
6.Har du et produktivitetstips?
– Mange beslutninger kan tas gjennom epost og meldingstjenester, i stedet for fysiske møter. Men ikke glem at noen ganger er møter påkrevd og avgjørende både for prosess og utfall.
7.Hvis du skulle investert 10 millioner i et nytt område, hva ville det vært i og hvorfor?
– Jeg skulle ønske noen her på berget fant nye områder der Norge kunne bygge fremtidsrettede arbeidsplasser basert på ren, billig kraft, som det nå er overskudd av. Det tror jeg vil bli en lønnsom og bærekraftig forretning på sikt.
8.Hva er din dårligste egenskap?
– Hehe, hvor skal jeg begynne? Jeg kunne nok vært en bedre lytter, men har ifølge min kone kommet meg på det feltet.
9…og hva er din beste?
– Allsidighet, en brukbar evne til å sette meg inn i nye felt raskt, og ta noenlunde fornuftige beslutninger basert på den kunnskapen.
10.Hva ville du bli da du var liten? Og hvorfor ble du det/ikke?
– Fotograf lå meg veldig nært da jeg var i tenårene. Senere ble det økonomiutdannelse. Den la føringen for hva jeg senere valgte.
11.Hvis du kunne spist middag med hvem du ville, død eller levende – hvem ville du invitert? Hvorfor?
– Marine le Pen eller Donald Trump. Målsettingen måtte være å finne svar på hva som driver dem. Og på den måten forstå hvordan bærekraftige samfunnsmodeller kan bygges, for å sikre at flertallet av folk og nasjoner jobber for en bedre klode - uten at det skaper store, irrasjonelle motbevegelser av den typen de to representerer. Risikoen er selvfølgelig at ingen av de to skjønner problemstillingen.
12.Hva slags politisk ideologi håper du vinner frem ved valget? Hvorfor?
– Jeg er oppvokst med sosialdemokratiet og har nok forankringen der. Når det gjelder hvem som styrer Norge er jeg nokså dynamisk. I min bok er et av de viktigste politiske prosjektene å sørge for sterke regioner her til lands, som kan bli alternative arbeidsmarked utenfor hovedstaden. Det betyr at det må investeres i infrastruktur og etableres politiske byggverk som legger til rette for en slik utvikling. Det er mulig en annen konstellasjon kan få mer til å skje på det feltet.
13.Du er tilbake på skolebenken, hva studerer du?
– Det måtte i tilfelle bli fordypning i samfunnsøkonomi og økonomisk politikk.
14.Hva er du mest stolt over å ha fått til?
– To enestående barn og et godt ekteskap er jo ikke verst. På jobb er nok det viktigste å ha fått ta del i digitalutviklingen i Bergens Tidende og Schibsted. Det er organisasjoner som har en unik kultur med tanke på omstilling og nytenking. I denne jobben har jeg vært såpass kort at det blir for tidlig å nevne noe. Men Mediekuben skal bli et godt sted å starte for dem som vil etablere seg i mediesektoren.
15.Hva er din største tabbe?
– Vanskelig å rangere. Mange. En klassiker er vel bensin på dieselbil. Mer spesielt var det vel at slepet av bilen i forvirringen endte i bybanetraseen. Uansett en kostbar affære.
16.Hva er ditt beste tips til norske gründere?
– Sørg for å bygge et nettverk av ressurser som tilfører verdi til virksomheten. Hold deg med smarte, utholdende kolleger. Så er det meste mulig.
Se tidligere utgaver av 16 spørsmål her!